Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Sase lucruri pe care le credeai pe dos decat sunt in realitate

Sase lucruri pe care le credeai pe dos decat sunt in realitate

Eu una am o pasiune pentru a demola mituri, mai ales pe cele din categoria celor pe care le crede toată lumea. Din seria demolam mituri iată șase lucruri pe care le crdeai pe dos decât sunt în realitate.

Vitamină C nu strică somnul și nu produce insomnie. Se crede că un pahar de suc de portocale sau alte alimente bogate în vitamina C ar strica somnul. Fals! Dimpotrivă, vitamină C are un rol calmant, reducând nivelul cortizolului, hormonul stresului. De altfel, ea poate fi luată înainte de culcare în nopțile senine cu luna, chiar într-o doză mare.

Grăsimea se transformă în munșhi dacă faci miscare. Ce bine ar fi! Grăsimea nu se poate transformă în mușchi și nici mușchii în grăsime. Se pierde grăsime, pentru că s emetabolizează, se arde și se consumă, dar în mușchii nu se transformă niciodată. Mai mult numărul fibrelor musculare nu se modifică. Fibrele pot să fie mai bine dezvoltate sau mai subțiri.

Spanacul este o sursă de fier. Da, dar prea puțin pentru a fi util. Spanacul constituie o sursă importantă de fier nonhenimic (o formă de fier prezența în legume, cereale și în produse lactate). Dar fierul heminic pe care, în prinicipal, îl găsim în organe și carne roșie este de 2,5 ori mai asimilabil decât cel nonhenimic.

Lămâia crește aciditatea gastrică! Fals! Gustul acru al lămâii nu are nicio legătură cu nivelul de aciditate din stomac.  Dimpotrivă, lămâia este bogată în citrați și minerale cu efect alcalinizant. Lămaia nu provoacă gastrită, ba chiar din contră, poate calma arsurile gastrice și poate atenua aciditatea gastrică. Bea un pahar de apă plata cu sucul de la jumătate de lămâie și ai să vezi!

Lactatele sunt o sursă bună de proteine. Da, dar nu toate! Cantitatea de proteine adusă de acest tip de alimente este net inferioară celei prezente în peste, carne albă sau albuș de ou. Lactatele conțin cantități importante de grăsimi saturate. Iaurtul și bânzeturile fermentate simplu au, cu adevărat, un bun aport de proteine.

Diureticele nu slăbesc. Există ideea ca medicamentele cu efect diuretic, sau alimentele care stimulează diureza te pot ajuta să slabești. Niciodata! Singurul lucru pe care diureticele îl pot aduce organismului este pierderea momentana în greutate (prin eliminarea apei), la care se va reveni foarte rapid. Scopul unei cure de slăbire este de a pierde înainte de toate grăsime și nu apă.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus