Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Tot ce trebuie să știi despre protecția solară, SPF, razele UVA și UVB

Tot ce trebuie să știi despre protecția solară, SPF, razele UVA și UVB

protectie solara

Magazinele și farmaciile sunt pline de produse pentru protecție solară, iar să-l alegi pe cel potrivit este o adevărată provocare. Multe tentații, doar câteva soluții.

Protecția solară combină mai multe filtre chimice și minerale ce apără pielea de daunele produse de razele ultraviolete care ajung pe piele, respectiv UVA și UVB. Cercetările făcute în ultima vreme au arătat că mulți nu știu cum acționează și de ce este atât de importantă protecția. Ba, mai mult, există credința că protecția împiedică bronzul, prin urmare este folosit un SPF mic sau se renunță total la aceste produse solare. Înainte să faci o alegere, e bine să știi care sunt cele mai importante criterii de care să ții seama și care este cel mai bun produs care se potrivește stilului tău de viață. Sunt multe lucruri interesante care nu sunt specificate în prospecte, dar care fac diferența pentru frumusețea și sănătatea pielii tale.

40% din radiațiile ultraviolete ajung pe pământ într-o zi complet înnorată. Cele mai grave arsuri solare apar chiar în aceste zile, întrucât majoritatea oamenilor petrec timpul în aer liber fără nicio protecție solară.

Ce efecte au razele UVA

Aceste raze penetrează pielea mai profund și sunt asociate cu ridarea și îmbătrânirea pielii, cu aspectul ei lăsat, lipsit de tonus. Tot ele sunt implicate în apariția cancerului. Prin urmare, este importat ca produsul tău de protecție solară să conțină filtre speciale și pentru acest tip de raze, cu specificație clară pe ambalaj. Geamul filtrează razele UVB, nu și pe cele UVA. Iar protecția împotriva acestora trebuie făcută de persoanele care lucrează lângă spații vitrate!

Ce efecte au razele UVB

Ele determină melanocitele să se activeze pentru a proteja pielea și astfel apare bronzul. Și totuși nu sunt atât de prietenoase cum par. Sunt principalii inculpați pentru arsurile solare și petele inestetice, iar cercetările au arătat că pot pătrunde în epidermă și cauza reacții alergice și chiar cancer de piele.

Citește și: Alergia solară. Cum se manifestă, cauze și tratament

Secretele SPF-urilor

Previn deteriorarea pielii în prezența razelor UVB. Dacă pielea ta se arde în 20 de minute (cea închisă la culoare), asta înseamnă că ai nevoie de un SPF 15 sau mai mare. Acesta previne înroșirea pielii într-un timp de 15 ori mai mare decât în mod obișnuit, de aproximativ cinci ore. Însă dermatologii atrag atenția că pielea transpiră și această protecție se diluează, iar nisipul sau apa în care ne scăldăm fac același lucru, poate chiar mai intens. Prin urmare, crema trebuie aplicată mult mai repede și, pentru a fi eficientă tot timpul, recomandarea este s-o aplicăm la două ore sau imediat după ce am făcut baie ori ne-am șters cu prosopul atunci când ne expunem la soare. SPF măsoară doar cantitatea de protecție împotriva razelor UVB sau cât timp suntem protejați până să ne ardem și nu ia în considerare daunele produse de razele UVA! Din acest motiv, vei auzi tot mai des îndemnul să urmărești pe ambalaj specificația „+protecție UVA“.

Cum faci alegerea corectă?

protectie solara

Loțiunile de protecție solară au și efect hidratant. Când mergi la plajă, pielea ta merită să primească și o porție bună de hidratare. Chiar și pielea bronzată are nevoie de protecție! Bronzul asigură o protecție foarte mică (un SPF 6), aproape nesemnificativă. În plus, pielea bronzată, cu cât este mai hidratată, cu atât mai mult își va menține culoarea. Iată care sunt cele mai bune valori ale SPF-ului în funcție de culoarea pielii.

Tipul 1 – pielea foarte albă, care nu se bronzează, ci doar se arde. Dacă ai o astfel de piele, e bine să nu te expui niciodată la soare fără protecție solară – indicată este cea pentru copii, cu SPF 50.

Tipul 2 – piele albă, ochi albaștri, păr roșcat. Probabil că deja ai experimentat constant arsuri, pentru că pielea ta rezistă la soare doar cinci minute fără a se arde. Și tu ai nevoie de o cremă cu SPF 50.

Tipul 3 – pielea este deschisă la culoare, la fel ochii. Te bronzezi, însă foarte puțin. Pielea ta rezistă la soare cam zece minute în totală siguranță. Ai nevoie tot de un grad ridicat de protecție, respectiv SPF 50.

Tipul 4 – pielea este deschisă, însă părul șaten indică faptul că ai ceva mai mult pigment, astfel ca pielea să se apere singură. Te bronzezi frumos, deși nu foarte intens, un bronz mediu. Ai nevoie de o cremă cu SPF între 20 și 50. Recomandat e să folosești un SPF mai mare în primele zile de expunere la soare.

Tipul 5 – pielea închisă se bronzează puternic și rezistă destul de mult în soare, între 30 și 40 de minute. Dar asta nu înseamnă că nu ai nevoie de protecție, ci doar că poți folosi un factor de protecție mai scăzut, între 10 și 20.

Tipul 6 – pielea este închisă, tipul mediteraneean, cu pigment puternic, se bronzează rapid. Poți rezista la soare chiar și o oră fără probleme; folosește totuși creme cu SPF între 6 și 15.

Citește și: Decodează eticheta cremei cu SPF

Cele mai bune texturi

Piele normală – cu pielea fără grăsime, curată și netedă. Protecția ideală trebuie să fie sub formă de cremă.

Piele grasă – este cea mai problematică și există riscul erupțiilor acneice. Gelurile și spray-urile uscate sunt variante confortabile.

Piele uscată – are un nivel scăzut de sebum, iar în prezența soarelui se poate usca dramatic; prin urmare, loțiunile grase și uleiurile sunt cele mai bune alegeri.

Capitalul solar

Reprezintă capacitatea pielii de a înmagazina raze ultraviolete. Această cantitate de radiații este stocată în memoria pielii la fiecare expunere la soare (chiar și când mergem pe stradă); așa se face că, la 18 ani, avem deja 25% sau chiar mai mult din acest capital solar.

SPF 15 asigură protecție 93%, SPF 30 –  97%, iar SPF 50 – 98%! Pot părea diferențe neglijabile, dar sunt foarte importante când vorbim de riscul apariției cancerului de piele.

Atenție: coșurile nu se usucă la soare, ci se inflamează!

Expunerea la soare crește riscul de erupții cutanate, inclusiv acnee. Uscarea pielii duce la o acumulare de celule moarte ce astupă porii, iar acest lucru agravează acneea. Bronzul ascunde inflamația, dar ulterior vei observa mai multe coșuri. Imediat ce descoperi o inflamație, aplică soluții dezinfectante și tratament, respectiv ulei de ceai, lavandă, mentă sau argilă.

Tratament după soare

Nu poți șterge daunele provocate de soare, dar poți reduce dezastrul. Cremele, gelurile și loțiunile „after sun“ sunt esențiale pentru rehidratarea pielii și ajută în procesul de refacere. Produsele cu aloe vera acționează cel mai rapid, calmând și regenerând pielea deopotrivă, pentru că au proprietăți calmante și de răcorire. Aceste creme pot înlocui vara crema de corp, având o capacitate de hidratare mult mai mare. În plus, ele previn descuamarea celulelor și prelungesc bronzul, se absorb rapid și nu lasă senzația de gras!

 

 

 

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns