
Rodierul, pomul care face rodii, de fapt un arbust mai mărişor, este originar din zona Iranului. Creşte şi acum spontan pe diverşi versanţi ai munţilor Caucaz. În Armenia, de pildă, sunt „păduri“ de rodieri sălbatici. Cândva, rodia a devenit un simbol al fertilităţii şi belşugului, al regenerării şi frumuseţii, dar şi al bisericii şi al lui Iisus, al Învierii. Fructul oprit din Facerea e foarte posibil să fi fost o rodie – ea este unul dintre singurele trei fructe acceptate în Sfânta Sfintelor, conform Vechiului Testament, rodia apare în reprezentările renascentiste ale Fecioarei cu pruncul, ca semn al universalităţii bisericii, ca simbol al Născătoarei de Dumnezeu. Dar tot în Biblie, în superbul poem de dragoste Cântarea Cântărilor, rodia este simbol al deliciului erotic, al voluptăţii.
De slăbit şi de iubit
Rodia nu are pulpă propriu-zisă, ca majoritatea fructelor, ci boabe dulci-acrişoare pline de sănătate, de culoa-rea rubinului, strânse buchet sub coaja ca un scut. O rodie mare are în jur de 300 g şi 120 de calorii. Este, prin urmare, exact ce-şi doreşte o femeie care vrea să slăbească, dar nu vrea să sufere. Boabele conţin acizi graşi omega 6, o cantitate impresionantă de vitamina C, acid folic, vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, vitamina K şi fibre. În plus, conţine din belşug punicalagin, un polifenol cu rol antioxidant. Sucul de rodie are două mari calităţi: consumat înainte de masă, alungă senzaţia de foame şi o induce pe cea de saţietate, iar băut pur şi simplu, un pahar pe zi, tratează infertilitatea. Popoarele antice îl considerau afrodiziac.
De inimă bună şi colesterol rău
Boabele de rodie au minimum de grăsimi, dar au exact acele substanţe care, odată ajunse în organism, fac să scadă colesterolul rău, spaima vaselor de sânge. Una dintre aceste minunate substanţe este punicalaginul, care scade colesterolul, fluidifică sângele şi, implicit, face inima să funcţioneze mai bine, iar bolile cardiovasculare să te ocolească. Vitamina C pe care o conţine (19% din doza zilnică recomandată) şi ceilalţi antioxidanţi întăresc sistemul imunitar şi ajută la inhibarea cancerului de sân.
Rodia, spune un studiu japonez, conţine substanţe care stimulează receptorii serotoninei şi ai estrogenului, alungând depresia, dar şi efectele negative ale menopauzei.
Sos de rodie
Citeste si