Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Totul despre Reiki. Ce este, cum ajută organismul, sfaturi pentru începători

Totul despre Reiki. Ce este, cum ajută organismul, sfaturi pentru începători

reiki

Reiki este o formă de medicină alternativă numită „vindecare energetică”. Practicanții Reiki folosesc o tehnică numită „vindecare manuală” (sau prin palme), prin care „energia universală” este transferată prin palmele practicantului către pacient, pentru a încuraja vindecarea emoțională sau fizică.

Metoda alternativă de vindecare are tot mai mulți adepți, având în vedere efectele benefice ale acestei terapii japoneze – reducerea stresului și, implicit, vindecarea organismului și inducerea echilibrului emoțional. Iată tot ce trebuie să știi despre Reiki.

De unde provine Reiki?

Reiki vine de la rei (univers) şi ki (energia forţei vitale). Povestea acestei terapii începe cu experienţa dr. Mikao Usui, profesor şi călugăr japonez (1865-1926). A fost crescut de misionari creştini şi a studiat Biblia. A terminat teologia şi a devenit director la o şcoală dintr-un sat. Întrebat de elevi cum de Iisus reuşea să vindece oamenii folosind doar palmele, Usui nu a ştiut să le răspundă, dar a început să studieze mai mult şi să încerce să afle cum se produceau acele miracole.

Anii de studiu nu i-au adus vreun răspuns, iar atunci s-a retras într-o grotă din muntele sfânt Kurama ca să mediteze şi să se roage. După 21 de zile, o lumină l-a lovit în frunte şi a început apoi să vadă culorile subtile şi simbolurile de vindecare. A coborât în sat şi s-a apucat să vindece oamenii bolnavi, ca mai apoi să-i instruiască pe unii dintre ei în tehnica vindecării cu palmele, adică în reiki. În 1937, Hawayo Takata aduce reiki în Occident şi acest mijloc de tratament devine tot mai cunoscut.

Citește și: Cele 7 chakre, echilibru și energie

Cum funcționează Reiki?

Conform teoriei  lui Mikao Usui, tot ce există în univers este o manifestare a energiei, care vibrează în concordanță cu lungimea și frecvența undelor energetice înconjurătoare. Când unele nu sunt echilibrate, apar bolile. Dacă se reface armonia frecvențelor, se activează astfel capacitatea de autovindecare a organismului și se va îmbunătăți sănătatea.

Tehnica Reiki direcționează energia asupra organismului uman. Tehnicile pot fi învățate de oricine. Nu au nimic miraculos sau mistic, sunt mai degrabă o reacție înnăscută a omului, care urmărește ușurarea durerii. Cercetările moderne au descoperit ce rol important are atingerea în tratarea diverselor boli fizice și psihice. De altfel, oricine știe că, atunci când avem o durere și punem palmele pe locul respectiv, simțim rapid o atenuare. Reiki susține că ne putem face bine singuri, că toți oamenii au această capacitate înnăscută.

Mantrele Reiki

Fondatorul Reiki, Mikao Usui, a instaurat câteva mantre de mare bun simț și efect pentru oricine. Iată-le:

  • Azi nu mă voi mai înfuria.
  • Azi nu-mi voi mai face griji.
  • Azi voi fi recunoscător pentru toate binecuvântările din viața mea.
  • Azi mă voi baza pe onestitate și integritate.
  • Azi voi fi bun cu toate creaturile pământului

Cum se practică Reiki

În timpul ședințelor de autovindecare, practicantul trebuie să fie relaxat, îmbrăcat lejer, fără obiecte vestimentare care strâng, deconectat de stimulii exteriori. Gândurile se canalizează spre energia Reiki și spre zona care urmează să fie tratată. Mâinile sunt relaxate, cu degetele lipite, coatele stau lângă corp. Exercițiile se efectuează în poziția culcat pe spate, așezat pe scaun sau în picioare. Tălpile sunt depărtate la o lățime de umeri, iar palmele nu se așază niciodată una peste alta. Fiecare ședință poate dura între 15 minute și o oră.

reiki

Tratament pentru față

Palmele se plasează pe obraji, de o parte și alta a nasului, degetele acoperă ochii, iar vârfurile degetelor stau pe frunte. Nu apăsa, atingerea trebuie să fie ușoară! Această poziție a palmelor acționează asupra sinusurilor, ochilor, glandei pituitare și dinților. Se folosește pentru vindecarea răcelilor, alergiilor, dezechilibrului hormonal, bolilor limfatice, a oboselii și a disconfortului general.

Tâmplele

Palmele se plasează pe tâmple, cu degetele peste urechi. Poziția combate stresul și oboseala, problemele nervoase, îmbunătățește activitatea sistemului imunitar, vindecă dezechilibrele hormonale și crește capacitatea de concentrare.

Urechile

Palmele se plasează lateral, peste urechi. Poziția are efect benefic în răceli, nas înfundat și probleme cu gâtul.

Ceafa

Palmele se plasează lipite una de cealaltă, pe ceafă. Această poziție te ajută să scapi de dureri de cap, răceli, astm, dureri de spate și gât și acționează asupra nervilor spinali. Ajută la relaxare, eliberând stresul și îngrijorarea.

Citește și: 12 greșeli de Feng Shui pe care să le eviți cu orice preț

Pieptul

Palmele așezate deasupra pieptului acționează asupra inimii, timusului și plămânilor, având efect benefic în astm, alergii, probleme circulatorii și emotivitate. Timusul, glanda situată la nivelul sternului, are un rol important în sistemul imunitar. De aceea, această poziție a palmelor întărește sistemul imunitar, are efect benefic în drenajul limfatic și în optima funcționare a inimii și plămânilor. Dacă plasezi palmele sub piept, în zona coastelor, vei acționa asupra plămânilor, pancreasului, ficatului, splinei și bilei, rezolvând probleme legate de digestie, stres, îngrijorare, nervozitate.

Abdomenul

Poziționarea palmelor pe stomac, cu degetele atingând ușor buricul, ajută la rezolvarea problemelor digestive și ale ficatului, splinei, rinichilor și glandelor suprarenale. Tratamentul îmbunătățește metabolismul, combate amețeala, palpitațiile, bolile gastrointestinale și indigestia. Dacă palmele se așază mai jos, pe abdomen, se acționează asupra pancreasului și splinei.

Pubisul

Prin plasarea mâinilor pe osul pubian, cu degetele în jos, astfel încât să formeze un triunghi, se acționează asupra aparatului reproducător și rinichilor. Se rezolvă astfel probleme legate de apendice, intestine și organe urogenitale. Poziția are efect bun în tratarea alergiilor, a problemelor de natură sexuală și a obezității.

Spatele

Plasarea palmelor pe spate, deasupra rinichilor, tratează stresul și ajută glandele suprarenale, limfa și diafragma, având efect benefic și asupra inimii, plămânilor și rinichilor. Dacă plasezi mâinile mai jos, în zona taliei, vei acționa asupra pelvisului, aparatului reproducător și a celui digestiv. Acest tratament are efect și asupra problemelor emoționale și de comunicare.

 

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns