Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Primele zile dupa nastere

Primele zile dupa nastere

Ce este, de fapt, lauzia? Este perioada in timpul careia organismul tau isi revine dupa sarcina si nastere. Incepe imediat dupa expulzia placentei si tine pana la 6 saptamani, pana cand majoritatea modificarilor induse de sarcina si nastere au disparut si organismul a revenit la starea de dinaintea sarcinii. Iata principalele modificari:

Uterul

Uterul „la termen” (fara sa punem la socoteala copilul, placenta, sangele etc.) cantareste aproximativ 1 kg. Imediat dupa nastere, uterul incepe sa involueze (isi micsoreaza volumul), astfel ca pe parcursul celor 6 saptamani de lauzie va ajunge la greutatea de dinaintea sarcinii, adica 50-100 de grame. Uterul „se micsoreaza” cel mai mult in primele doua saptamani de dupa nastere – ajunge la 300 de grame.

Tot imediat dupa nastere, uterul se contracta. Initial, pana in ziua a 4-a sau a 5-a, lohiile sunt sanghinolente, apoi, pana in ziua a 15-a, sunt seroase (rozalii), ca pe la 4 saptamani sa devina albe. 15% dintre proaspetele mamici prezinta inca lohii la 6 saptamani dupa nastere. La 3-4 saptamani de la nastere vei avea o mica sangerare, care va dura cam 2-3 zile. Nu este o menstruatie adevarata. Se numeste „mica menstruatie” si este cauzata de modificari hormonale.

Daca ai nascut pe cale naturala, el s-a dilatat mult pentru a face loc bebelusului tau. In aceasta perioada el se micsoreaza, insa rareori isi mai reia dimensiunile de dinainte de nastere.

Perineul

In timpul nasterii naturale, perineul (zona dintre vulva si anus) este intins si traumatizat. Nu de putine ori este taiat de catre medic, pentru a largi spatiul de nastere si pentru a preveni „sfasierea” lui. Chiar si fara epiziotomie (taietura lui pentru usurarea nasterii), dupa o nastere naturala, perineul este dureros – va avea nevoie in medie de 7-10 zile ca sa-si revina. Vindecarea unei epiziotomii sau rupturi va dura insa mai mult (variaza de la o persoana la alta). Firele ti se vor scoate dupa 4 zile.

Indiferent daca ai nascut normal sau prin cezariana, tranzitul intestinal se va relua mai greu. Fie din cauza anumitor medicamente pentru durere, a perineului dureros care nu „te lasa” sa te fortezi, a pastilelor cu fier, fie din cauza interventiei chirurgicale si anesteziei. De aceea, pentru prevenirea constipatiei, esentiala este miscarea! Trebuie sa cobori din pat cat mai repede si sa te plimbi cat mai mult! Pe langa plimbare, ai grija sa mananci zilnic alimente bogate in fibre (cereale, paine neagra, legume si fructe proaspete) si sa bei multa apa si sucuri de fructe

Revenirea ciclului menstrual

Este influentata de decizia ta de a-ti alapta sau nu odorul. In general, mamicile care alapteaza au o perioada mai lunga de amenoree (lipsa menstruatiei) si anovulatie (lipsa ovulatiei) decat mamicile care-si hranesc bebelusii cu biberonul. Prolactina, hormonul secretiei lactate, inhiba eliberarea hormonilor care controleaza ovulatia si ciclul menstrual. De aceea, majoritatea mamicilor care isi hranesc pruncii la san nu au ovulatie si nici menstruatie (pe perioada alaptarii). Daca nu alaptezi, menstruatia se reia la 6-8 saptamani dupa nastere.

Secretia lactata apare dupa expulzia placentei, care se asociaza cu scaderea nivelurilor de estrogeni si progesteron, alaturi de cresterea secretiei de prolactina. In primele 2-3 zile dupa nastere, vei avea o secretie galbuie – colostru, foarte bogat in proteine si cu efect protector pentru bebelus. Dupa aceasta perioada, laptele incepe sa se „matureze”, continand toate substantele nutritive necesare micutului tau in aceasta perioada.

Copilasul iti va fi pus la san cat mai repede, in primele ore dupa nastere. Suptul stimuleaza producerea de lapte. Ideal ar fi sa-ti alaptezi copilasul 4-6 luni dupa nastere, intrucat nimic nu este mai bun decat laptele de mama! Daca nu alaptezi, probabil vei primi cateva pastile care stopeaza secretia lactata.

Este foarte importanta igiena sanilor pe perioada alaptarii – trebuie sa-ti speli mamelonul si areola (sfarcul si „cercul” maroniu din jurul lui) cu apa si sapun inainte si dupa fiecare supt. Evacuarea sanilor trebuie facuta la fiecare 4 ore, iar daca apar fisuri mamelonare, nu mai pune bebelusul sa suga la sanul respectiv cel putin 24 de ore (in aceasta perioada vei goli sanul artificial – prin „muls”, si vei folosi un unguent special recomandat de medic).

Probabil ai auzit si tu de „furia laptelui”. Consta in umflarea si intarirea sanilor cam in a 3-4-a zi dupa nastere si cresterea temperaturii (pana la 38oC). O poti face mai suportabila cu comprese reci pe sani si medicamente analgezice (prescrise de medic).

Am nascut prin cezariana

Dupa cezariana, taietura abdominala si uterina iti va da batai de cap. Vei primi medicamente care sa-ti usureze durerile, insa o usoara durere si mancarime pot persista pana la controlul de 6 saptamani dupa nastere, cand in mod normal cicatricea uterina ar trebui sa fie consolidata. In aceasta perioada „politica” este una singura: protejeaza-te! Nu ridica nimic mai greu decat bebelusul tau, odihneste-te cat poti de mult, incepe-ti viata sexuala dupa 6 saptamani, cere si mai ales accepta ajutorul familiei!

Comments

comments

Lasă un răspuns