
Iarna s-a instalat confortabil, dar înainte de a pleca într-o plimbare pe potecile neumblate încă, de a lua cu asalt derdelușul sau pârtia de schi, trebuie să știi că practicarea sporturilor de iarnă nu este lipsită de riscuri.
Pentru a te bucura din deplin de sporturile de iarnă și a preîntâmpina rănirile, este important să nu neglijezi pregătirea fizică. Fie că îți iei năzdrăvanii la săniuș sau preferi patinele, să aluneci pe gheață ori cu schiurile, sporturile de iarnă rămân totuși o activitate riscantă. Cele mai frecvente leziuni sunt contuziile, entorsele și fracturile, însă aceste traumatisme se pot întâmpla chiar și mergând pe trotuar. Cum te îngrijești?
Contuzie
Este o leziune a părților moi ale corpului, fiind provocată de impactul mecanic cu un corp dur.
În mod obișnuit cunoscută sub numele de vânătaie sau echimoză, contuzia este, în general, o condiție benignă.
Ce se întâmplă. Țesutul moale este afectat în punctul de impact, manifestându-se prin ruperea vaselor mici de sânge. Sângele inundă zona înconjurătoare și, în același timp, inflamația care urmează blochează pătrunderea oxigenului în leziune. Această asfixiere stă la originea culorii vineții a echimozei.
Cine e mai sensibil. Femeile sunt deseori mai vulnerabile comparativ cu bărbații, iar variațiile hormonale ar fi motivul. Riscul de contuzie crește odată cu vârsta, efectul îmbătrânirii vaselor de sânge și a pielii explicând acest fenomen. De asemenea, persoanele care nu mănâncă suficiente alimente proaspete (crude) au capilare fragile și fac vânătăi cu ușurință. În plus, deficitul de vitamina C slăbește vasele capilare și predispune la vânătăi.
Simptome. Primul semn este durerea. Imediat după impact, zona rănită se umflă, culoarea pielii devine albastră-purpurie și nu dispare sub presiune. Cu timpul, culoarea se transformă în galben sau verde și dispare progresiv.
Tratament. De obicei, vânătăile se vindecăspontan. Cu toate acestea, violența traumatismului poate provoca complicații. Pentru a preveni agravarea, ține o compresă rece 10-15 minute. E necesar să te odihnești și să eviți loviturile suplimentare. Utilizează un medicament analgezic (paracetamol,ibuprofenul) dacă nu suporți durerea.
Comprese și cataplasme
În caz de lezare a țesuturilor, se recomandă plante medicinale cu proprietăți decongestive, sub formă de băi locale și cataplasme: flori de arnică (comprese), flori de coada-șoricelului (băi locale), de soc (cataplasme), talpa-gâștii, sulfină, tătăneasă.
Entorsă
Este o traumă a ligamentelor cauzată de o mișcare bruscă, un exces de solicitare a unei încheieturi.
Ce se întâmplă. În timpul unei mișcări bruște sau al unui efort prea mare, apare o alungire sau chiar ruperea ligamentelor. Cele mai multe entorse au loc în timpul unei căderi.
Cine e mai sensibil. Se pare că bărbații sunt mai vulnerabili, pentru că hormonii feminini conferă sistemului osteoarticular o mai mare elasticitate, ceea ce face ca femeile să fie, în general, mai flexibile decât bărbații.
Simptome. În entorsele ușoare, simți durere în articulație, dar mișcările sunt posibile. Poate apărea umflarea articulației în orele următoare loviturii. În situații mai grave, mișcările sunt limitate, articulația se umflă și apare echimoza.
Tratament. Zona afectată trebuie imobilizată. Poți folosi gheață, pentru atenuarea durerilor și pentru a reduce inflamația. Nu este neobișnuit să existe consecințe funcționale durabile, cum ar fi durerea sau incapacitatea folosirii articulației. Riscul recidivei este mare, de asemenea.
Când să te duci la medic. Dacă nu observi o atenuare după 72 de ore. Dacă articulația rămâne umflată și durerea nu a cedat, asta înseamnă că nu este vorba despre o entorsă minoră.
Fractură
Este un traumatism care apare la nivelul oaselor sau al cartilajelor dure.
Ce se întâmplă. Cele mai grave consecințe ale accidentărilor pe gheață sunt fracturile osoase. În funcție de complexitatea lor, acestea pot fi:
* fracturi simple – osul se rupe ca urmare a unui șoc;
* fracturi spontane: osul se rupe din cauza fragilității extreme cauzate de o stare alterată de sănătate (osteoporoză);
* fracturi deschise – osul rupt trece prin piele și este vizibil;
* fracturi de oboseală – osul se rupe după șocuri mici, repetate pe o perioadă lungă;
* fracturi de compresie – membrul afectat este zdrobit.
Cine e mai sensibil. Femeile cu vârste peste 40 de ani sunt mai predispuse din cauza riscului crescut de osteoporoză, afecțiune care face ca oasele să fie fragile.
Simptome. Durerea severă, care se accentuează la mișcare este primul semn al fracturii. În plus, pot interveni deformarea oaselor sau a articulațiilor, vânătăi, lipsa senzațiilor și limitarea totală sau parțială a funcțiilor membrului afectat.
Măsuri de prim ajutor. Fracturile necesită imobilizare imediată. De aceea, e necesar ca membrul afectat să nu fie mișcat. Se va aplica gheață pe zona fracturii, pentru reducerea inflamației.
Tratament. Fracturile sunt urgențe medicale; așadar, e necesar să apelezi serviciul de urgență, cu atât mai mult în cazul fracturilor deschise, însoțite de hemoragii severe, dar și în cazul fracturării oaselor craniului, gâtului, coloanei vertebrale, șoldului.
Sporturi nerecomandate
Frecvent, auzim despre efectele miraculoase ale mișcării asupra sănătății. Cu toate acestea, dacă suferi de osteoporoză, evită sporturile de iarnă, întrucât riscul vătămării este ridicat. Alege plimbările în natură, bine echipată pentru gheață și zăpadă.
Citește și:
- Turismul medical, vacanță și tratament
- Avantajele estetice asigurate prin rinoplastie
- Totul despre insomnie
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.51/28.12.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay