Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Reiki echilibrează organismul

Reiki echilibrează organismul

Specialiştii în terapii alternative susțin că boala este un dezechilibru energetic al organismului. Iar reiki este una dintre tehnicile care readuc starea de echilibru într-un mod cât se poate de simplu şi fără pic de durere.

Reiki vine de la rei (univers) şi ki, care înseamnă energia forţei vitale. Povestea acestei terapii începe cu experienţa dr. Mikao Usui, profesor şi călugăr japonez (1865-1926). A fost crescut de misionari creştini şi a studiat Biblia. A terminat teologia şi a devenit director la o şcoală dintr-un sat. Întrebat de elevi cum de Iisus reuşea să vindece oamenii folosind doar palmele, Usui nu a ştiut să le răspundă, dar a început să studieze mai mult şi să încerce să afle cum se produceau acele miracole. Anii de studiu nu i-au adus vreun răspuns, iar atunci s-a retras într-o grotă din muntele sfânt Kurama ca să mediteze şi să se roage. După 21 de zile, o lumină l-a lovit în frunte şi a început apoi să vadă culorile subtile şi simbolurile de vindecare. A coborât în sat şi s-a apucat să vindece oamenii bolnavi, ca mai apoi să-i instruiască pe unii dintre ei în tehnica vindecării cu palmele, adică în reiki. În 1937, Hawayo Takata aduce reiki în Occident şi acest mijloc de tratament devine tot mai cunoscut. În ultimii ani, el a fost integrat în mai multe centre de sănătate din Statele Unite, inclusiv în spitale. Studiile au arătat că această terapie are un rol important în reducerea anxietăţii şi durerii, în inducerea relaxării.

Ce este şi ce face această terapie

Toţi avem capacitatea de vindecare şi autovindecare. Uneori, ea se diminuează, dar nu o pierdem definitiv. Ceea ce face un maestru reiki este să trezească această aptitudine printr-o iniţiere. În urma acestei iniţieri, mâinile devin sensibile şi captează energia universală, direcţionând-o spre locul din corp unde există un dezechilibru ori un blocaj energetic.

În reiki există trei grade: gradul I, în care poţi să te tratezi singur, gradul II, în care poţi vindeca şi pe alţii, şi gradul de maestru, în care vindecarea poate fi făcută chiar şi la distanţă și, în plus, poţi să iniţiezi alte persoane. Tratarea este sigură, neagresivă. Se pot trata dureri fizice fără să se apeleze la apăsare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea şi armonizarea tuturor dimensiunilor fiinţei: trup, minte, emoţii şi spirit.

„Ştiinţa este acum de acord că tot ce ne înconjoară e energie vitală. În interiorul corpului, această energie curge
prin chakre, vortexuri de energie care sunt conectate între ele, dar şi cu trupul fizic. Când aceste căi sunt blocate, spre exemplu în urma stresului, apar bolile. Aici intervine reiki, prin armonizarea circuitului interior. Reiki e perceput drept cea mai pură formă de energie care poate avea un efect profund asupra sănătăţii şi bunăstării, reechilibrându-ne. Reiki reprezintă o cale spirituală, dar nu este singura”, explica Andreea Lada, fondator al Şcolii Iubirii şi maestru reiki.

Cele şapte chakre prin care circulă energia sunt dispuse în paralel cu coloana vertebrală (corespund glandelor endocrine), pornesc din zona coccisului şi merg până în creștetul capului. Odată echilibrată energia în aceste centre, organismul începe să funcţioneze mai bine şi să se însănătoşească. Această echilibrare se face pe mai multe căi, iar reiki este una dintre ele.

Cu cât gradul iniţierii este mai mare, cu atât energia transmisă este mai puternică. În timpul tratamentului, pacientul stă întins pe pat, iar terapeutul îşi mişcă palmele peste corpul acestuia în diferite puncte – chakre şi puncte de forţă. Practicantul reiki se acordează cu energia universală a vieţii şi facilitează astfel intrarea în rezonanţă cu aceasta.

Ce spun studiile

De-a lungul timpului, s-au făcut mai multe studii legate de beneficiile aduse de această terapie alternativă. Unele cercetări au arătat reducerea durerii pentru pacienţii care suferă de boli cronice. Un alt studiu realizat pe pacienţii care au avut atacuri de cord şi care au făcut terapie reiki a indicat o creştere a capacităţii de funcţionare a inimii şi semne de vindecare.

„Este important să înţelegem că reiki nu vindecă direct o afecţiune, ea reprezintă lumina interioară, energia care ne tranzitează, iar accesarea ei ne aduce pacea interioară şi liniştea, care sunt de fapt cei mai importanţi indicatori ai sănătăţii. Este important ca pacientul să creadă în acest tratament şi să aibă intenţia de a se vindeca. Un alt aspect de luat în calcul este faptul că reiki nu are niciun fel de efect secundar. La Şcoala Iubirii, oferim gratuit iniţierea în reiki gradul I, moment în care se face un acordaj, iar persoana iniţiată poate începe să-şi facă autotratament”, explică Andreea Lada.

Cele mai frecvente afecţiuni tratate

Bolile de inimă, cele de piele, genitale, afecţiunile nervoase şi digestive, tumorile canceroase, reumatismul, afecţiuni ale sistemului endocrin şi ale ochilor pot fi atenuate sau chiar tratate prin această tehnică, dar numai în timp. Reiki poate fi o bună metodă de prevenire a bolilor şi de reducere a stresului. Ai nevoie de o jumătate de oră pentru a te menţine în formă! Ba, mai mult, această echilibrare energetică, inclusiv cu energia universală, atrage după sine bunăstarea acelei persoane.

Cele 5 principii reiki

Chiar dacă eşti iniţiat, pentru a-ţi dezvolta capacitatea de vindecare, dar şi înţelepciunea, spun maeştrii reiki, trebuie să respecţi zilnic aceste cinci principii:

  • nu te înfuria,
  • nu te îngrijora,
  • fii recunoscător,
  • munceşte sârguincios,
  • fii bun cu ceilalţi.

Citește și:

8 pozitii de yoga pentru acasa

Profesorul apare cand elevul e pregatit

Deja-vu, intre stiinta si spiritualitate

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus