Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Remedii pentru sinuzită

Remedii pentru sinuzită

sinuzita

Nu-ți trece răceala? Aerul rece de toamnă agravează probleme respiratorii vechi sau favorizează blocajele nazale. Iată câteva remedii pentru sinuzită – cum o tratezi eficient cu leacuri din bătrâni!

Ești predispusă la sinuzită dacă ai fost răcită recent sau ai avut o infecție virală. Inflamarea sinusurilor și a membranelor care le îmbracă se manifestă prin nas înfundat, respiraţie dificilă, hipersecreție de mucozități, dureri de sinusuri, cap, ochi, obraji și de dinţi, migrenă, febră, pleoape umflate. Evită complicațiile și nu lăsa simptomele să treacă de la sine. Tratează sinuzita natural, fără reacții adverse!

Farmacia fitoterapeutică

Salvie. Pe lângă numeroase proprietăți benefice pentru sănătate (numele ei vine din latinescul salvare – a însănătoşi), salvia tratează, prin compușii antiseptici, probleme respiratorii precum sinuzita, rinita, bronșita, astmul. Sunt indicate inhalațiile cu infuzie de două ori pe zi. Prepară infuzia din două lingurițe cu flori și frunze la 250 ml de apă clocotită ținute acoperite 15 minute.
Coada-șoricelului. Are proprietăți antiinflamatoare și decongestive și crește rezistența organismului la infecții. Planta se foloseşte cu succes în sinuzită, alergie, rinită şi rinosinuzită alergică, astm alergic, bronşită astmatiformă. Bea două căni pe zi dintr-o infuzie preparată astfel: peste o linguriță cu flori, torni o cană cu apă fierbinte. De asemenea, poți folosi această infuzie pentru inhalații, de două ori pe zi.
Obligeană. Efectul antibacterian o recomandă în sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţă de cronicizare, sinuzită cronică. Efectul de drenare a sinusurilor apare după o perioadă mai îndelungată de utilizare a plantei (2-3 luni). Este eficientă sub formă de infuzie concentrată, pe care o prepari dintr-o lingură cu pulbere (macini rădăcini de obligeană în râșnița de cafea) peste care adaugi două linguri cu apă fierbinte. După ce se răcește, strecoară, pune cinci picături în fiecare nară, apoi stai culcată pe spate câteva minute.
Trei-frați-pătați. Planta este utilizată în numeroase afecțiuni inflamatoare ale pielii și mucoaselor. În sinuzită, scade edemul local, reduce inflamația și contribuie la regenerarea mucoaselor sinusurilor. În fazele acute, se recomandă șase linguriţe cu pulbere pe zi, iar în sinuzita cronică, patru linguriţe. De asemenea, sunt indicate inhalațiile zilnice de 15 minute, timp de o lună (seara, înainte de culcare, pentru a nu sensibiliza mucoasa sinusurilor din cauza aerului rece sau cu praf din timpul zilei). În acest caz, se folosesc două linguri cu plantă uscată la 2 l de apă clocotită.
Maghiran. Este cunoscut din raftul de condimente, dar e folosit încă de pe vremea grecilor antici pentru proprietățile lui antiinflamatoare și antiseptice care tratau migrenele. Folosește planta sub formă de infuzie. La o cană cu apă clocotită, pune 1-4 lingurițe cu pulbere, lasă vasul acoperit 15-20 de minute, apoi strecoară. Îndulcește cu miere și bea ceaiul fierbinte, pentru a descongestiona căile respiratorii superioare.

Daruri ale naturii

Sub formă de cataplasme, decoct sau suc, următoarele plante ar trebui să fie și ele în trusa ta antisinuzită.
Hrean. Este imbatabil în cazul sinusurilor congestionate și al nasului înfundat. Învelește într-un tifon 2-3 linguri cu hrean dat pe răzătoarea mică. Ține 15-30 de minute pe frunte și la rădăcina nasului. Dacă ai pielea sensibilă, ține mai puțin, pentru a evita inflamațiile. Simptomele sinuzitei sunt atenuate dacă repeți procedura de 1-2 ori pe zi, timp de cinci zile. Hreanul este eficient și ca atare, ras fin și amestecat cu miere, consumat de trei ori pe zi, la două ore după masă.
Ceapă. Deși nu are un gust tocmai plăcut sub formă de decoct, ceapa este o altă armă sigură contra sinuzitei, tusei, bronșitei. Pune la fiert, cu tot cu coajă, două cepe întregi, de mărime medie, într-o cană și jumătate de apă, vreme de un sfert de oră. Bea decoctul cald (dacă vrei, îndulcește-l), pe stomacul gol. Acțiunea este rapidă.
Ghimbir. Întrebuințată de mii de ani pentru efectele antiseptice, antifungice, analgezice, antiinflamatoare, antibacteriene, rădăcinii de ghimbir îi sunt recunoscute calitățile în urma unor studii medicale. Folosește-o ca atare, de două ori pe zi, sub formă de suc (1-2 lingurițe cu suc proaspăt, obținut la storcătorul de fructe) sau de comprese. Rade o bucățică de mărimea unei nuci, pune-o într-un săculeț de tifon și scufundă-l într-un litru de apă clocotită. Când s-a răcorit, înmoaie un disc demachiant în această licoare și așaz-o deasupra nasului. Repetă de două ori pe zi, timp de o săptămână.

Uleiuri care vindecă sinusurile

Compușii volatili cu beneficii emoliente din uleiuri sunt precum un balsam pentru căile respiratorii. Au proprietăţi antimicrobiene, antibacteriene, antimicotice şi antivirale. Este suficient să pui suficiente 4-5 picături la 500 ml de apă clocotită. Fă inhalații de două ori pe zi. Cele mai bune uleiuri volatile sunt cele de eucalipt, lămâie, mentă și cimbru.

Știai?

Dacă ai sinusurile înfundate, fierbe în apă un băț de scorțișoară, apoi fă inhalații!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © vladimirfloyd – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns