Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Produsele congelate sunt fără cusur

Produsele congelate sunt fără cusur

Fără doar şi poate, nimic nu-i mai bun decât fructele şi legumele proaspete. Iar dacă sunt abia culese, cu atât mai bine! Dar, când anotimpul nu e de partea ta, apelează cu încredere la raionul… îngheţat.

Dacă le eviţi, să ştii că n-ai motive. Cercetătorii au demonstrat că fructele şi legumele congelate conţin vitamine şi sunt pline de antioxidanţi, aproape la fel precum cele proaspete, ba chiar le depăşesc în unele cazuri (cele depozitate în hipermarketuri cu săptămânile, transportate sute de kilometri şi tratate cu diverse substanţe, îşi pierd multe dintre calităţi, cu atât mai mult dacă sunt culese înainte să fie coapte, cum se întâmplă foarte des). Cele dintâi sunt îngheţate la scurt timp după ce au fost culese, când sunt proaspete şi coapte, fapt ce permite conservarea nutrienţilor benefici. Singurul dezavantaj e consistenţa, care nu e aceeaşi cu a fructului proaspăt, însă aroma se păstrează şi compensează acest neajuns.

Alege cu încredere!

Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să-ţi faci provizii şi din această categorie de produse. Şi, uite-aşa, devine mult mai uşor să-ţi asiguri necesarul zilnic de antioxidanţi pe vreme rece!

●Fructe pe toate gusturile – fructe de pădure, căpşune, vişine fără sâmburi se găsesc la pungă şi sunt pline de vitamina C, care se pierde cel mai repede în cazul fructelor proaspete (prin congelare, aproape că rămâne intactă).  Sunt bune pentru smoothie-uri, creme de prăjituri, la ornat torturi, preparat salate delicioase de fructe.

Reţetă smoothie: 200 g fructe de pădure congelate, o banană, o portocală, o linguriţă cu miere  şi 100 ml de iaurt date prin blender pot reprezenta un mic dejun de nota zece!

●Broccoli – proaspăt nu se găseşte chiar oriunde (nici nu e foarte căutat) ; în schimb, congelat există cam în fiecare magazin alimentar destul de mare încât să aibă frigider special; conţine vitamina C, luteină, betacaroten şi este foarte sănătos, totul e să-l ţii cât mai puţin pe foc atunci când îl prepari.

●Mazăre – o legumă dulce şi destul de consistentă, având amidon în compoziţie, o poţi consuma ca fel principal (300 g de mazăre în loc de cină te ajută să te saturi cu un aport minim de calorii), dar şi pe post de garnitură, lângă o carne slabă precum cea de pui.

●Fasole verde – nivelul de vitamina C şi polifenoli este mai mare decât dacă o achiziţionezi de la raionul de produse proaspete ; asta, pentru că, la două săptămâni de la recoltare, şi-a pierdut deja mare parte din vitamine, ceea ce nu se întâmplă în cazul celei congelate.

●Mixuri de legume – te ajută să obţii în doi timpi şi trei mişcări o garnitură delicioasă sau să ai de-a gata ingredientele pentru supă sau ciorbă.

Cum le decongelezi

Chiar dacă ţi-e mai comod să le ţii în bucătărie la temperatura camerei sau chiar pe aragaz ca să se dezgheţe rapid, specialiştii recomandă decongelarea produselor în frigider. Chiar dacă durează câteva ore, nu există riscul să se altereze sau să le fie afectată calitatea.

Pune-le chiar tu la păstrare!

Multe fructe şi legume pot fi congelate chiar de tine. Şi vor fi mult mai uşor de folosit când eşti în criză de timp. Ştii bine, când găteşti, pregătirea fiecărui ingredient pentru a fi pus pe foc ia timp: spălare, curăţare, tăiere… Dacă le ai deja congelate, sunt gata pentru a fi folosite conform reţetei.

►Mazărea trebuie scoasă din păstăi, spălată bine, fiartă câteva minute, pusă sub jet de apă rece cu gheaţă şi depozitată în punguţe. Cam aşa se procedează şi cu fasolea sau cu broccoli.

►Dacă vrei să congelezi căpşune, cireşe, vişine, prepară-le mai întâi sub formă de compot, apoi pune-le în pungi sau cutii din plastic.

►Porumbul se păstrează şi el excelent la congelator, dar fiert, şi-l poţi folosi oricând la salate sau pizza făcută-n casă.

►Morcovii se spală, se curăţă, se feliază şi se pun cruzi la congelator.

►Anumite fructe pot fi congelate numai sub formă de piure (bine zdrobite cu mixerul) sau suc (citricele, de exemplu). Peste câteva luni, când ţi-e poftă, ai satisfacţia că prepari proviziile puse chiar cu mâna ta, 100% naturale, sigure şi gustoase.

Cărnurile congelate pot fi periculoase

Dacă legumele şi fructele congelate le poţi consuma fără grijă, nu acelaşi lucru e valabil pentru carnea de pui sau peşte, fructe de mare. Dacă se întâmplă ca aceste produse să fie decongelate şi congelate din nou (ceea ce nu poţi şti când le găseşti la raft), pot dezvolta în timp scurt microbi periculoşi, care pot duce la toxiinfecţii grave. Cel mai bine este să cumperi carnea proaspătă şi să o congelezi chiar tu dacă n-o consumi imediat, iar odată decongelată, s-o consumi de îndată, fără s-o depozitezi iarăşi în congelator.

Citește și:

Fructele seci, porția zilnică de sănătate

Fructele se mananca, nu se beau!

Legumele cu cele mai putine calorii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.5/05.02.2015
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns