
Ai febră, nasul îți curge și e înfundat, te doare capul. E clar: ai răcit sau, mai rău, te-ai pricopsit cu o gripă. Nu te grăbi să iei medicamente. Găsești în farmacia verde a naturii o sumedenie de leacuri eficiente!
Când vine vorba de viroze respiratorii, plantele și mirodeniile înzestrate cu virtuți antivirale și antiinflamatoare sunt cel puțin la fel de eficiente ca preparatele farmaceutice. În plus, nu au efecte secundare, ajutând organismul să lupte cu virusurile fără să-l agreseze. Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii contra răcelii și gripei.
Crețușca scade febra
Are în compoziție substanțe similare aspirinei, care îi conferă proprietăți antiinflamatoare și antalgice. E de mare ajutor în stările gripale: scade febra, alină durerile de cap și de gât, combate frisoanele, reduce inflamația căilor respiratorii. În plus, studii recente dovedesc că întărește imunitatea.
Remediu. Încălzește o cană cu apă (nu o fierbe) și toarn-o peste o linguriță de flori uscate. Acoperă și lasă la infuzat 5-10 minute. Bea 3 căni pe zi, între mese.
Citește și: Răceală sau alergie? Cum faci diferența între cele două
Ceaiul de soc desfundă nasul
E cât se poate de neplăcut să ai nasul înfundat și să nu poți respira normal. Ceaiul din flori de soc, un excelent descongestionant, desfundă nasul și, în același timp, distruge virusurile, întărește imunitatea și favorizează transpirația.
Remediu. Peste 2 lingurițe de flori, toarnă o cană de apă clocotită. Bea 3-4 căni pe zi, maximum 7 zile la rând.
Bicarbonatul de sodiu alină durerile de gât
Usturimi, durere, dificultăți la înghițit. Știm cu toții cât de nesuferite pot fi durerile de gât. Un remediu care merită încercat este gargara cu bicarbonat de sodiu și sare: ambele substanțe ucid bacteriile și reduc inflamația mucoasei faringiene, diminuând durerea.
Remediu. Într-o cană cu apă fiartă și răcită până la o temperatură suportabilă adaugă ½ linguriță bicarbonat de sodiu și un vârf de linguriță de sare. Fă gargară cu această soluție cel puțin 30 de secunde, de mai multe ori pe zi. În cel mult 24 de ore, ar trebui să observi o atenuare a durerii în gât.
Cojile de ceapă combat tusea
Mai mult sau mai puțin supărătoare, tusea e aproape nelipsită din tabloul virozelor respiratorii. Îi poți veni de hac cu ceaiul de ceapă.
Remediu. Decojește câteva cepe (preferabil de grădină, netratat cu pesticide) și fierbe cojile în 500 ml de apă, până când apa scade la jumă tate. Ceaiul nu are un gust plăcut, dar poți corecta acest neajuns adăugând miere și suc de lămâie. În multe situații, efectul antitusiv al remediului se instalează de îndată. Bea 3 căni pe zi, una chiar înainte de culcare.
Cimbrul curăță plămânii
Plantă cu efecte spectaculoase asupra virozelor respiratorii, cimbrul este un antiseptic și antiviral forte, eficient în special în sfera respiratorie. Curăță plămânii și intestinele, calmează gâtul iritat și tusea, dezinfectează căile respiratorii, favorizează eliminarea secrețiilor bronhice.
Remediu. Peste 2 lingurițe de cimbru uscat, toarnă o cană de apă clocotită. Acoperă și lasă la infuzat 5 minute (nu mai mult, căci licoarea devine amară). Adaugă puțină miere și zeama unei jumătăți de lămâie. Bea 3-4 căni pe zi. Prepară infuzia exact înainte s-o bei.
Echinacea te vindecă repede
Are o acțiune puternică antivirală și antibacteriană și mărește capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
Remediu. Pune 2 pliculețe de ceai (sau 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită) la 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul și lasă să infuzeze 10-15 minute. Bea 2-3 căni pe zi, între mese, timp de o săptămână.
Coriandrul, un antiseptic excelent
În timp ce frunzele plantei aromatizează plăcut preparatele culinare, semințele sunt eficiente împotriva gripei. Acțiunea lor antiseptică ajută la distrugerea virusurilor.
Remediu. Lasă să infuzeze 2 linguri de semințe într-un litru de apă clocotită timp de 10 minute. Strecoară și bea 1-2 căni pe zi.
Citește și: Remedii naturale pentru respirația urât mirositoare
Mușețelul dezinfectează căile respiratorii
Mușețelul nu are cum lipsi de pe lista remediilor pentru răceală și gripă. Are proprietăți antiinflamatoare și dezinfectante, atenuează durerile de cap și de gât, scade febra.
Remediu. Se beau 3-4 căni pe zi de infuzie obținută dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă, la care adaugi sucul unei jumătăți de lămâie. Pentru reducerea inflamației căilor respiratorii și a sinusurilor, fă zilnic 2-3 inhalații (2 linguri de mușețel la 1 litru de apă).
Text: Angelica Cîlțan
Sursă foto: iStock