
Când calciul scade sub 2,25-2,75 mmol/l, apar simptomele hipocalcemiei: contracții musculare dureroase, amețeli, agitație, amorțeală, senzație de sufocare, chiar leșin. Pentru toate, trebuie restabilit un nivel normal al acestui mineral.
Concentrația optimă de calciu este menținută de acțiunea unui hormon produs de glandele paratiroide, de intestine și de rinichi. În demineralizarea însoțită de emoții puternice, efort fizic intens sau stres constant, se poate declanșa o cădere de calciu. Aceasta poate fi și o reacție la medicamentele anticoagulante, excesul de laxative, terapia cu estrogen sau când există boli ale sângelui.
Muncă în tandem
Calciul este un mineral vital pentru un organism sănătos fizic și mental: susține scheletul, reglează contracțiile musculare și ritmul cardiac, ajută digestia, asigură transmiterea impulsurilor nervoase și activează anumite reacții hormonale. Condiția pentru a fi absorbit: să fie însoțit de vitamina D și magneziu! „Chiar dacă alimentele sunt bio și, prin urmare, lipsite de hormoni, trebuie să existe un supliment de calciu și magneziu, în părți egale“, spune medicul Christiane Northrup, autoarea cărții Plăcerile secrete ale menopauzei.
Măsuri imediate
Specialiștii au stabilit că nevoile optime înseamnă în jur de 550 mg pe zi. În hipocalcemie se recomandă o tabletă efervescentă, precum și suplimentarea cu magneziu și vitamina D. Starea de agitație necesită repaus în poziție culcată, într-o încăpere aerisită. Ventilația ajută la oxigenarea creierului și înlătură panica. E bine de știut că anumite medicamente pun frână absorbției calciului: diureticele, cele cu litiu și corticosteroizii. Căderea de calciu este adesea confundată cu simptomele altor afecțiuni, deci se impune un control medical. La analize, un indiciu al hipocalcemiei este nivelul scăzut al albuminei.
Lactate = calciu?
Calciul este în mintea noastră aproape sinonim cu lactatele: 250 g de iaurt furnizează 300 mg de calciu. Cercetătorii de la Harvard sunt însă de părere că lactatele pot determina pierderi semnificative de calciu (asociate cu risc sporit de fracturi) ca urmare a unei proteine prezente în compoziția lui, care face laptele indigest. Totodată, din cauza hormonilor, numeroase produse lactate sunt sărace în calciu și pline de grăsimi saturate. Pe de altă parte, laptele degresat este sărac în enzimele necesare absorbției optime a calciului. Vegetarienii au o densitate osoasă mai mare decât iubitorii de carne și lactate, arată cercetările. Poate nu știai, dar sunt suficiente cinci porții de legume cu frunze verzi pe zi pentru a obține necesarul de calciu.
Cum previi căderile de calciu
Găsești din plin calciu și în sardine, tofu, semințe, nuci, apă minerală, gălbenuș, fasole roșie. De exemplu, dacă ții la dietă sau urmezi tratament pentru hipertensiune, o cană cu spanac gătit îți asigură 360 mg de calciu, deodată, desigur, cu alți nutrienți valoroși pentru o digestie optimă. Dacă ești iubitoare de proteine, o variantă gustoasă și sănătoasă e somonul: 100 g conțin 290 mg calciu și acizi grași omega 3, esențiali pentru o sănătate de fier.
Știai?
1% din calciu se găsește în fluxul sangvin și este esențial pentru menținerea vieții, restul de 99% aflându-se în oase și dinți.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com