Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sarcina toxica sau disgravidia

Sarcina toxica sau disgravidia

Poate ca stii cate ceva despre sarcina toxica sau, cum ii spun doctorii – disgravidia. Cauzele acestei stari raman destul de enigmatice. Sunt multe teorii, dar nici una nu explica pe deplin simptomele ei atat de suparatoare. Factorii psihologici, cum ar fi anxietatea aparuta in timpul sarcinii, pot avea o contributie importanta, hormonii in exces din sarcinile multiple cresc intensitatea starii de rau.

Disgravidia de prim trimestru, in forma cea mai grava (hyperemesis gravidarum), consta in greata si varsaturi foarte frecvente si severe, de necontrolat, care duc la deshidratare si acidoza. Este o versiune extrema a „raului de sarcina”.

In forma de disgravidie, femeia chiar nu se mai poate alimenta. Cauzele acestei complicatii ale sarcinii nu sunt cunoscute complet, dar s-a constatat ca este mai frecventa la prima sarcina, iar factorii psihologici au un rol important.

Ce inseamna asta?

Starile de panica, de stres, de nervozitate sunt normale in perioada de sarcina, pana la un anumit grad de intensitate. Dincolo de pragul normal, ele au un efect devastator asupra viitoarei mamici predispuse la disgravidie.

Orice gravida in primul trimestru de sarcina trebuie sa se prezinte la medic daca varsaturile devin prea frecvente. Analiza principala care dovedeste prezenta acidozei este analiza de urina, care pune in evidenta corpii cetonici, produsi toxici de metabolism.

In aceasta situatie, tratamentul se face in spital, prin administrarea de lichide intravenos, adica glucoza, impreuna cu vitamine. Alimentatia per os (pe cale orala) se reia treptat, prin lichide si mese mici si frecvente. In cazuri foarte rare, aceasta forma de disgravidie poate pune in pericol viata mamei, recomandandu-se intreruperea sarcinii.

Ce trebuie sa retii? Daca esti in aceasta situatie, inca de la inceputul sarcinii e bine sa mananci putin si des, sa bei lichide din belsug, dar la fel, putin si des, sa te inconjori de o atmosfera calda, de sustinere, de incurajatoare, din partea celor din jur, sa te bucuri de sarcina, sa te odihnesti suficient si sa eviti situatiile conflictuale. In cazul in care ai varsaturi frecvente, este obligatoriu sa te prezinti imediat la medicul obstetrician.

Greturi la nesfarsit

Daca depasesti primul trimestru si inca te lupti cu varsaturile in continuare – si nu orice fel de varsaturi ci dese si „violente”- , iti dai seama ca nu urmeaza nimic bun. Disgravidia de ultim trimestru produce preeclampsia si eclampsia. Manifestarile apar dupa 20 de saptamani de sarcina prin edeme, hipertensiune si albuminurie (prezenta de proteine in urina, depistata la analiza) – un complex simptomatologic al preeclamsiei.

Eclampsia este forma grava, severa, care include si convulsii. Poate duce la deces sau poate declansa alte complicatii ale sarcinii, cum ar fi dezlipirea de placenta (abruptio placentae). Tratamentul se face in spital, gravida si fatul fiind supravegheati permanent.

Comments

comments

Lasă un răspuns