
Când anume mâncăm este foarte important. Această idee stă la baza regimului alimentar creat de Alain Debalos în 1986. După 30 de ani, dieta care recomandă să consumăm alimente la aceleași ore în fiecare zi a revenit în actualitate. Iată de ce!
Vrei să slăbești 5-7 kilograme în două săptămâni? Și asta fără să renunți la alimentele tale preferate? De fapt, mănânci tot ce-ți poftește inima și reușești să nu iei în greutate, dar și să scapi de kilogramele în plus. Tot ce trebuie să faci este să fii cât se poate de organizată și să respecți zilnic același program de masă. Mai exact, urmează dieta Crono și vei pierde din greutate aproape în mod miraculos. Cum e posibil acest lucru?
Ei bine, fiecare dintre noi are un ceas interior care funcționează 24 de ore din 24. Acesta ajută organismul să se obișnuiască cu schimbările climatice, cu somnul și chiar mâncatul. Cu alte cuvinte, nu numai CE asimilăm prin hrană este esențial, ci și CÂND asimilăm alimentele consumate. Mai concret, orarul meselor influențează reglarea metabolismului și a luării în greutate, felul în care luptăm cu bolile cauzate de obezitate și, la fel de bine, poate avea impact asupra ciclului nostru de somn.
Respectăm același program alimentar
Pare complicat, dar nu e deloc astfel. Cercetătorii au analizat îndelung subiectul și, în urma studiilor făcute, au tras câteva concluzii legate de orele la care este este optim să mâncăm. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele care iau prânzul târziu, după ora 15, pierd mai puțin în greutate decât cei care dejunează mai devreme. În plus, când mâncăm numai între orele 6 și 19, asimilăm mai puține calorii (cu 244 mai puține!) decât dacă am continua să ne hrănim seara. Acest lucru e posibil întrucât există la dispoziție mai puține ore în care mâncăm și, ca atare, asimilăm mai puține calorii, dar și pentru că momentul în care luăm masa decide greutatea pe care o avem. Un post peste noapte mai îndelungat (nu mâncăm seara târziu) ajută la pierderea din grăsimea corporală deoarece organismul are destul timp să ajungă în starea de cetoză, care indică faptul că trupul începe să folosească grăsimea pentru a face rost de energie. Deci slăbim!
Cum rămâne cu micul dejun
Slăbim sau nu dacă mâncăm dimineața? Un studiu susține că persoanele care iau micul dejun au o cantitate redusă de grăsime corporală și o poftă mai mică de a consuma gustări decât ceile care nu mănâncă dimineața. Alt studiu a relevat că femeile obeze care mănâncă mai mult în prima parte a zilei decât în ultima au slăbit mai mult și au un metabosilm mai alert. Totuși, dacă asimilăm un număr mai mare de calorii dimineața, nu e obligatoriu să consumăm un număr mai mic de calorii în restul zilei!
Mesele regulate, benefice siluetei
Important de reținut că, atunci când mâncăm la ore fixe, acest lucru setează organismul pentru un anumit program. Schimbarea orelor de masă determină corpul să se adapteze, însă această adaptare durează câteva zile. Mesele regulate au, de asemenea, un rol determinant pe termen lung pentru greutatea corporală. În mod obișnuit, organismul cere mâncare o dată la trei sau cinci ore, acest interval fiind optim pentru a-i oferi corpului necesarul zilnic, neînfometându-l.
De ce poftim la gustări nesănătoase seara/noaptea
Când avem în vedere o dietă, imediat ne fuge gândul la calitatea mâncării. Însă ora la care ne hrănim este la fel de importantă ca tot ceea ce mâncăm. Dacă ne dăm peste cap ceasul intern din lipsă de somn, de exemplu, ajungem să mâncăm la ore nepotrivite și, implicit, să ne îngrășăm. Insomniacii tind să consume mai mult fast-food, sucuri acidulate, preparate grase și mai puține fructe și legume. Dacă doi oameni mănâncă același număr de calorii, dar la ore diferite, cel care a consumat din ele după ora 20 a luat mai mult în greutate decât celălalt.
Când să mâncăm
Evident, cel mai bun program alimentar este cel care se potrivește stilului de viață. Însă dieta crono recomandă respectarea câtorva reguli de bun-simț care fac minuni pentru siluetă. Iată ce e de făcut!
Regulile dietei crono
Ia masa la aceleași ore în fiecare zi.
Mănâncă micul dejun în defavoarea altor mese de peste zi.
Prânzul nu trebuie servit târziu, iar cina nu trebuie să fie prea consistentă.
Abține-te să mănânci noaptea sau după ora 19.
Respectă orele de somn și nu dormi cu lumina aprinsă. Expunerea la lumină îți dă peste cap ceasul intern, ceea ce te face să dai iama în frigider la miezul nopții.
Mănâncă proteine în maximum 45 de minute după ce ai făcut sport pentru a-ți ajuta corpul să inițieze procesul de refacere a mușchilor afectați de efort.
Meniu recomandat în regimul cu ore fixe
Mic dejun
La o oră după trezire, dar nu mai târziu de ora 9, consumă grăsimi și proteine. Alimente recomandate pentru primele ore ale zilei: lactate (lapte, brânză, iaurt, unt), proteine (ouă, carne de pui sau de curcan, șuncă), zaharuri lente (pâine integrală) și lichide (apă, ceai, chiar și cafea).
Prânz
La miezul zilei, e bine să-ți satisfaci nevoia de zahăr, proteine și amidon. Alimente recomandate la prânz: carne sau pește, paste, orez, grâu, fructe, legume. După ora 14, evită deserturile și chiar și pâinea, dacă dorești rezultate impresionante.
Cina
Având în vedere că seara, adică în absența luminii naturale, organismul nu mai secretă enzimele necesare digestiei, renunțăm la masă după lăsarea întunericului sau ne rezumăm la consumul de fibre și proteine. Alimente recomandate în ultima parte a zilei: legume, pește, fructe de mare.
Când avem în vedere o dietă, imediat ne fuge gândul la calitatea mâncării. Însă ora la care ne hrănim este la fel de importantă ca alimentele asimilate.
Citește și:
- Minus 6 kilograme in 7 zile! Se poate cu acesta dieta!
- Meniu antistres
- 15 de metode să mănânci mai sănătos
Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: Guliver/Thinkstock