Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Slabeste la psiholog

Slabeste la psiholog

De multe ori, cauzele îngrăşării sunt hormonale (anumite dereglări endocrine au acest efect) sau genetice (se pare că există gene a căror prezenţă prezice nu doar acumularea kilogramelor, ci şi locul exact unde se vor depune ele: pe şolduri, pe burtă sau pe coapse). Ce te faci însă dacă analizele nu scot la iveală nici o problemă de sănătate, iar dietele pe care le începi, deşi nu par greu de ţinut, nu le poţi respecta nici măcar o zi cap-coadă, pentru că poftele sunt de fiecare dată mai tari decât tine?

Mănânci necontrolat?

Pe lângă toate cauzele fizice, precum cele moştenite, problemele medicale, alimentele nesănătoase ori stilul de viaţă sedentar, starea psihică cântăreşte greu când vine vorba de felul cum arăţi. Dezechilibrele emoţionale aduc stări de anxietate, frământări, temeri care suprasolicită organismul – astfel, apare nevoia de a compensa efortul printr-un aport suplimentar de energie pe care îl obţii mâncând pe fond nervos. Iată câteva semne că e şi cazul tău:

1 Când eşti tristă, nervoasă sau tensionată, nu te-ai mai opri din mâncat: dulce, sărat, acru, nici nu mai contează combinaţiile.
2 Mănânci nu pentru că ţi-e foame, ci fiindcă asta te face să te simţi mai bine.
3 După ce termini de mâncat, te simţi vinovată, ştiind că ai exagerat.

Depresia, duşmanul taliei de viespe

Sunt persoane care nici nu se pot atinge de mâncare atunci când trec printr-un eveniment neplăcut. Altele, dacă sunt părăsite, înşelate, minţite ori insuficient apreciate la locul de muncă, au tendinţa să-şi caute consolarea în frigider. Acest obicei nefast apare din cauza singurătăţii, frustrărilor, sentimentului de inutilitate, iar toate, cumulate cu noul aspect de care nu eşti mândră, te împing tot mai adânc în braţele depresiei. Odată ajunsă acolo, începi să te complaci cu noua ta stare şi lucrurile merg din rău în mai rău. Trebuie să înţelegi că prea multă mâncare nu rezolvă problemele, ci le agravează, să te regăseşti şi să reînveţi ce înseamnă respectul de sine. Nu întotdeauna poţi face asta de una singură. Ca să te iubeşti aşa cum eşti, cu toate eşecurile şi temerile tale, îţi pot fi de mare ajutor câteva discuţii cu un psiholog care va găsi sursa nefericirii şi cele mai bune metode pentru a o rezolva.

Cauze neştiute ale îngrăşării

Câteodată, silueta are de suferit din motive la care nici nu ne-am gândi:
-unele medicamente, inclusiv cele pentru diabet, antidepresivele sau antiinflamatoarele;
-lipsa odihnei ori somnul insuficient;
-săritul peste mese – acest obicei încetineşte metabolismul. Aşadar, e mai bine să mănânci puţin, respectând mesele principale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus