Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Prima luna dupa nastere

Prima luna dupa nastere

Minighidul pe care ti-l oferim trece in revista ce ai de facut in primele 6 saptamani dupa nastere.

Prima saptamana

Mama

Disperata. Sarcina si mai ales nasterea te-au epuizat. Stresul ultimelor luni, schimbarile endocrine, emotiile te coplesesc. In aceasta saptamana cele mai multe femei se trezesc plangand fara motiv. Acestea zile, firesti si trecatoare, coincid cu lactatia, care se instaleaza in ziua a treia sau a patra. Pana sa apara laptele, sanul tau va produce un precursor, numit colostru. E posibil ca sanii sa se umfle, sa te doara sau sa se intareasca. De aceea, vei purta tricouri ceva mai largi. Masajul usor, la dus, te ajuta.

Problema va disparea in doua-trei zile. Ignor-o si continua alaptarea, chiar daca nu e prea placut, ca sa dai sanilor prilejul sa se adapteze la „cererea” clientului. Tot in primele zile vor aparea si lohiile – scurgeri de sange prin vagin, normale daca nu contin cheaguri voluminoase. Obstetricianul te va intreba daca lohiile nu au un miros neplacut, ceea ce ar putea semnala o infectie. El va controla tonicitatea uterului si starea cicatricelor, daca e cazul.

Micutul este acoperit cu o substanta protectoare si un pufusor numit lanugo. In maternitate el va fi spalat de asistente, manevra care apropie momentul cand putem vorbi despre pielea catifelata ca… de copil. Acasa, pana nu-i va „cadea buricul”, este bine sa eviti baia generala. Bontul ombilical se dezinfecteaza zilnic cu alcool, iar in rest ii faci toaleta cu un servetel umed.

Vei avea grija sa-i cureti ochii cu tifon fin si ser fiziologic. Nasucul trebuie curatat de doua ori pe zi, dimineata si seara, prin instilarea unor picaturi de ser fiziologic, „sterse” apoi cu un tampon de vata foarte subtire. Atentie la primele scaune ale copilului. La inceput, el va elimina meconiul, o substanta de culoare neagra. Scaunul copilului hranit la san va fi maro-galbui, asemanator omletei, cel al sugarului hranit artificial va fi maro-deschis, mai tare, uneori cu reflexe verzui.

Mama

Speriata si confuza. Este saptamana cand vei apela cel mai des la medicul de familie. N-ar strica sa ai si numarul de telefon al unei asistente. Aproape toate problemele pot fi rezolvate, daca primesti sfatul unei persoane cu experienta.

Copilul

Buricul a „cazut” pana in a 6-a sau a 7-a zi. Incep sa se vada primele semne bune. Isi recastiga greutatea de la nastere intre a 10-a si a 14-a zi de viata. Incepe sa te vada. Ar putea face prima baita adevarata. Intai speli parul, il clatesti, apoi il stergi bine cu un prosop, dupa care speli corpul.

Temperatura de 22 de grade Celsius din camera copilului poate fi crescuta cu 2 grade, in perspectiva imbaierii. In aceasta saptamana se vede cel mai clar daca micutul e sanatos. Culoarea roz a pielii, reflexele (pe care le va verifica pediatrul), forta cu care se hraneste sunt elemente ce te asigura ca totul e bine. Si astfel te reconfortezi.

Mama

Viata a intrat in rutina. Daca nu alaptezi, pregatirea biberoanelor iti va lua o groaza de timp. Daca il hranesti la san, vei fi mereu preocupata de cantitatea si calitatea „mancarii” pe care o dai celui mic. Incepe lupta cu somnul. Inca din maternitate copilul a fost invatat sa manance noaptea si sa doarma ziua. Chiar daca ai noroc de un ingeras care nu plange noaptea, nu scapi de masa din schimbul trei. O sa ajungi sa dormi „in picioare” sau sa furi cateva minute de somn intre doua reprize de plans. Programul de masa, impus cu ajutorul pediatrului, te va salva de astenie, iar copilului n-o sa-i faca decat bine un orar mai riguros.

Copilul

Din aceasta saptamana incepe sa recunoasca vocile. Poate intoarce capul spre directia sunetului. Incepe sa aprecieze masajul si miscarile de gimnastica. Vrea sa te aiba mereu in preajma. Ii place sa fie tinut „in brate” si te va santaja, plangand pana i se indeplineste dorinta.

Mama

Aproape om. Copilul ti-a zambit numai tie, pentru prima data, moment in care ai uitat de toate necazurile si sacrificiile. Deja ai inceput sa-l citesti: stii cand plange de foame si cand tipa de plictiseala. Ai depasit momentele de panica, poti spune ca ai experienta. In aceasta saptamana vei gasi destula energie ca sa te uiti din nou in oglinda. Multe femei isi suna acum medicul pentru a-l intreba ce exercitii fizice sunt permise.

Copilul

Isi recunoaste mama, isi poate tine capul ridicat. Multi incep sa faca diferenta dintre noapte si zi. Acest lucru trebuie incurajat, „administrand” mesele din timpul noptii la lumina veiozei. Vorbeste-i in soapta si n-o sa-ti para rau. Daca exercitiul reuseste, cu timpul va sari peste masa de la miezul noptii. Incepe sa aprecieze jocurile simple. Il poti ridica de manute si daca il „dai” nas in nas, dupa ce il iei in brate, se bucura foarte tare.

Comments

comments

Lasă un răspuns