
Oficialitățile din România au confirmat apariția virusul CO-VID-19 și pe teritoriul țării noastre, miercuri, 26 februarie, fiind semnalat primul caz de coronavirus de la noi. Până la data de 10 martie 2020, în țara noastră au fost confirmate 25 de cazuri de cetățeni infectați cu CO-VID-19.
Apărut anul trecut în China, până la jumătatea lunii februarie 2020, virusul CO-VID -19 a afectat, la nivel mondial, 90.000 de persoane, iar 30.000 de oameni s-au recuperat deja. Conform BBC, până la începutul lunii martie, numărul persoanelor din întreaga lume infectate cu acest virus a ajuns la peste 114.000. Dintre acestea, peste 4.000 au murit.
Coronavirusul provoacă febră, tuse și probleme de respirație. Potrivit unui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association, vârsta medie a pacienților afectați de acest virus este între 49 și 56 de ani. Cele mai predispuse să contracteze acest virus și să le fie fatal sunt persoanele în vârstă, care au boli preexistente printre care se numără afecţiunile cardiovascculare, diabetul, bolile respiratorii cronice, hipertensiunea sau cancerul.
În schimb, în ceea ce-i privește pe copii, cazurile de infectare sunt foarte puține. Oficialitățile chineze au raportat două cazuri de infecții la nou-născuți, iar în Italia au fost confirmați cinci copii infectați cu CO-VID -19. Din fericire, în cazul copiilor sub 9 ani, nu s-au raportat decese, potrivit site-ului worldometers.com.
Ce este noul coronavirus?
Apărut în 2019, CO-VID -19 este un virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceală obişnuită și a sindromului respirator acut sever (SARS).
Cum se răspândeşte noul coronavirus?
Virusul se transmite prin contact direct cu o persoană infectată, prin secreţii eliminate prin tuse sau strănut şi prin atingerea suprafeţelor contaminate.
Care sunt simptomele CO-VID -19?
Febra, tusea, nas înfundat, tuse, dureri în gât, febră, frisoane și dureri musculare sunt simptomele de bază.
Cum poți evita riscul infectării?
Simpla utilizare a unei măşti chirurgicale NU este suficientă pentru preîntâmpina infectarea cu acest virus.
- Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun. Curăţaţi-le și cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
- Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi. Folosiți un șerveței, pe care să îl aruncați imediat după utilizare;
- Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
- Evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate.
Informații detaliate și actualizate despre CO-VID-19 puteți găsi pe site-ul Ministerului Sănătății, sau puteți apela TelVerde 0800.800.358.
Text: Cristina Ologeanu
Foto: 123RF