
Cancerul de col uterin, una dintre cele mai perfide forme ale nemiloasei afecțiuni, este considerat prima cauză a mortalității în rândul femeilor din România, întrucât majoritatea nu se duc la medic din timp.
Într-un articol din numerele trecute, aminteam de necesitatea unor controale medicale anuale, mai ales după 40 de ani. Iar datele statistice privitoare la incidența cancerului uterin la noi în țară nu fac decât să confirme această necesitate.
Cum se manifestă și de unde vine
La nivelul cervixului (prima parte a uterului, care se deschide în vagin și e denumită col uterin), se dezvoltă și se multiplică necontrolat celule atipice. Apar frecvent la femeile active sexual, cu vârste peste 30 de ani și este cauzat cel mai des de infecția cu virusul papiloma uman (HPV), care se transmite pe cale sexuală. HPV este un virus comun, din pricina căruia apar îndeobște negii (verucile) la nivelul pielii și al organelor genitale. Infecția trece de cele mai multe ori de la sine, fiind asimptomatică.
Se întâmplă însă ca ea să persiste și produce modificări la nivelul cervixului, care se transformă în cancer. Pot trece 10-15 ani de la infectare până la declanșarea bolii. Există, bineînțeles, și alți factori de risc, precum naşterile multiple (mai mult de trei copii), boli care prăbușesc imunitatea, cum e infecția cu HIV, chimioterapia, partenerii sexuali multipli, igiena deficitară a organelor genitale ale partenerului, infecția cu chlamydia, herpesul genital, fumatul. Chiar și excesul de anticoncepționale orale este un factor de risc.
Simptome îngrijorătoare
În stadiul incipient, cancerul de col uterin nu produce simptome. De aceea, sunt insistent recomandate controalele periodice, mai ales după 30 de ani, pentru a fi depistat în faza în care se poate vindeca. Odată apărute simptomele, cancerul este deja în fază avansată. Iată ce anume trebuie să te pună pe gânduri:
∗ modificări semnificative ale ciclului menstrual;
∗ sângerare vaginală;
∗ durere la contactul sexual (dispareunie);
∗ sângerarea cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei;
∗ secreții vaginale anormale, în cantitate mare și une-ori cu firișoare fine de sânge.
Aceste simptome nu înseamnă că s-a instalat cancerul, dar reprezintă un semnal de alarmă care te obligă să te duci de urgență la medic.
Ce face medicul
Astăzi, cea mai eficientă metodă de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin este testarea citologică Babeș-Papanicolau, folosită nu numai în România, care presupune colectarea de celule epiteliale de la nivelul colului uterin și examinarea acestora la microscop. Examenul este un test de screening (de suspiciune) care, odată cu începerea vie-ții sexuale, ar trebui făcut anual, iar după instalarea menopauzei, o dată la doi ani. În funcție de rezultatele acestui test, medicul poate cere suplimentar un test HPV, o colposcopie și biopsie cervicală.
Cum se tratează
În stadiul zero, se îndepărtează pur și simplu celulele anormale cu ajutorul laserului sau prin îngheţ.
În stadiul I incipient de cancer de col uterin, tratamentul este chirurgical: este înlăturat un segment sau întregul uter.
În stadiul I avansat şi sta-di-ul II de cancer: intervenție chirurgicală și/sau radioterapie.
În stadiul III şi stadiul IV incipient de cancer: pe lângă intervenția chirurgicală, se foloseşte radioterapia în combinaţie cu chimioterapia.
Pentru stadiul IV avansat de cancer, se folosește deja tratamentul paliativ.
Nu aștepta!
Dacă ai simptomele descrise mai sus, nu ezita să faci o vizită ginecologului! Altminteri, boala se extinde rapid și ajunge la nivelul ganglionilor limfatici și al celorlalte organelor pelvine. În această fază, simptomele sunt puternice: de la dureri pelvine sau lombare la anemie, de la scădere drastică în greutate la fistulă vaginală (comunicare anormală între vagin și rect, respectiv vezică urinară – asta înseamnă că fecalele și urina se elimină prin vagin). Prin urmare, nu aștepta să ajungi aici!
Citește și:
Obezitatea, factor favorizant pentru cancer
10 reguli care te feresc de cancer
Fumatul favorizeaza cancerul mamar
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.14/07.04.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com