
Stresul, oboseala de zi cu zi si fluctuatiile hormonale dau femeilor intre 20-40 de ani de trei ori mai multe dureri de cap decat barbatilor. 60% dintre migrenele „de sex feminin” sunt cauzate de menstruatie. Unele femei au probleme de acest gen la inceputul ciclului, cand nivelul de estrogen creste; altele – inainte de menstruatie, cand este foarte scazut, iar unele femei se confrunta cu migrene in ambele situatii.
Cum le previi?
In fiecare seara, ia masa la ore regulate si fa sport. Stilul de viata haotic poate declansa sau exacerba durerile de cap. Spune adio tigarilor, las-o mai moale cu cofeina si alcoolul, bea mai multe sucuri de fructe si revizuieste-ti dieta. Vinul rosu, branza fermentata si aditivii alimentari pot favoriza aparitia migrenei. Daca rezultatele intarzie sa apara si ai in continuare dureri, e posibil ca vinovate sa fie anticonceptionalele pe care le iei. Desi la unele femei, ele elimina sau macar alina durerile de cap, la cele mai putin norocoase le agraveaza. Daca e si cazul tau, roaga-ti ginecologul sa-ti prescrie al tip de contraceptie.
Cum le tratezi?
Ia un medicament cu efect antiinflamator, cum sunt cele pe baza de acetaminofen sau ibuprofen. Daca nici una dintre pastilele uzuale nu are rezultat, medicul iti poate prescrie o pastila care contine triptan – eficienta in 80% dintre cazurile de migrene menstruale. Exista si alte metode de usurare a durerii: exercitiile de relaxare si masajul dau adesea rezultat. In plus, un studiu din North Carolina a demonstrate ca la 84% dintre persoanele care nu raspuns la tratamente uzuale, injectarea de botox la nivelul fruntii si a gatului usureaza simptomele. Inconvenientul principal ar fi pretul foarte mare, in plus, nu se utilizeaza inca in mod obisnuit in spitalele din Romania.
Constipatia este mult mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. Una dintre cauze este faptul ca noi avem colonul mai lung; in plus, fluctuatiile hormonale lunare incetinesc tranzitul alimentelor in tractul gastrointestinal. Inainte de ciclu, multe femei sunt constipate pentru cateva zile. Apoi, in ziua cand le vine menstruatia, situatia se normalizeaza, daca nu chiar trece in extrema cealalta.
Cum le previi?
Respecta cateva reguli simple de dieta: mese la ore fixe, alimente bogate in fibre (macar 25 de grame zilnic), multe lichide si mult sport. Nu amana niciodata sa te duci la toaleta exact atunci cand simti nevoia; cu cat amani mai mult, cu atat se agraveaza constipatia.
Cum le tratezi?
Ai grija ca alimentatia ta sa contina cat mai multe fibre. Incepe cu 5 grame pe zi, crescand cu alte 5 grame la fiecare 4-5 zile, pana cand ajungi la 25 de grame. Ai putea incerca si suplimente alimentare care contin fibre – Critrucel, Metamucil sau Perdiem. Ca sa-si faca efectul, ia-le cu suficienta apa. Daca in doua saptamani nu sesizezi diferenta, incearca un medicament care inmoaie scaunul, cum este Colace, sau un laxativ salin, ca Milk of Magnesia. Daca mai trec alte 2 saptamani fara ameliorari, e clar ca ai nevoie de ajutorul medicului, care sa iti administreze un laxativ mai puternic. Pericolul este ca, in timp, creierul tau sa se desensibilizeze la stimuli veniti de la nivelul colonului si, chiar daca acesta e plin, sa perceapa situatia ca fiind normala si nici macar sa nu mai simti nevoia de a merge la toaleta.
- 9 din 10 femei au, la un moment dat in viata, dureri in timpul ciclului.
Cum le previi?
Ai doua variante: sa ramai insarcinata sau, dimpotriva, sa iei anticonceptionale. Daca nasti, ai toate sansele sa scapi de durerile menstruale pentru totdeauna. Se pare ca ele au ca punct de plecare o proasta alimentare cu sange a uterului, care dupa sarcina devine mai bine vascularizat. Contraceptivele orale, pe de alta parte, pot limita atat numarul menstruatiilor, cat si intensitatea durerii. Cele care contin doar progesteron micsoreaza durata sangerarilor sau le pot scoate de tot din schema. Totusi, nu abuza de aceasta metoda, pentru ca in perioada de pauza mucoasa uterului primeste aceleasi informatii ca atunci cand esti insarcinata, ingrosandu-se continuu. In timp, exista riscul de infectii sau chiar de cancer endometrial.
Cum le tratezi?
Asaza-ti pe burta o sticla cu apa calda, invelita intr-un prosop moale sau o perna electrica. Ia medicamente antiinflamatorii pe baza de ibuprofen sau acid acetilsalicilic, care inhiba producerea de prostglandine – substante responsabile de contractiile dureroase ale uterului. Ultimele cercetari in domeniu sustin ca anticonceptionalele cu administrare intravaginala combat crampele menstruale.