
Este starul cremelor de față, iar calitățile ei depășesc domeniul cosmeticii: Q10 îmbunătățește funcția inimii, crește rezistența la efort și îți face memoria brici.
Organismul o produce fără ajutor din afară, însă, în timp, cantitatea ei scade, fiind influențată de diverși factori. O putem procura din câteva surse naturale. E drept, acestea sunt puține, dar demne de luat în seamă dacă vrem să radiem de sănătate.
Ce este Q10
Coenzima Q10 este un antioxidant solubil în grăsimi prezent în mod natural în corpul uman, îndeosebi în organele cu activitate energetică intensă, precum inima, ficatul și creierul. Rolul său este de participant activ și indispensabil în procesele metabolice implicate în producția de energie și stocarea acesteia în celule. Considerată elixir al tinereții și comparată cu o supervitamină, coenzima Q10 apără organismul de acțiunea radicalilor liberi responsabili de distrugerea celulară, crește cantitatea de oxigen la nivelurile cele mai profunde și asigură longevitatea. Deficitul se manifestă prin slăbirea mușchiului cardiac (inima este cel mai mare consumator de energie), hipertensiune arterială, angină pectorală, palpitații, aritmie, colesterol crescut, tulburări de memorie și de atenție, țiuit în urechi, slăbiciune musculară, sindromul oboselii cronice, slăbirea imunității și rezistenței la efort, dezechilibrul nivelului glicemiei, insomnie, inflamații gingivale, senzație de gură uscată, astm, fibromialgie, infertilitate, migrenă, îmbătrânire prematură, căderea părului, scăderea capacității de refacere după antrenamente sportive intensive sau intervenții chirurgicale.
Digestie și siluetă
Un aspect mai puțin cunoscut este nevoia de coenzima Q10 pentru funcția digestivă. Activitatea la acest nivel presupune un consum puternic, fiind necesară aproximativ o treime din energia zilnică pentru o digestie normală. Prin urmare, aportul de Q10 este vital pentru a preveni senzația de moleșeală ce se instalează după mese, precum și o eventuală indigestie sau alte tulburări alimentare. Cel mai bine se absoarbe la o masă bogată în grăsimi sau uleiuri. Tot această coenzimă ajută la slăbire – dovadă stau cercetările în privința obezității conform cărora persoanele supraponderale înregistrează un nivel de Q10 semnificativ scăzut în comparație cu persoanele cu greutate normală. Este esențială pentru metabolism fiindcă ajută la producerea adenozintrifosfatului (ATP, o moleculă folosită în procesele de contracție musculară), un tip de energie pe care o obții din carbohidrați și grăsimi. Potrivit studiilor, suplimentarea de Q10 asociată cu exerciții fizice moderate sporește arderile și subțiază țesutul adipos.
Surse importante
Doza zilnică recomandată este de 30-100 mg. Alimentele cele mai bogate în Q10 sunt carnea roșie sau albă, cu cea mai mare concentrație în organe (inimă, ficat), peștele, nucile, soia, uleiul de rapiță. Mai sărace sunt fructele (căpșune, portocale), legumele (broccoli, conopidă,
spanac) și ouăle. Iată în ce cantități o găsești:
- 100 g vită friptă – 2,8 mg
- 100 g hering marinat – 2,4 mg
- 100 g pui prăjit – 1,6 mg
- 1 lingură ulei de soia – 1,3 mg
- 1 lingură ulei de rapiță – 1 mg
- 100 g păstrăv la abur – 1 mg
- 100 g spanac crud – 1,1 mg
- 30 g semințe de susan prăjite – 0,7 mg
- 30 g arahide prăjite – 0,8 mg
- 30 g fistic prăjit – 0,6 mg
- 100 g broccoli fiert – 0,5 g
- 100 g conopidă fiartă – 0,4 mg
- 100 g cartofi fierți – 0,1 mg
- 1 portocală potrivită – 0,3 mg
- 100 g căpșune – 0,1 mg
- 1 ou fiert – 0,1 mg
Întrucât este dificil să asiguri organismului cantitatea suficientă doar prin dietă, se recomandă suplimentele naturale. Pentru a slăbi cu ajutorul coenzimei Q10, cel mai sigur este să discuți cu medicul specialist pentru a primi indicațiile optime.
Citește și:
Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com