
Corpul uman e astfel conceput incat stie sa-si regleze singur temperatura, reusind sa pastreze o constanta de 37 de grade Celsius. Cand ne e foarte cald, pielea este la randul ei foarte calda. Inima incepe sa bata mai repede pentru a pompa mai mult sange cald spre piele si pentru a-l raci.
Cantitatea de apa pierduta prin piele poate creste foarte mult. Apa de pe suprafata pielii se evapora, iar aceasta preia caldura. Daca umiditatea aerului este mare, apa se evapora mai incet (sau deloc), de aceea, o caldura umeda este mai greu de suportat decat una uscata.
Simptomele expunerii la canicula difera in functie de varsta si de eventualele afectiuni de care sufera o persoana. Astfel, daca un tanar de 18 ani se plange doar de crampe musculare, un adult de 40 de ani ar putea fi diagnosticat cu extenuare termica, iar unul de 70 ar putea ajunge in soc termic. Din acesta ultima categorie de varsta fac parte si copiii mici, ale caror organisme nu sunt inca destul de dezvoltate pentru a-si regla temperatura.
De ce canicula creste riscul bolilor?
Dincolo de faptul ca, pe masura ce imbatranim, facem fata din ce in ce mai greu caldurii, prezenta unor afectiuni cronice inrautateste situatia. Organismul bolnav nu mai este asa de eficient in pierderea caldurii si se supraincalzeste mult mai usor. Tocmai de aceea, recomandarea pentru persoanele care au probleme de sanatate este sa nu iasa din casa in miezul zilelor caniculare.
Primul semnal: crampele musculare (carceii)
Desi nu sunt periculoase, sunt extrem de dureroase. Muschii picioarelor si ai abdomenului sunt cel mai frecvent afectati, dar durerile pot aparea oriunde in organism. De ce se ajunge aici? Organismul incearca sa se racoreasca prin transpiratie, numai ca, odata cu aceasta „apa”, se elimina o cantitate esentiala de electroliti, ajungand-se la mari dezechilibre. De aici pana la arsuri solare nu mai e decat un pas. Pielea devine rosie, dureroasa, foarte calda si se acopera de vezicule pline cu lichid.
- PRIM AJUTOR: comprese reci sau lotiuni hidratante, care trebuie aplicate pe pielea afectata. NU sparge basicutele, pentru ca pielea se poate infecta.
Extenuarea termica – dereglarea echilibrului
Este o situatie mult mai serioasa decat crampele musculare si necesita atentie imediata. Apare dupa expunerea prelungita intr-un mediu foarte cald si umed. Temperatura corpului poate atinge 39 de grade, desi pielea este rece, palida si umeda. Durerea de cap apare insotita de greata si stare de sfarseala, accentuata pana la lesin.
- CELE MAI GRAVE SEMNE: confuzia si lipsa de orientare a persoanei afectate.
Socul termic – semnal de pericol
Este cea mai grava forma de manifestare generata de canicula. Socul termic este o urgenta medicala, pentru ca nu mai vorbim de dereglarea organismului prin pieredera unor cantitati mari de electroliti, ci de defectarea totala a sistemului de termoreglare. La o temperatura de peste 40 de grade, pielea devine rosie, calda si uscata, iar persoana afectata nu mai transpira. Respiratia este superficiala, pulsul ajunge chiar la 160 de batai pe minut, bolnavul riscand sa-si piarda cunostinta si sa intre in coma.
- Netratat la timp si corect, socul termic poate duce la coma ireversibila si chiar la moarte.
Citeste si:
- Machiaj impecabil pe canicula
- Alimentele ideale in zilele caniculare
- 7 sucuri naturale pentru zile caniculare