
Contra răcelii sau gripei, niciun tratament nu e mai eficient ca vechile rețete ale bunicii. Urmează-i sfaturile și vei învinge răceala cât ai zice hapciu!
Răceală, gripă, frisoane, nas care curge, dureri în gât, tuse ușoară… Multe dintre micile probleme de sănătate specifice sezonului rece pot fi atenuate eficient cu leacurile naturii. Aruncă o privire în cămară și cu siguranță vei găsi câteva ingrediente minune care să te ajute să te refaci rapid: cimbru, lămâie, ceapă și altele. Îți propunem mai multe rețete, ca să ai din ce alege.
Ceai și sirop de cimbru
Bogat în uleiuri esențiale, cimbrul are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice, fiind un excelent dezinfectant al căilor respiratorii. Reduce inflamația, calmează tusea, durerile în gât și de mușchi, diminuează secrețiile nazale, combate frisoanele.
* Infuzie: peste o linguriță cu cimbru uscat, pune 150 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat cinci minute, apoi strecoară și îndulcește cu puțină miere. Bea 2-4 căni pe zi.
* Sirop: umple un borcan de sticlă cu straturi alternative de cimbru proaspăt și zahăr brun. Tasează bine și lasă la macerat trei zile, apoi adaugă un litru de apă. Fierbe amestecul la foc mic timp de o oră, apoi strecoară și pune-l într-un borcan cu capac. Ia 3-5 linguri pe zi pentru calmarea tusei.
Limonadă caldă
Stoarce o lămâie. Încălzește o cană cu apă, toarn-o fierbinte peste sucul de lămâie și adaugă două lingurițe cu miere. Cu un minim efort, obții o băutură delicioasă și care, pe lângă faptul că îți oferă o cantitate mare din prețioasa vitamină C, calmează durerile în gât și favorizează eliminarea toxinelor din sânge.
Apă sărată
Dacă ai nasul înfundat, folosește cu încredere apa sărată, care descongestionează mucoasele și curăță căile nazale. Fierbe un litru de apă cu o linguriță de sare și lasă la răcit. Cu o pipetă, pune apă sărată în fiecare nară, ținând capul înclinat spre spate. Repetă de mai multe ori pe zi. Tot cu apă sărată (o linguriță cu sare la o cană cu apă), poți face gargară, un remediu foarte bun împotriva durerilor de gât: sarea combate inflamația și distruge bacteriile.
Supă de pui
Unul dintre cele mai eficiente leacuri contra răcelii (descoperit în secolul al XII-lea) este supa de pui pregătită în casă. Nu e vorba doar de faptul că aburii desfundă nasul, ci s-a dovedit că supa de pui reduce inflamația căilor respiratorii și ajută organismul să învingă mai repede boala. Cercetătorii nu știu dacă puterea vindecătoare a supei e dată de la pui sau de legumele folosite, dar ne atrag atenția că supa la plic nu are același efect.
Sirop de ceapă
Ceapa are proprietăți antiseptice și antiinfecțioase. Fiartă, devine un excelent emolient și expectorant: calmează gâtul iritat și ajută la eliminarea secrețiilor bronhice, reducând simptomele răcelii. Taie 100 g de ceapă și fierbe-le în 200 ml de apă timp de 20 de minute. Strecoară și adaugă o lingură cu miere. Fierbe totul din nou până ce obții un sirop gros. Ia 2-6 lingurițe pe zi.
Ceai de scorțișoară
Are nu doar gust plăcut, ci și puteri vindecătoare: ucide microbii, reduce febra și combate inflamațiile. Iată o rețetă minune: în 250 ml de apă clocotită, pune o linguriță cu pudră de scorțișoară (sau câteva bețișoare) și două cuișoare. Lasă vasul acoperit 20 de minute, strecoară ceaiul și adaugă miere și lămâie după gust. Bea 1-3 căni pe zi.
Oțet din cidru de mere
Acidul acetic conținut de oțetul din cidru de mere favorizează circulația sângelui în țesuturi, iar asta înseamnă că în zonele agresate de microbi va ajunge un număr mai mare de leucocite, celulele sistemului imunitar care distrug microbii. Ca să-ți eliberezi rapid căile respiratorii superioare (nas, gât, sinusuri) și să calmezi strănuturile, poți face inhalații cu oțet. Pune 2-3 linguri cu oțet într-un vas cu apă clocotită, stai cu fața deasupra vasului, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează vaporii. Ca să tratezi bronșita sau tusea iritantă, fă gargară cu o lingură de oțet amestecat cu o linguriță de miere.
Ceai de usturoi
Usturoiul conține sute de ingrediente active care au, printre altele, proprietăți antibacteriene și antivirale. Cel mai bine este să-l consumi ras, câte patru căței pe zi, eventual amestecat cu iaurt sau brânză. Ori poți să-l consumi sub formă de ceai. Curăță și taie mărunt doi căței de usturoi. Peste ei, toarnă 250 ml de apă, acoperă vasul și lasă la infuzat două minute. Strecoară și adaugă suc de lămâie și miere după gust. Bea 1-2 căni pe zi.
Inhalații cu mușețel
Mușețelul nu poate lipsi de pe lista leacurilor împotriva răcelii și gripei. Are efect antiinflamator și dezinfectant, atenuează durerile de cap, în gât și pe cele musculare și scade febra. Se beau zilnic 3-4 căni cu infuzie obținută din două linguri cu plantă la 200 ml de apă. Pentru reducerea inflamației căilor respiratorii și a sinusurilor, poți face zilnic 2-3 inhalații (două linguri cu mușețel la un litru de apă).
Ulei esențial de eucalipt
Virtuțile terapeutice ale eucaliptului se datorează uleiului esențial din compoziția sa, eucaliptol, care are proprietăți antiseptice. Este un excelent remediu împotriva infecțiilor căilor respiratorii: răceală, gripă, tuse, bronșită, sinuzită etc. Este util și în tratarea tulburărilor digestive: vărsături, indigestie, balonare, dispepsie, inflamații ale mucoasei gastrice sau intestinale. Infuzia se prepară din 25 g de frunze uscate la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute. Se beau două căni pe zi ori se face gargară cu infuzie. Pentru inhalații, pune două linguri cu plantă la un litru de apă clocotită sau 4-6 picături de ulei esențial de eucalipt. Acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează vaporii câteva minute.
Cataplasmă cu muștar
Aduce imediat alinare în diverse probleme respiratorii: tuse, astm, bronșită, gripă, congestie a pieptului. Cataplasma cu muștar se prepară amestecând o jumătate de linguriță cu pudră de semințe de muștar și o lingură cu făină. Adaugă treptat apă rece, până ce obții o pastă. Întinde amestecul între două bucăți de pânză și pune cataplasma pe piept sau pe spate. Las-o să acționeze 15-30 de minute, dar îndepărteaz-o mai repede dacă simți disconfort, dacă te arde sau dacă locul respectiv s-a înroșit. După îndepărtarea cataplasmei, spală zona cu apă caldă, ca să eviți iritațiile.
Contra durerilor
* Coajă de salcie. Combate febra, alină durerile de cap și musculare, are efecte sedative. Pune o lingură cu plantă la 150 ml de apă, fierbe-o zece minute, apoi strecoară. Bea trei linguri pe zi.
* Crețușcă. Acționează ca aspirina, având în compoziție acid salicilic. Scade febra, calmează durerile, combate frisoanele. Infuzează o lingură cu plantă în 200 ml de apă fierbinte timp de zece minute. Nu lăsa planta să fiarbă, fiindcă se distruge acidul salicilic. Bea 3-4 căni pe zi, între mese sau la nevoie.
Împotriva febrei
* Socul reduce inflamația căilor respiratorii și are efecte antivirale (distruge inclusiv virusul influenza de tip A, care este cel mai periculos). În plus, scade febra și favorizează transpirația. Infuzia se prepară din două lingurițe cu flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Bea 3-4 căni pe zi.
* Prepară o infuzie dintr-o linguriță cu busuioc uscat și o jumătate de linguriță cu scorțișoară la 500 ml de apă clocotită. Bea câteva guri la fiecare două ore.
* Florile de tei liniștesc, combat inflamația, favorizează transpirația. Infuzia se prepară din două lingurițe cu plantă la 200 ml de apă fierbinte. Acoperă vasul, lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi.
Inhalații vindecătoare
Inhalațiile reduc inflamația mucoaselor (inclusiv la nivelul sinusurilor), desfundă nasul, fluidifică secrețiile și favorizează eliminarea lor, calmează iritația gâtului. În 500 ml de apă fiartă pune două linguri cu flori de gălbenele, una de mușețel și una de podbal. Lasă la infuzat o oră, apoi adu amestecul la temperatura de fierbere și fă inhalație.
Citește și:
Tratamente naturiste pentru dureri de dinti
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.7/19.02.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com