
Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă.
Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, calciu, sodiu, potasiu. Una peste alta, tărâțele sunt unul dintre cele mai importante medicamente oferite de natură. Cu rezultate spectaculoase în tratarea foarte multor boli.
De grâu, împotriva anemiei
Tărâțele de grâu sunt cele mai cunoscute, la îndemână. Le poți folosi așa cum sunt sau transformate, cu ajutorul râșniței de cafea, într-o pulbere cât mai fină. Reglează (asta face orice tip de tărâțe) digestia, sunt nutritive, remineralizante, echilibrează activitatea glandelor endocrine datorită conţinutului mare în minerale, aminoacizi şi vitamine. Bogate în vitamina B, sunt excelente în avitaminoze și anemii.
Cum se iau: în cure prelungite, în amestec cu puţin lapte sau cu puţină miere, câte o lingură, înainte sau după mese, în orice perioadă a zilei, în 5-6 prize pe zi. Este o cură de durată, ale cărei efecte se fac simțite după 14-21 de zile, dar e excepţională pentru îmbunătăţirea digestiei şi eliminarea toxinelor.
Băi generale. 500 g de tărâțe de grâu se pun în cadă, într-un săculeț, apoi se toarnă apă fierbinte. Se completează cu apă rece până ce apa ajunge la temperatura cu care ești obișnuită. Stai în cadă 20-30 de minute. Au rol cicatrizant și emolient, fiind recomandate în psoriazis sau ihtioză.
Tărâțele de grâu conţin inhibitori de protează şi antioxidanţi, cu rol foarte important în inactivarea substanţelor carcinogene. Așadar, curele regulate previn apariţia cancerului.
De ovăz, reglează tiroida
Mult timp au fost folosite numai pentru furajarea animalelor, spre deosebire de cele de grâu, din care și acum femeile fac borș în casă. Și asta, în ciuda faptului că dacii au fost printre primii care au folosit ovăzul ca hrană. În treacăt fie spus, turtele de ovăz sunt nu numai sănătoase, ci și foarte gustoase. Tărâțele de ovăz conțin seleniu, fibre, vitaminele B, E. Fac să scadă colesterolul rău (LDL), ajută digestia, reglează funcția tiroidei.
Cum se iau: o linguriță de tărâțe amestecate cu un iaurt mic, în fiecare dimineață, ajută în constipație, hipotiroidie și, foarte important, în obezitate. Fibrele din tărâțe dau senzația de sațietate prin faptul că întârzie digestia și absorbția alimentelor.
Decoct. Fierbi 20 de minute la foc redus patru linguri rase de tărâțe de ovăz într-un litru de apă, strecori și bei pe parcursul unei zile, cura durând 14 zile. Acest tratament este util în microlitiază renală, dar şi în diabet, gută şi hepatită, ca adjuvant.
Consumul regulat de fulgi de ovăz măreşte rezistenţa la variaţiile bruşte de temperatură datorită conținutului important de seleniu, care întărește sistemul imunitar.
De psyllium, scad glicemia
Psyllium este, în fapt, o pseudocereală, rudă bună cu pătlagina, care crește îndeosebi în India. În ultimii ani, o găsim în farmaciile noastre, recomandată fiind mai ales în dietele fără carbohidrați. Psyllium conține de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, un consum constant de tărâțe de psyllium reducând indicele de masă corporală întrucât oferă senzația de sațietate, reglând tranzitul intestinal. De asemenea, scade glicemia.
Cum se iau: 5-12 g pe zi, cu iaurt sau ca ingredient în dieta zilnică.
Contraindicații. Au efect laxativ puternic, așa că e bine să începi cu o doză mică, până se obișnuiește corpul. Tărâțele de psyllium nu sunt indicate celor care suferă de diaree, nici femeilor însărcinate.
Poţi folosi pulberea de tărâţe drept condiment la mâncăruri sau ca agent de îngroşare a sosurilor. Cu condiţia ca mâncarea, sosul, salata să fie la temperatura camerei. Dacă sunt fierbinţi, substanţele-minune din tărâţe dispar.
Apă de tărâțe
Pui 3-4 linguri cu tărâţe într-un litru de apă plată şi laşi de seara până dimineaţa; strecori, apoi bei de-a lungul zilei. Dacă faci un tratament cu tincturi, poţi folosi apa de tărâţe în loc de apă. În acest mod, tratamentul va fi mult mai eficient. O bei în fiecare zi, în locul apei obişnuite. Ajută în bolile nervoase, convalescenţă, îmbunătăţirea memoriei. Potențează efectul infuziilor medicinale.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr33/18.08.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF