
Tuse, durere de cap, un pic de oboseală. Ce poate fi grav în asta? Bei un ceai sau iei o vitamină şi, gata, a trecut! Nu e tocmai aşa, pentru că, după câteva zile, simptomele apar din nou.
Din păcate, simptomele sunt tot mai deranjante și trec greu, iar asta se întâmplă din ce în ce mai des, pentru că tu tratezi efectul, nu cauza bolii. Aceste neplăceri pot fi semnele unor probleme minore, dar (aici se complică lucrurile) și ale unor afecțiuni serioase care, neglijate, se transformă în boli foarte grave, ce dau complicaţii greu de ținut sub control.
Tusea
Ca să fim bine înţeleşi de la bun început: tusea este un simptom, nu o boală. Iar în funcţie de alte semne care o însoțesc, anunță diverse boli. Tusea este modul prin care organismul scapă de corpurile străine sau de mucusul acumulat în plămâni sau pe căile respiratorii. Surprinzător însă, ea nu semnalează doar boli respiratorii, mai ales dacă e seacă, ci şi afecțiuni grave, precum:
insuficienţă cardiacă – agravarea bolii cardiace duce la edem pulmonar și astfel se instalează tusea cronică;
boala de reflux gastroesofagian – netratată cum se cuvine, se manifestă prin tuse cronică seacă;
cancerele pulmonare – nu sunt depistate la timp din pricina tusei care dă un diagnostic fals.
Citește și: Care sunt simptomele stresului si cum te afecteaza
Durerea de cap
Este simptomul cel mai des întâlnit. Poate fi provocată de o mulţime de probleme, de la banala durere de cap premenstruală până la migrena care anunţă anevrismul cerebral, de la durerea cauzată de alcool în exces până la durerile surde frecvente. Din păcate, îți trece destul de repede cu un antiinflamator, motiv pentru care nici nu te mai oboseşti să te duci la medic. Din fericire, complicaţiile sunt anunţate de dureri destul de persistente, care nu-ţi dau de ales și, vrând-nevrând, te duci la doctor. Iată ce fel de dureri de cap ar trebui să te pună pe gânduri de la bun început:
junghiurile scurte în zona ochiului ar putea fi un semn că suferi de o afecţiune a hipotalamusului;
durerile de cap care apar noaptea sunt provocate de insomnie (nu este vorba neapărat de imposibilitatea de a adormi, ci mai degrabă de un somn neodihnitor, cu treziri dese);
durerea de cap matinală ascunde o dereglare hormonală sau hipertensiune arterială;
durerea de cap după sex anunță o afecţiune a vaselor de sânge care irigă creierul;
durerea de cap provocată de alimentele reci semnalează tulburarea fluxului de sânge la nivel cerebral.
Citește și: Simptome banale, boli periculoase
Tulburări şi sângerări vaginale
Orice femeie a avut măcar o dată sângerări anormale: mai abundente decât de obicei, între ciclurile menstruale ori mai scurte decât în mod normal. Sângerările anormale, chiar dacă sunt asociate cu alte simptome, sunt puse pe seama cine ştie cărei în-tâm-plări: am fost la mare, am stat cu picioare goale prin casă, m-am udat la picioare mergând prin zăpadă etc. În fapt, ele atrag atenţia asupra unor boli grave:
tulburările menstruale aso-ciate cu dureri abdominale pot fi semnul anexitei, boală infecţioasă provocată de sexul neprotejat; neglijată sau tratată cu superficiali-tate, anexita duce la complicaţii grave, de la obstrucţia trompelor la infertilitate;
sângerările în afara menstruaţiei semnalează endometrioza, boală tăcută ce afectează femeile, ea fiind prin-cipala cauză a infertilității;
cancer uterin ori ovarian – ambele au ca simptom sân-gerările în afara menstruaţiei.
Alte simptome banale, alte boli grave
Există și alte simptome, în general, neglijate sau tratate superficial care, de cele mai multe ori, ascund complicaţii majore.
Insomnie. În mod obişnuit, insomnia (imposibilitatea de a adormi sau dormitul intermitent) este o tulburare provocată de evenimente traumatice, schimbarea fusului orar, anumite medicamente. Dar poate fi şi simptom al unor boli grave precum:
- depresia;
- insuficienţa cardiacă;
- boala de reflux gastroesofagian;
- boli neurologice.
Dureri de spate. În afară de problemele coloanei vertebrale, la care te gândeşti imediat când „te ține“ spatele, durerea de spate poate fi semnul tulburărilor renale, fibromialgiei ori endometriozei.
Transpiraţie anormală. Hiperhidroza (transpiraţie excesivă neprovocată de căldură sau efort) poate fi cauzată de o dereglare a sistemului nervos sau este simptomul unor boli complicate, mai ales când se manifestă noaptea:
- insuficienţă cardiacă;
- probleme cu tiroida;
- diabet.
Citește și: 5 simptome pe care sa nu le ignori
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.2/15.01.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay