Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Primavara fara alergii

Primavara fara alergii

Pentru mulţi dintre noi, luna martie vine cu daruri de vis: ghiocei, soare, mărţişoare, muguri de flori. Ţi-ai putea închipui însă că există nefericiţi care privesc cu groază la încălzirea vremii? „Alergiile pot apărea tot timpul anului. Primăvara însă, avem în plus debutul sezonului de polenizări; primii care încep să înflorească sunt arborii. În al doilea rând, la graniţa dintre iarnă şi primăvară, organismul este imunodeprimat. Pe acest fond, se grefează mai uşor tot felul de boli şi sindroame, inclusiv alergice“, spune doamna doctor Violeta Perlea, medic primar alergologie şi imunologie clinică. Şi nu-i deloc plăcut să-ţi petreci dimineţile cu ochi apoşi şi nas curgător, consumând câte un pachet de şerveţele nazale la cinci strănuturi. 

Alege doctorul potrivit!

Câţi ştiu că astfel de simptome sunt apanajul unor alergii şi nu al unei simple infecţii sau viroze? Nu-i aşa că tendinţa ta, în cazuri precum cel descris mai sus, a fost să-ţi faci programare la ORL? Iar dacă te-ai pricopsit şi cu o tuse, treci şi pe la pneumolog. Şi rămâi cu problema nerezolvată, pentru că specialistul „câştigător“ ar fi fost alergologul. „O infecţie respiratorie se remite în 7-10 zile, cu sau fără tratament, pe când alergia are o simptomatologie mult mai lungă. Aşadar, ceea ce pare o infecţie care parcă nu se mai termină ar trebui să ajungă la alergolog“, face doamna doctor diferenţa.

Alergiile care îi bântuie pe români sunt cam aceleaşi pe tot spaţiul european: rinite, rinoconjunctivite alergice, astm alergic, alergii alimentare sau medicamentoase, eczeme atât atopice, cât şi de contact, anumite forme de urticarie, alergii la înţepături de insecte. Sunt atât de multe, încât omul pare un animal slab, cu un organism mofturos, căruia nu-i prieşte mai nimic… De fapt, mecanismul de declanşare a unei alergii e cam acelaşi: „Este vorba despre o interacţiune între un anumit profil genetic şi expunerea la factorii de mediu“, explică doamna doctor Perlea. Poate te întrebi cum de te-ai pricopsit cu o alergie dacă ştii sigur că părinţii tăi n-au avut aşa ceva. Dar ţi-ai întrebat sora sau fratele despre asta? Unchii, mătuşile, bunicii şi, în general, toate rudele de sânge? Pentru că despre asta o să te întrebe, la rândul lui, specialistul. Iată ce alţi factori pot stârni o alergie fără ca arborele genealogic propriu să poarte vina:

1 Sezonul naşterii: există studii care au demonstrat că, dacă te-ai născut primăvara (când concentraţiile de alergene sunt mari), ai o tendinţă crescută de a dezvolta alergii, în special din pricina polenului: rinite, conjunctivite.

2 Diversificarea precoce a hranei este premisa dezvoltării unei sensibilizări, pentru că sistemul imunitar al bebeluşului nu este suficient de dezvoltat pentru acest bombardament alimentar. Regulile în această privinţă ar fi: minimum şase luni de alăptat natural, ulterior diversificat conform schemelor pediatrului. În plus, bebeluşul trebuie să primească lapte formulă, la cutie, nu de vacă, pentru că primul este hidrolizat astfel încât să fie digerabil.

3 Unele categorii profesionale: florarii (vin în contact cu o concentraţie mare de alergeni), brutarii (sunt expuşi la făinuri, enzime şi alte substanţe sub formă de pudră), cei care lucrează în vopsitorii (sunt mai predispuşi la dezvoltarea alergiilor).Aşadar, mergi la doctor! Testarea e nedureroasă şi se face pe piele, ţintit, în funcţie de discuţia pe care o ai cu specialistul. În cel mai rău caz, te alegi cu o înţepătură pentru dozarea serologică din sânge. Dar se compară asta cu o viaţă fără nas curgător şi ochi apoşi? Dacă mai aştepţi mult, prinzi al doilea vârf de alergii din an: „În octombrie-noiembrie, se petrec două evenimente: înflorirea unor buruieni al căror polen este extrem de agresiv, ambrozia şi artemisia (pelinul şi rudele lui); apoi, avem proliferarea acarienilor, care sunt principala cauză a alergiei respiratorii: rinită şi astm“, avertizează doamna doctor. O perspectivă deloc plăcută, dar foarte mobilizatoare pentru o vizită la medic.

Comments

comments

Lasă un răspuns