Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Sexul ca joc de noroc

Sexul ca joc de noroc

Infectia cu virusul papilloma uman (HPV) este foarte raspandita in intreaga lume, inclusiv in tara noastra. Exista peste 100 tipuri de HPV, unele dintre ele dau numai condiloame genitale (negi, atat la barbati, cat si la femei), iar altele sunt incriminate in generarea cancerului de col uterin (HPV 16 si HPV 18, cu risc ridicat oncogen). Toate sunt foarte contagioase si singura ta sansa de a evita infectarea e protectia contactelor sexuale cu prezervativ. Orice infectie cu virusul papilloma necesita tiparea, adica determinarea tipului HPV, deoarece e foarte probabil ca un virus cu risc scazut sa coexiste cu tipul oncogen.

Te intrebi cum poti sa afli daca e cazul sa mergi la medic? Ei bine, orice neg sau excrescenta cu aspect de conopida in regiunea genitala e un semnal de alarma, dar de multe ori infectia nu are manifestari. Daca ti-ai inceput viata sexuala, invata-te sa vizitezi si cabinetul ginecologic la 1-2 ani. Indiciile indirecte ale infectiei apar la colposcopie si la examenul citologic Babes-Papanicolaou, iar diagnosticul de certitudine se pune prin tiparea virusului. La ora actuala, in tara sunt putine laboratoare care depisteaza tipul de virus papilloma.

S-a demonstrat ca 97% dintre cancerele de col uterin sunt date de infectia cu virusul papilloma uman. Dintre femeile care nu au leziuni de col uterin, 10% sunt purtatoare de HPV, iar infectia cu papilloma evolueaza in functie de sistemul imunitar al individului. Pana la varsta de 30 de ani, majoritatea femeilor infectate cu HPV scapa de virus datorita activitatii imunitare din organism si numai 10% raman purtatoare de virus peste varsta de 30 ani, iar dintre acestea, numai 3-4 % fac un cancer de col uterin.

Frecvent intalnite, condiloamele (negii genitali) sunt extrem de contagioase si necesita tratamente speciale: indepartarea chirurgicala (excizie, vaporizare cu laser), ori aplicatii locale de substante speciale (podofilina, condyline etc.) asociate cu imunostimulatoare. Oricum, trebuie sa stii ca aceste tratamente nu garanteaza vindecarea infectiei, ci doar indepartarea leziunii, care mai tarziu poate recidiva.

 

Alaturi de chlamydii si papilloma, herpesul reprezinta una dintre cele mai raspandite MTS. De obicei, in sfera genitala e incriminat herpex simplex 2, in timp ce la nivelul gurii infectiile sunt date de herpex simplex 1 – insa fiind foarte contagioase, practic ambele tipuri pot da leziuni oriunde pe corp. Herpesul genital e simptomatic si are cateva stadii evolutive: la inceput, apar vezicule pe organele externe, care nu sunt dureroase si de multe ori trec neobservate. De obicei, pacientele ajung la nedic dupa spargerea veziculelor, cand au arsuri, iar leziunea e edematiata si arata ca o escoriatie rotunda, cu aspect caracteristic, pe care medicul stie sa o recunoasca. E posibil sa ai herpes si sa nu se manifeste deloc, toata viata, ori ani de zile atat timp cat imunitatea organismului e ok: leziunile se manifesta pe un organism imunodeprimat.

Depistarea e serologica (se cauta anticorpii in sange) si se poate face in laboratoare din toata tara. De obicei, herpesul e recidivant, adica apare de mai multe ori, intre perioade de acalmie. Din pacate, si aceasta MTS iti poate afecta posibilitatea de a avea copii sanatosi, deoarece infectarea in I trimestru de sarcina poate determina pierderea acesteia; in restul perioadei de sarcina, poate determina infectia la fat si foarte frecvent se transmite la copil in timpul nasterii, dand malformatii, afectandu-i corneea, iar la 30% dintre nou-nascuti da viremie cu evolutie mortala. Infectia acuta necesita tratament, dar acyclovirul e foarte puternic si chiar periculos, de aceea se recomanda de obicei intreruperea sarcinii. Pentru herpes genital, exista un singur tratament – cu acyclovir administrat oral – care e destul de agresiv fata de organism si nu omoara virusul, ci doar te ajuta sa scapi de manifestari; cand imunitatea iti este afectata, ori in preajma menstruatiei, herpesul poate sa reapara.

Esti amenintata de MTS?

Principiul „mie nu mi se poate intampla” e o mare pacaleala, asa ca nu te culca pe o ureche: ia-ti masuri de protectie fata de maladiile cu transmitere sexuala (MTS), mai ales daca:

Ø ai schimbat de curand partenerul

Ø ti-ai inceput viata sexuala foarte devreme (14-16 ani)

Ø esti iubareata, nonconformista si ai mai mult de un partener

Ø banuiesti ca partenerul tau te insala

Ø ai dureri foarte mari la menstruatie

Ø esti fumatoare

Ø nu ai mai fost de mult la ginecolog

Exista maladii cu transmitere sexuala (MTS) care afecteaza un numar impresionant de persoane, asa ca in mod cert ai in preajma cunostinte despre care nici nu banuiesti ca sunt purtatoare de infectii cu chlamydia, herpes, papilloma virus etc. Si retine ca, in spatele fiecarui caz declarat de MTS, sunt inca alte 10 nedepistate!

Chlamydia – iti rapeste copiii inainte de a-i avea

Chlamydia se numara printre cele mai frecvente maladii cu transmitere sexuala – se pare ca, in lume, peste 90% dintre femei au venit in contact cu germenul. Statisticile din SUA au demonstrat ca in fiecare an se infecteaza 4 milioane de noi persoane – asta la ei, pentru ca la noi depistarea se face cu intarziere, femeile nefiind prea bine informate in privinta infectiilor cu chlamydia. Testarea se face fie din cultura, fie serologic – se depisteaza prezenta anticorpilor IgG, IgM, IgA in sange. Daca ai aflat ca esti infectata cu chlamydia, adreseaza-te medicului ginecolog, pentru ca aceasta afectiune se poate trata cu anumite antibiotice. Problema este legata numai de timp: cu cat intarzii mai mult diagnosticul si terapia, cu atat creste riscul de sterilitate. Poti trata infectia, dar daca obstructia tubara s-a produs deja, e dificil sa mai rezolvi problema sterilitatii. Se pot face, intr-adevar, dezobstructii, dar rezultatele nu sunt prea convingatoare, si exista riscul de sarcina extrauterina.

Si mai ingrijorator e faptul ce infectia cu chlamydia poate sa evolueze fara sa te alarmeze, pentru ca nu intotdeauna se manifesta zgomotos. Chlamydiile produc in general boli inflamatorii pelvine, care nu sunt neaparat simptomatice. La noi, se depisteaza doar de cativa ani si nu in toate laboratoarele din tara, ci numai in cele particulare si in cliniclile mari. Consecinta cea mai grava e sterilitatea.

Comments

comments

Lasă un răspuns