Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Reguli de protecție și igienă pentru tine și cei din jur

Reguli de protecție și igienă pentru tine și cei din jur

reguli igiena

Se face aproape un an de când pandemia de Covid-19 ne-a schimbat radical stilul de viață, modul în care interacționăm și relaționăm cu cei din jur. Dar și unele obiceiuri s-au schimbat și mulți dintre noi au acceptat faptul că pentru oprirea pandemiei este necesar să fim mult mai atenți la igiena personală dar și la dezinfectarea lucrurilor din jurul nostru și, în general, la adoptarea unor măsuri de prevenție a răspândirii virusului Sars-Cov-2 riguroase.

Așadar, ce trebuie să facem pentru a limita răspândirea acestui inamic invizibil?

1. Păstrarea distanței față de cei din jur

Nu este ușor să te vezi cu oamenii dragi și să nu îi poți îmbrățișa. Comunicarea de la distanță tinde să devină impersonală însă distanțarea socială este una din cele mai bune măsuri pe care cineva le poate lua. Conform statisticilor, o persoană infectată poate da noul coronavirus și altor 3 persoane, așadar vorbim despre un virus extrem de contagios. În spațiile publice, păstrarea unei distanțe este absolut necesară pentru a nu intra în contact direct cu particulele de aer infestate cu agenți patogeni ale altei persoane care poate strănuta sau tuși. 

2. Dezinfectarea mâinilor

reguli igiena

Acesta este unul dintre cele mai ample subiecte dezbătute în ultimul an datorită importanței sale. Primul pas spre mâini curate este utilizarea apei și a săpunului de mai multe ori pe zi, înainte de mânca, după ce ai făcut sport și ai atins aparatele de la sală și ai transpirat, după ce ai mângâiat animale, după ce ai folosit toaleta, după ce te-ai întors de la cumpărături și nu numai.

Însă există cazuri când nu avem acces la apă curentă, spre exemplu atunci când suntem în mijloacele de transport în comun, în drum spre școală sau serviciu. Imediat ce am coborât trebuie să ne igienizăm cu gel dezinfectant pentru mâini, cu o concentrație ridicată de alcool, între 60% – 90% pentru o eficiență ridicată. Însă dezinfectantul de mâini poate fi folosit numai dacă pe mâini nu există mudărie vizibilă, grăsime sau diverse substanțe chimice precum pestidice. În acest caz, eficiența acestuia este nulă și nu va face decât să împrăștie și mai mult mizeria. 

După finalizarea orelor de lucru sau a celor de la școală, atunci când ești la cumpărături este esențial să folosești dezinfectantul pentru mâini sau șervețele dezinfectante.

În ceea ce privește spațiul de lucru și companiile au fost obligate să ia anumite măsuri precum distanțarea birourilor, decalarea programului angajaților astfel încât să existe foarte puțină interacțiune între aceștia, montarea unor stații pentru dezinfectare sau a unor dispensere cu dezinefctant pentru mâini la intrările în clădiri și desemnarea unei persoane responsabilă cu măsurarea temperaturii a tuturor oamenilor care trec pragul clădirii.

Băile au fost și ele dotate cu dozatoare pentru săpun lichid și dezinfectant pentru mâini pentru evitarea împrăștierii virusurilor în cadrul companiei.

3. Dezinfectarea suprafețelor

Multora deja ne-a intrat în rutină să nu ne lipsească dezinfectantul din casă și să îl folosim în repetate rânduri, în întreaga locuință. Dacă înainte era în regulă să facem curățenie în casă și să ne declarăm mulțumiți, acum aceasta trebuie precedată de un amplu proces de dezinfecție cu produse profesionale, cu rol de eradicare a virusurilor și microbilor. 

Există zone pe care le atingem de foarte multe ori și care trebuie neapărat dezinfectate precum mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină, blatul de la bucătărie și baie, biroul, telecomanda, tastatura, bateriile de la chiuvetă și, mai ales, să nu uităm de telefonul mobil. 

4. Purtarea măștilor medicale

Măștile de unică folosință au devenit un accesoriu de nelipsit, oricât de tare ne-ar displăcea acest lucru. Însă, acestea ne protejează de contactarea coronavirusului, mai ales că mulți oameni sunt asimptomatici. Ele acționează precum o barieră între virus și persoană, dar doar dacă aceasta este utilizată corect, astfel încât să acopere nasul și gura în întregime. 

Inhalarea picăturilor mici încărcate cu patogeni și eliberate în urma strănutului sau a unui episod de tuse a unei persoane bolnave poate fi împiedicată de către masca medicală de unică folosință.

5. Limitează-ți deplasările

Nu este un lucru pe care să îl acceptăm ușor, însă modul în care ne-am petrecut vacanțele până acum trebuie schimbat. Alegerea unor locuri mai puțin populate, evitarea aglomerațiilor, deplasările cu mașina personală, căutarea unor locuri de cazare mai izolate trebuie să fie în topul listei de priorități atunci când îți planifici vacanțele. 

Menținerea unei diete echilibrate, testarea ori de către ori simți că ai simptome, apelarea medicului de familie în cazurile în care te simți răcit și nu știi sigur dacă este Covid-19 sau o simplă gripă reprezintă alte măsuri ce pot fi luate cu usurință și care pot ajuta în perioada aceasta de pandemie.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns