
Balonarea este o tulburare intestinala, care determina producerea unei cantitati mai mari de gaze in stomac decat in mod normal.
Aceasta este insotita uneori de dureri, de un aspect neplacut al abdomenului si de flatulenta (act fiziologic normal prin care gazele din tractul digestiv se elimina), cauzate de o alimentatie necorespunzatoare si un stil de viata dezordonat.
Pentru a elimina situatiile jenante si de disconfort, fizic si psihic iata cateva remedii impotriva balonarii.
Nu manca prea repede; acest lucru poate duce la inghitirea de aer si ulterior la balonare. Pentru a preveni disconfortul abdominal, trebuie sa aloci minim 30 de minute pentru a manca un aperitiv si un fel principal.
Nu vorbi in timpul mesei: favorizeaza inghitirea de aer, care, pe langa balonare, poate provoca crampe abdominale, greata şi regurgitatii.
Evita bauturile carbogazoase si berea – contin gaze care produc un blocaj in tubul digestiv, provocand o dilatare a peretilor stomacului si a intestinelor, urmata de senzatia de tensiune a abdomenului.
Redu lactatele: odata cu trecerea timpului, activitatea enzimei raspunzatoare de digestia lactozei, se diminueaza. Nedigerata corespunzator, aceasta fermenteaza si genereaza gaze, fiind insotita de senzatia de balonare. Evita atfel lactatele pe baza de lapte integral si branzeturile grase. In schimb, poti sa optezi pentru iaurturi si diverse tipuri de cascaval.
Evita consumul excesiv de alimente care fermenteaza: prune, smochine, curmale, sucul de mere sau de prune, bananele, varza, naut, painea (tarate de ovaz, orz, secara), fasole, cartofi.
Utilizeaza cat mai putin pilule contraceptive si antibiotice ( distrug bacteriile benefice prezente in mod normal in tractul digestiv care ajuta la digerarea alimentelor).
- Alimente care-ti usureaza digestia
Nu manca gras: alimentele grase ingreuneaza digestia, iar o digestie lenta inseamna ca ofera alimentelor posibilitatea sa fermenteze.
Nu te stresa: stresul predispune la balonare prin faptul ca contribuie la o sensibilitate mai mare a tubului digestiv si la o toleranta scazuta fata de diferite alimente. Pe termen lung, stresul poate conduce la balonare cronica.
Fa sport: miscarea imbunatateste tranzitul intestinal, rezidurile sunt eliminate la timp si balonarea poate astfel fi prevenita.
Bea apa: suficienta si ceaiuri pe baza de menta, ghimbir si fenicul (sunt calmante si te ajuta in lupta impotriva balonarii).
Consuma alimente precum: carne rosie, carne de pasare, anghinare, marar, ghimbir, sparanghel, papaya, ananas, capsuni, zmeura, pepene, kiwi. Nu uita sa nu combini mancarea cu fructele, pentru a nu fermenta !