
Vorbim despre senzationala vitamina B12 in conditiile in care 90% din oameni au un deficit de B12, cu efecte mai mari sau mai mici asupra sanatatii lor. B12, in forma sa naturala, pot fi gasita in alimentele de origine animala. B 12 este o vitamina hidrosolubila – se dizolva in apa, iar dozarea ei in organism este foarte greu de realizat.
Deficitul de vitamina B12 este dificil de sesizat in conditiile in care simptomele se pot disimula in multe alte afectiuni, in conditiile in care, in fapt nu este vorba deact de un banal deficit de vitamina B12. Deficitul de B12 produice tulburari de memorare si invatare, apatie, modificari bruste ale dispozitiei, depresie, lipsa de motivare, slabiciune musculara, oboseala.
Iata cateva din beneficiile pe care le aduce B12 si de ce este recoamndat sa eviti deficitul.
Stimuleaza toate functiile corpului. Vitamina B12 este fundamentala pentru metabolism, pentru toate procesele hepatice, in procesul de digestie si este implicata in toate procesele de secretie ale glandelor. Fara vitamina B12 nu se poate realiza absorbtia fierului, iar un aport corect de B12 mentine metabolismul in limite normale.
Este vitala pentru creier. Creierul omului nu poate functiona in absenta vitaminei B12, iar deficitul constant de vitamina B12 aduce prejudicii ireversibile celuliei nervoase. Este implicata diret in procesul de mentine a sanatatii sistemului nervos.
Contribuie la formarea celulelor. B12 este implicata in procesele de formare ale celulelor rosii si in circulatia sangelui in organism.
O vitamina vitala pentru fertilitatea feminina. In absenta unui aport corect si zilnic de vitamina B12 femeile isi pierd capacitatea de a concepe un copil. B12 ajuta la intarirea sistemului de reproducator, fertilitatea, sustine sarcina, ajuta la reglementare functiilor hormonale si previne depresia la femei.
Creste capacitatea cognitiva si coeficientul de inteligenta. Vitamina B12 are puterea de a spori capacitatea de a invata, memoria si coeficientul de inteligenta, creste capacitatea de concentrarea, stimulaza procesele de gandire abstracta si sustine memoria de lunga durata.
Previne anemia. Fara B12 nu poate avea loc procesul de sinteza al celulelor rosii si nici transferul de fier in hematii. Deficitul de vitamina B12 duce la anemie.
Are rol crucial in productia de melatonina. Melatonina este importanta pentru reglarea ritmului zi-noapte si in controlul somnului. Deficitul de B12 duce la insomnie. B12 intrevine direct in procesul de sinteza al melatoninei, iar in absenta aportului zilnic, se instaleaza disfunctia hipofizara.
Cele mai bune surse de B12 sunt carne de pui, vita, porc si mai ales in ficatul, laptele, produsele lactate, ouale, fructele de mare, somonul si tonul. Cantitatea zilnic necesara pentru un adult este de 2,4 mcg de vitamina.
Afla totul despre vitaminele din grupul B
Sursa foto: pixabay.com