Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Pro si contra: Dieta fara carbohidrati

Pro si contra: Dieta fara carbohidrati

Carbohidratii sunt principala sursa de combustibil pentru anumite tipuri de celule, precum celulele sistemului nervos si celulele rosii din compozitia sangelui.

Pentru a ne fi de folos, carbohidratii sunt transformati in glucoza si glicogen depozitat in ficat si muschi, apoi utilizat in functie de nevoile organismului.

Problema apare in urma consumului excesiv de carbohidrati daunatori, care cresc nivelul de glucoza din sange, duc la depunerea rapida a grasimii si stimuleaza productia de hormoni care ne pot tulbura sanatatea.

Citete si: Grasimile, un subiect gras

Simpli versus complecsi

Carbohidratii simpli sau „rai“ sunt cei din alimentele procesate, rapid metabolizati si incarcati de calorii, care patrund imediat in sange. Din aceasta categorie fac parte: dulciurile, biscuitii, prajiturile, orezul alb, painea alba si alte produse de panificatie, alcoolul.

Carbohidratii complecsi, cunoscuti si sub denumirea de carbohidrati buni, au nevoie de un timp mai lung de digestie si patrund mai lent in sange, sporind senzatia de satietate si oferind energie de lunga durata.

Aici sunt incluse alimentele bogate in fibre si amidon (cartofi , porumb, cereale integrale, orez brun, legume de toate tipurile, fasole, linte, mazare, anumite fructe).

Citeste si: 10 cai de detoxificare

Plusuri si minusuri

Carbohidratii complecsi isi gasesc locul binemeritat pe lista alimentelor sanatoase, de care creierul si muschii au nevoie ca sa functioneze la cote maxime. S-a demonstrat ca o dieta din care carbohidratii lipsesc cu desavarsire afecteaza starea de spirit si tonusul, acestia fiind parte a unui meniu echilibrat.

Solutia? Renunta doar la carbohidratii daunatori!

Ai si de ce:

  • Consumul exagerat de carbohidrati creste riscul de diabet, boli de inima si chiar cancer.
  • Consumul redus de carbohidrati echilibreaza nivelul zaharului din sange si stimuleaza organismul sa consume zaharurile, ceea ce duce la o scadere sanatoasa si rapida in greutate.

Citeste si: 9 trucuri de slabit pana de sarbatori

Dieta pe etape

Una din dietele celebre fara carbohidrati este dieta Atkins. Ghidandu-te dupa principiile ei, poti slabi… pe etape.

  • ETAPA 1 In primele doua saptamani de dieta, este interzis consumul de carbohidrati simpli si va fi redus la limita cel de carbohidrati complecsi. Acum, se consuma proteine (orice tip de carne, oua), peste si fructe de mare, salata verde, rosii, legume (mai putin cartof, porumb, morcov), iaurt, ulei de masline.
  • ETAPA 2 In urmatoarele doua luni, carbohidratii simpli raman strict interzisi, dar sunt introduse pe rand si in cantitati limitate: fructele de orice tip (exclusiv banane), laptele, leguminoasele (fasole, linte, mazare), cerealele integrale.
  • ETAPA 3 Denumita „stil de viata“, etapa a treia presupune ca de acum incolo, pentru mentinerea greutatii dobandite, sa evitam total ori sa consumam numai ocazional: dulciuri, produse de panificatie, paine alba, alcool.

Comments

comments

Lasă un răspuns