
Singurul lucru care face ca o teorie/ practică medicală să fie „alternativă“ este faptul că aceasta nu a fost (încă) acceptată de către comunitatea medicală tradițională. Unele sunt neconvenționale, altele – de-a dreptul bizare. Dar știi ce? Nu pierzi nimic dacă le pui în practică!
Câte bordeie, atâtea obiceie, iar câte popoare, atâtea leacuri diferite, toate puse în aplicare în încercarea de a scăpa de diferite afecțiuni comune. Medicina tradițională te-a obișnuit că, atunci când te doare capul, suferi de reumatism sau ai febră, iei o pastilă ori un sirop și te simți mai bine. Dar ce-ar fi să accepți ideea că întreaga natură, cu tot ce înseamnă floră și faună, se poate transforma la un moment dat în leac pentru problemele tale de sănătate! Fie că e vorba despre albine, lipitori, ventuze, nămol, terapii cu nisip fierbinte, fie de tehnici de criogenie, de mii de ani, oamenii încearcă orice din dorința de a se însănătoși. Nu se știe cât e știință și cât placebo, dar, de cele mai multe ori, cu cât sunt mai ciudate, cu atât aceste tehnici alternative funcționează mai bine.
Citește și: Terapie cu gura pana la urechi
Atingerea unui delfin. În Peru, există posibilitatea de a te lăsa atinsă de un delfin în cadrul unei ședințe terapeutice. În această parte a lumii, se crede că sunetele de înaltă frecvență emise de aceste mamifere stimulează creierul fetusului, îmbunătățindu-i dezvoltarea neuronală. Așadar, dacă ești însărcinată și îți permiți o vacanță exotică, merită să bați un drum lung pentru a da naștere unui mic geniu.
Hirudoterapie. Ori, pe înțelesul tuturor, terapia cu lipitori. Demi Moore este doar una dintre vedetele hollywoodiene care au apelat la această formă neconvențională de tratament, veche de peste 2.500 de ani. Prin mușcătura lor, lipitorile transmit un calmant natural. Cercetările științifice arată că această terapie este eficientă în tratarea artritei sau în detoxificarea sângelui.
Băi de nămol. O astfel de cură de trei săptămâni revitalizează organismul şi îi redă pielii elasticitatea. Aplicat pe piele, nămolul accelerează procesele de vindecare şi ajută la eliminarea toxinelor. În plus, rezolvă problemele dermatologice, afecţiunile genitale minore, infertilitatea, afecţiunile de nutriţie, bolile sistemului nervos, afecţiunile respiratorii, accidentele vasculare, tulburările gastrice, rinichii disfuncționali, calcifierea oaselor.
Citește și: 5 Beneficii majore ale terapiei cu ultrasunete
Terapie cu ozon. Se spune despre această formă alternativă de vindecare că previne cancerul, atenuează simptomele HIV și multe altele. Ozonul este administrat prin injecții, saune ori alte metode.
Tratament cu ventuze. Metoda aplicării ventuzelor are câteva mii de ani vechime. Textele indiene și tibetane o menționează, alături de masajul clasic și metoda fricționării pielii, ca fiind de bază în terapiile ayurvedice. Extrem de populară în comunitățile islamice, este descrisă chiar de profetul Mohamed. Se spune că tratează durerile cronice, reumatismul și eczemele. Medicina populară folosea ventuzele în tratarea a numeroase afecțiuni: răceli, stări gripale, convulsii, congestii pulmonare, nevralgii intercostale, boli de sânge.
Urină de vacă. În India, se spune despre produsele ce au la bază urina de vacă faptul că au puterea de a vindeca o serie întreagă de boli, de la cancer până la isterie, boli de inimă, alergii și diabet. Acolo, urina intră chiar în componența after-shave-ului, fiind antiseptică.
Apipunctură. Aici, iarăși se lasă cu durere. Dar numai la început. Să te lași înțepată de bunăvoie de albine pare a fi o adevărată penitență, însă terapia e una străveche, originară din China. De curând, și-a recâștigat popularitatea, fiind folosită în mai multe țări în tratarea gutei, artritei reumatoide, sindromului oboselii cronice și chiar a fibromialgiei. Atenție însă: înainte să folosești această tehnică, e obligatoriu să faci un test subcutanat pentru a vedea dacă nu cumva ești alergică la veninul albinelor. În caz contrar, intri în șoc anafilactic, care-ți poate pune viața în pericol!
Citește și: Aromaterapie cu dragoste
Arderea unor plante. Un spital din Jinan, capitala provinciei chineze Shadong, oferă un tratament tradițional chinezesc pentru paralizia facială. Tratamentul presupune folosirea unor nuci care se plasează pe ochi și arderea frunzelor plantei numite Artemisia vulgaris (pelin-negru). Se presupune că această terapie ar stimula circulația sangvină.
Terapie cu nisip fierbinte. O clinică din Sahara pune la dispoziția pacienților posibilitatea de a se trata de reumatism cu ajutorul nisipului fierbinte, în care sunt îngropați până la mijloc sau chiar până la gât. Nisipul fin absoarbe fierbințeala corpului, alină durerile reumatismale și pe cele cauzate de artrită, grăbește vindecarea fracturilor, entorselor și a inflamațiilor.
Activarea ADN-ului. Dacă te simți deprimată, de vină poate fi moștenirea emoțiilor negative transmise prin strămoșii tăi, susțin apărătorii acestei terapii ciudate. Tiparele adânc întipărite în ADN ne influențează sănătatea, bunăstarea și relațiile în moduri de care nici măcar nu suntem conștienți. Prin anumite tehnici neconvenționale, susținătorii acestei terapii cred că reactivarea celulelor ADN te scapă de anumite predispoziții genetice, cum ar fi alcoolismul sau cancerul.
SPA cu bere. Îmbăierea în celebra licoare alcoolică este la mare căutare în Cehia, una din țările unde berea este la loc de cinste. Se presupune că ajută la scăderea febrei musculare, atenuarea durerilor articulare, împrospătează tenul și induce o stare de relaxare (probabil datorită alcoolului care se absoarbe la nivelul pielii).
Criogenie. Tehnica presupune producerea artificială a frigului cu azot lichid, prin care funcțiile organismului se suspendă. Apărătorii crioterapiei cred că o expunere de doar trei minute a organismului la o temperatură de minus 84° Celsius îl determină pe acesta să elibereze doze de hormoni care duc la atenuarea durerilor, revitalizează sistemul imunitar și îmbunătățesc performanțele sportive.
Citește și: O noua terapie – masajul chinezesc Tui Na
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/11.12.2014
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: Pixabay