
Te simţi lipsită de energie și vrei să dai jos kilogramele care s-au depus? Luna asta, începe o cură cu alimente verzi!
Vara băte la uşă si ai toate motivele să-ţi energizezi organismul debusolat de astenie şi să elimini rotunjimile care s-au acumulat odată cu dieta săracă în verdeţuri şi bogată în proteine și carbohidrați. Pentru asta, ai la-ndemână câteva alimente puternic detoxifiante şi totodată întăritoare. Condiţia e ca pe durata curei să elimini din meniu carnea, făinoasele, prăjelile şi zahărul.
Grâu verde
Îl poţi creşte singură, la tine acasă. În numai câteva zile, e gata „recolta“ de firişoare verzi pline de sănătate!
Grâul conţine o mulţime de vitamine, minerale (toate de care are nevoie organismul uman) şi e bogat în antioxidanţi. În plus, clorofila de calitate superioară stimulează producerea hemoglobinei şi e un ingredient de bază în purificarea sângelui. Foarte benefică este cura cu grâu încolţit, considerat de specialişti un aliment complet, revigorant şi eficient împotriva multor boli.
Cum îl creşti
Pune într-o farfurie mare bobiţe de grâu (câte încap într-o cană), după ce le-ai spălat. Acoperă cu apă plată şi înlocuieşte-o cu alta proaspătă de trei ori pe zi. După 3-4 zile, bobiţele capătă colţişori (aceştia sunt germenii de grâu – daţi prin blender, se consumă 5-6 linguri pe zi). Când tulpinile verzi ajung la 10-15 cm, sunt numai bune de folosit. Sucul se prepară cu ajutorul storcătorului, din una, două mâini de iarbă de grâu şi se consumă proaspăt (50 ml pe zi). Doza porneşte de la 1-2 linguri şi ajunge la 5-6. Pentru un gust mai bun, se poate combina cu suc de măr verde.
Efecte greu de egalat
Dacă mănânci grâu încolţit sau bei suc de grâu verde zilnic, vreme de cel puţin trei săptămâni, urmând totodată o dietă din care să nu lipsească legu-mele şi fructele, slăbeşti 3-4 kilograme şi ai parte de calităţile acestui aliment: puternic detoxifiant pentru ficat şi colon | reduce tensiunea arterială | stimulează funcţionarea optimă a glandei tiroide | tratează anemia.
Orz verde
Are calităţi asemănătoare cu grâul şi e la fel de uşor de obţinut. Te ajută să scapi de toxine şi previne îmbătrânirea prematură.
Ca şi în cazul grâului, poţi consuma atât bobiţele încolţite, cât şi iarba de orz, una mai sănătoasă decât cealaltă. Orzul verde e campion la conţinutul de calciu şi, prin urmare, nepreţuit mai ales pentru femei, în special după vârsta de 30 de ani, când densitatea osoasă începe să scadă. E bun şi dacă suferi de anemie, ai organismul slăbit după o boală sau te copleşeşte oboseala specifică asteniei de primăvară. În plus:
- scade colesterolul
- ajută ficatul şi bila
- este un bun cicatrizant în caz de ulcer şi gastrită
- are efecte notabile în caz de infertilitate sau impotenţă.
Leurdă
Vestitoarele usturoiate ale primăverii nu sunt sofisticate precum alte alimente scumpe de pe rafturile magazinelor, dar se pot lua la întrecere cu oricare dintre acestea când vine vorba de beneficii.
Pentru unii, sunt nişte banale frunze verzi, fără nici o însemnătate, însă calităţile lor terapeutice se cunosc de mii de ani.
Simplu de preparat
Pe durata curei, care trebuie să dureze cel puţin trei săptămâni, tot ce ai de făcut este să mănânci salată de legume crude măcar de două ori pe zi. Iar în salatele cu pricina, leurda să fie ingredient principal. Ai nevoie de o mână de frunze proaspete, spălate şi tăiate în fâşii. Adaugă, după bunul plac, roşii, castraveţi, ridichi, iar dressingul prepară-l din ulei de măsline şi oţet, piper şi pătrunjel sau mărar.
Perfectă pentru inimă
Una din calităţile acestei plante este că previne afecţiunile cardiovasculare. Dacă ai valorile colesterolului prea mari, ea le aduce în limite normale. Fluidifică sângele şi previne formarea plăcilor de aterom – aşadar, te ferește de accident vascular şi infarct. Totodată, reglează tensiunea arterială. În afecţiunile cronice, pe lângă cura cu frunze proaspete, e bine să iei tinctură de leurdă (o linguriţă de patru ori pe zi).
Alte efecte: Reface flora intestinală, previne răcelile şi gripele, calmează simptomele de astm, menține sănătatea rinichilor şi tractului urinar.
Urzici
Îţi aminteşti de ele mai degrabă din grădina bunicii, unde te pândeau să te ciupească şi poate că n-ai gustat niciodată mâncarea de urzici. Dacă e aşa, nu ştii ce-ai pierdut!
Conţin potasiu, fier, calciu, fosfor şi multe vitamine care întăresc organismul. Dacă nu te omori după gustul lor, adaugă-le în salate, piureuri, supe sau mânâncă-le alături de alte legume verzi. În plus, bea zilnic o cană cu ceai de urzici (o linguriţă cu plantă la 200 ml de apă).
Smoothie de nota zece
Începe dimineţile cu un smoothie sănătos şi consistent care să aibă cât mai multe ingrediente verzi: un avocado, o mână de urzici proaspete, tot atâta ştevie, câteva frunze de spanac, sucul de la două limete, două linguriţe cu seminţe de in, puţină apă. Ţine de foame şi alungă pofta de dulciuri. O altă metodă simplă de preparare este să fierbi urzicile până ce se înmoaie bine, apoi le dai prin blender cu puţin usturoi şi ulei de măsline.
La ce ajută
Urzicile sunt bune pentru diabetici pentru că reglează glicemia, dar îți sunt de folos şi dacă suferi de alergii sau astm. Stimulează metabolismul şi au întrebuinţări legate de frumuseţe. Te ajută să slăbeşti ori dacă ai tenul acneic: o cură de o lună cu urzici elimină imperfecţiunile.
Alge
Iată un aliment mai puţin folosit, dar care te ajută să câştigi lupta cu surpusul de kilogramele!
Sunt bogate în substanţe nutritive (fibre, aminoacizi, vitamine, minerale, proteine) şi te ajută să elimini toxinele din organism, mai ales dacă fumezi activ sau pasiv. Foarte hrănitoare, au efect tonic şi revitalizant. Sunt săţioase (în schimbul unui număr mic de calorii) şi de mare ajutor mai ales vegetarienilor sau celor care ţin post, datorită conţinutului de vitamine din grupul B. Le găseşti la plafar şi chiar la supermarket.
Foloseşte-le bine!
Se folosesc des ca ingredient în sushi, dar pot fi consumate şi în alte feluri. Algele uscate, aşa cum le iei din magazin, trebuie puse la înmuiat înainte să le mănânci. Odată rehidratate, cel mai simplu de consumat sunt dacă le asezonezi cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie, apoi le amesteci cu salată iceberg și rucola. Pot fi adăugate şi în supe sau sosuri.
Ce sortiment să alegi
E clar că din cele peste 20 de tipuri diferite, fiecare are anumite calităţi. Algele Nori sunt foarte uşor de digerat, Kombu intensifică arderile şi te ajută să slăbeşti și Wakame sunt bune pentru aparatul reproducător femeiesc. Nu trece cu vederea nici sortimentele cu orez sau cu ciuperci, delicioase alături de orez, cușcuș sau quinoa.
Germeni de broccoli
Broccoli e o minune pentru sănătate, iar germenii acestei legume din familia cruciferelor au chiar mai multe calităţi!
Se ştie cât de sănătoşi sunt, în general, germenii, iar cei de broccoli nu fac excepţie. Poţi să-i creşte singură dacă faci rost de seminţe ori să-i cumperi de la supermarket, în caserole gata ambalate. Se pare că puterile lor antioxidante sunt de 50 de ori mai mari decât ale unui broccoli matur, şi aşa una dintre cele mai sănătoase legume!
Sănătate la maximum
Proteine, minerale, aminoacizi, vitamine – de toate ai parte în urma unei cure cu aceşti germeni. Au efect regenerant asupra celulelor cerebrale, îmbunătăţesc memoria şi concentrarea, luptă împotriva cancerului, blocând apariţia şi evoluţia tumorilor, detoxifică ficatul şi rinichii, scad colesterolul, ajută sistemul endocrin să funcţioneze optim.
Cum îi consumi
Cruzi, daţi prin maşina de tocat şi adăugaţi în salate sau fresh-uri de legume şi fructe. Pentru început, este suficientă o lingură pe zi, dar poţi ajunge până la 3-4 linguri. Cura trebuie să dureze măcar o lună, deşi ideal este să incluzi germeni în dietă, dacă se poate, zi de zi.
Articol preluat din ediția de aprilie 2014 a revistei Femeia.
Autor:Andreea Cohuț
Sursa foto: verdeturi