Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Privitul la TV mai mult de 2 ore pe zi creste riscul de infarct

Privitul la TV mai mult de 2 ore pe zi creste riscul de infarct

Persoanele care se uita la televizor mai mult de doua ore pe zi sunt expuse unor riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace si de a suferi un infarct – este concluzia unui studiu publicat recent in Journal of the American College of Cardiology. Oamenii de stiinta au monitorizat timp de patru ani 4.512 voluntari scotieni, care au completat cu regularitate chestionare in care precizau numarul de ore petrecute in fiecare zi privind la televizor, urmarind filme pe DVD in fata computerului sau jucand jocuri pe calculator si console de jocuri video.

De-a lungul celor patru ani de monitorizare, 325 de persoane au decedat. Dintre acestea, 215 au suferit un incident cardiac. Analizand obiceiurile acestor persoane, cercetatorii au ajuns la concluzia ca rata mortalitatii a fost cu 48% mai mare pentru voluntarii care petreceau peste patru ore pe zi in fata unui ecran – in afara orelor de munca – comparativ cu persoanele care petreceau mai putin de doua ore pe zi in fata unui ecran.

Riscul de producere a unui incident cardiac, precum infarctul, este cu 125% mai mare la persoanele care raman inactive (stau asezate, nr.) in fata ecranului timp de peste doua ore pe zi. Volumul de activitati fizice efectuate in afara locuintei nu a avut nicio influenta asupra riscului de producere a unui incident cardiac. Potrivit autorilor studiului, singurul factor care a contat a fost timpul petrecut de o persoana in fata unui ecran, stand pe scaun, inactiva.

„Multi oameni au obiceiul ca atunci cand se intorc de la serviciu sa aprinda televizorul si sa stea asezati sau lungiti in fata ecranului timp de mai multe ore, obicei care este daunator pentru inima si pentru sanatate in general”, avertizeaza Emmanuel Stamatakis, expert in epidemiologie si sanatate publica la University College din Londra. El le propune autoritatilor guvernamentale din lumea intreaga sa ii incurajeze pe oameni sa ramana activi si in afara orelor de lucru.

Comments

comments

Lasă un răspuns