
Remedii naturale pentru stomac – Indiferent de problema digestivă cu care te confrunți, merită să încerci puterea vindecătoare a plantelor. Chiar dacă urmezi concomitent tratamentul recomandat de medic, ele calmează stomacul și grăbesc vindecarea.
♦ FLORILE DE GĂLBENELE conțin principii antiinflamatoare, emoliente, cicatrizante care ajută la refacerea mucoasei gastrice, reduc senzația de arsură şi durerile de stomac. Bea o cană de infuzie (din 2 lingurițe de plantă la 200 ml de apă) de două ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de mic dejun și cină.
♦ CREȚUȘCA are proprietăți analgezice, antiinflamatoare şi cicatrizante, calmând durerile ce apar în gastrită şi ulcer gastric. Se administrează sub formă de infuzie dintr-o linguriță de plantă la 200 ml de apă. Bea trei căni pe zi, înainte de
mesele principale.
♦ LEMNUL-DULCE închide rănile. Are acțiune antiinflamatoare, spasmolitică şi protectoare gastrică, este de ajutor în vindecarea gastritelor şi ulcerelor gastrice şi duodenale.
Te poți trata cu:
◆ infuzie – se pune o linguriță de rădăcini uscate şi măcinate în 250 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute; se beau trei căni pe zi.
◆ macerat la rece, timp de 12 ore, dintr-o linguriță de pulbere de rădăcini la 200 ml de apă. Se bea o cană pe zi, în trei prize. Cura durează 1-2 luni.
♦ RĂDĂCINA DE OBLIGEANĂ stimulează secrețiile gastrointestinale, este utilă în gastrite hipoacide, ulcer gastric şi duodenal, pancreatită, indigestie, colici, balonare. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de rizomi uscați la 200 ml de apă, se fierb 5 minute, se strecoară şi se beau câte 3-4 linguri înainte de masă.
♦ MENTA este un excelent antispastic, calmând durerile și crampele stomacale. Prin mentolul din uleiul volatil, produce o uşoară anesteziere a mucoasei gastrice, înlăturând senzația de greață şi durerile abdominale. Se foloseşte sub formă de ceai, ulei esențial sau capsule.
♦ SUNĂTOAREA este un foarte bun pansament gastric. Infuzia se prepară cu 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau două căni pe zi: jumătate de cană înaintea meselor, jumătate după.
♦ MUȘEȚELUL calmează senzația de arsură, durerile și reduce inflamația. Se adaugă la un litru de apă fiartă 30 g de plantă(circa 2 linguri), se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 30 de minute. Se beau 1-3 căni pe zi, între mese.
Care sunt plantele și alimentele cicatrizante recomandate în caz de boli de stomac?
Pentru o bună funcționare a stomacului, este bine să adoptăm o dietă alcalină, care va îmbunătăți pH-ul intracelular și va
reduce inflamația, o cauză comună a bolii canceroase, inclusiv cancerului gastric: în special legume cu frunze verzi (pătrunjel, mentă verde, salată verde, spanac, rucola, urzici, untișor), rădăcinoase (ridichi, morcovi, sfeclă roșie, țelină), crucifere (broccoli, conopidă), nuci și semințe, cereale fără gluten (orez brun, mei, hrișcă, quinoa), fructe proaspete sau deshidratate; condimente precum ghimbir (rădăcină rasă sau ceai) ușurează digestia și absorb gazele intestinale.
► Faceți cure periodice cu sucuri proaspăt preparate, 15-20 zile, băute pe stomacul gol: de morcov, sfeclă roșie, urzică, varză, cartof. Sucul de aloe este și el indicat, deoarece ajută la reducerea simptomelor și prevenirea recidivelor; 50 ml de 2 ori/zi, în cure de 30 zile. Sucul de orz verde, 1-2 pahare pe zi, 20-30 zile, are o mare putere antioxidantă și anticanceroasă.
► Pentru îmbunătățirea digestiei, putem să ne administrăm comprimate cu enzime digestive (din fructe, respectiv papaya și ananas) sau cărbune medicinal.
► Pentru persoanele care prezintă simptome cauzate de gastrită sau ulcer sunt recomandate ceaiurile din plante cu efect antispatic și cicatrizant (lemn-dulce, pătlagină, frunze de zmeur, lavandă, sunătoare, mușețel, gălbenele); uleiul de cătină, de gălbenele și de sunătoare au și ele acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă la nivel digestiv; se iau între 5-10 picături de 2-3 ori/zi.
DR. RUXANDRA CONSTANTINA – medic specialist în medicină de familie, apifitoterapie, biorezonanță și iridologie
(www.drconstantinaruxandra.ro)
Citeste si:
- Dieta pentru un abdomen plat sau cum scapi de balonare
- 5 plante pentru o digestie usoara
- 7 alimente pentru digestie
Articol aparut in revista abcDigestie, octombrie 2019
Sursa foto: pixabay.com