
Se știe că nu-i bine să ai prea mult zahăr în sânge. Dar dacă e prea puţin? Nici aşa nu-i bine! Deşi nu e considerată o boală, hipoglicemia perturbă serios activitatea creierului, ducând, în caz de frecvente scăderi bruşte ale concentraţiei de zahăr din sânge, la modificări ireversibile: diminuarea capacităţilor intelectuale.
De ce scade concentraţia de zahăr din sânge? O primă cauză e supradozajul medicamentelor pentru tratarea diabetului zaharat, inclusiv insulina. Poate fi provocată şi de afecţiuni ale glandelor endocrine, ale pancreasului, ficatului, rinichilor şi altor organe, de boli ereditare care afectează metabolismul, în urma unui efort fizic, intelectual sau emoţional deosebit, după consumul de alcool. Există situaţii în care scăderea glicemiei este considerată normală, spre exemplu în caz de suprasolicitare fizică, când glucoza din sânge a fost dirijată spre muşchi, sau în timpul alăptării, spre glandele mamare.
Ce se întâmplă
După consumul alimentelor care conţin amidon, zahăr şi proteine, organismul le descompune pentru a asimila substanţele nutritive din ele şi nivelul zahărului din sânge creşte. Această creştere îi semnalează pancreasului să producă insulină, hormon care reglează nivelul zahărului din sânge, transferându-l în ţesuturi. Dacă o asemenea creştere a zahărului sangvin provoacă o cantitate foarte mare de insulină, care transferă prea mult zahăr din sânge, reducându-i nivelul la cote inadmisibile în ţesuturi, se ajunge la hipoglicemie. Când nivelul zahărului din sânge oscilează haotic, ba crescând, ba scăzând la un nivel foarte mic, apar senzaţia de foame, greaţa, ameţeala, transpiraţii subite, palpitaţii, paloare, tremurături, tulburări de vedere, crampe musculare şi chiar pierderea cunoştinţei. Uneori, toate acestea sunt provocate nu atât de nivelul scăzut al zahărului din sânge cât de oscilaţiile lui bruşte. Menţinută la acelaşi nivel, o cantitate mică de zahăr în sânge nu constituie un semnal de alarmă.
Faza premergătoare – latentă
Într-o primă fază, când glicemia scade doar puţin sub valorile normale, sub 60 mg/dl, se pot instala stări care nu se manifestă prin crize. Asta nu înseamnă că nu există urmări. Primul care are de suferit este creierul, întrucât foloseşte ca sursă energetică exclusivă glucoza – motivul pentru care în această fază, sistemul nervos central fiind repede afectat, apar simptome precum: dureri de cap, stări de nelinişte, slăbiciune, irascibilitate, scăderea capacităţii de concentrare, furnicături, crampe musculare, tulburări de vedere (ce-i drept, acestea din urmă sunt reversibile). S-a constatat că asemenea stări, prelungite sau chiar cronice, trec neluate în seamă luni sau chiar ani, cei care se confruntă cu hipoglicemia adresându-se mai degrabă psihologului din cauza simptomelor psihice progresive şi atipice ce-i neliniştesc.
Măsuri de prim ajutor în criza hipoglicemică
Scăderea bruscă a nivelului zahărului din sânge duce la instalarea unei crize severe. Nu intra în panică, ai la îndemână soluţia: ceva dulce, o linguriţă sau un cub de zahăr, o bomboană. Ar trebui să-i cunoşti indiciile, pentru a o aplica la timp, până la sosirea ambulanţei – altfel, parcurgerea celor patru etape ale crizei face ca ajutorul medical să nu-şi aibă rostul:
1 senzaţie de foame, oboseală accentuată la efort fizic şi psihic, scăderea tensiunii arteriale, moliciune, somnolenţă, schimbări bruşte de dispoziţie;
2 paloare, transpiraţii reci, palpitaţii, tremur al mâinilor, furnicături, vedere dublă, frică şi o acută senzaţie de foame;
3 slăbirea simţurilor (amorţirea limbii, de exemplu), agitaţie, comportament neadecvat, uneori şi halucinaţii;
4 tremurul se accentuează, cuprinzând tot corpul, apoi apar convulsii, pierderea cunoştinţei şi, dacă nu se apelează la timp la ajutor medical, urmările pot fi fatale.
Dacă hipoglicemia nu ajunge la stadii avansate, urmările negative asupra creierului nu se manifestă. Crizele repetate duce la modificări ireversibile: scăderea capacităţii intelectuale şi a memoriei, adesea chiar demenţă.
Atenţie la dietă!
Întrucât cel mai frecvent hipoglicemia este provocată de preferinţa pentru alimente dietetice şi de o dietă strictă, s-a constatat că nivelul scăzut al concentraţiei zahărului din sânge poate fi normalizat printr-un regim alimentar adecvat. În acest scop, este foarte important să se mănânce porţii mici şi dese, cel puţin şase pe zi, şi să se evite anumite alimente:
# cele bogate în glucide simple, precum bomboanele, prăjiturile, pâinea albă, alcoolul. Alege-le pe cele cu conţinut de glucide complexe: fasolea, pâinea din cereale integrale, cartofii, dar şi legumele bogate în fibre;
# zaharuri concentrate adăugate în multe produse alimentare prin îndulcitori şi siropuri de tot felul. De ce n-ai încerca, pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge, să apelezi la surse naturale de zahăr, precum perele, prunele, bananele bine coapte, strugurii? Şi nu uita: în creşterea glicemiei, un loc de frunte îl deține mierea.
Să previi e mai simplu!
Controlul glicemiei este foarte important. O valoare normală se situează între 60 şi 110 mg/dl. Dar nu doar valorile crescute sunt îngrijorătoare, ci şi cele scăzute, care de multe ori semnalează prezența în organism a diferite afecţiuni: boli hepatice grave, deficit congenital al anumitor enzime, afecţiuni ale suprarenalelor. Indicat este să-ţi faci analizele de sânge uzuale, inclusiv nivelul glicemiei, cel puţin o dată pe an.
Apoi, ar fi bine să ştii că hipoglicemia e provocată şi de absența alimentelor care conţin glucoză, de o înfometare îndelungată şi drastică. Aşadar, oricât de mult ai vrea să fii suplă, nu uita că doreşti şi să fii sănătoasă!
Citește și:
Mananca bine fara sa-ti fie rau
6 plante care te ajuta in problemele cu glicemia
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.8/26.02.2015
Autor: Olga Svenuneac
Sursa foto: pixabay.com