
Te-ai săturat să te înfometezi și să calculezi caloriile? Avem o veste bună pentru tine. Dieta călugărului grec te învață să mănânci sănătos și te ajută să slăbești rapid fără efort și suferință.
Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey au publicat cartea numită „Dieta de pe muntele Athos“ după aproximativ 15 ani de cercetare și studiu dedicat felului de viață și regimului alimentar al călugărilor care trăiesc aici. De altfel, regimul mediteraneean este recunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai sănătoase.
Călugării de la muntele Athos nu consumă carne (doar pește în zilele care nu sunt de post), dar cei trei autori au elaborat un plan de dietă care include în meniul zilnic al oamenilor obișnuiți mici cantități de carne albă. Se pare că acești călugări trăiesc cu zece ani mai mult decât conaționalii lor mireni. Autorii care au studiat regimul de viață al călugărilor din Grecia au constatat că este vorba despre o dietă mediteraneeană, alcătuită aproape în întregime din produse alimentare neprocesate.
Însă cel mai important este faptul că ei împart săptămâna în trei categorii de zile în ce privește alimentația: au trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț. De obicei, zilele alternează, însă pot fi schimbate pe parcursul săptămânii după dorință, astfel încât planul alimentar să se adapteze stilului de viață propriu. În plus, călugării duc o viață activă și se mișcă mult în aer liber, mănâncă moderat (chiar și în ziua de răsfăț) și nu se înfometează niciodată. Un alt element important subliniat de autorii cărții este că masa se ia în liniște, în timp ce călugării ascultă rugăciunile zilnice.
Cele 3 etape ale dietei
În zilele de post, trebuie să renunți la produse lactate, pește, carne, ouă și ulei. Consumă doar fructe, legume, nuci, semințe.
Zilele de moderație permit trei mese cu preparate mediteraneene sănătoase, cu produse proaspete și conținut redus de grăsimi. Sunt permise produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle. Zahărul, carnea roșie și alimentele procesate sunt însă interzise. Alcoolul este permis, dar în cantități moderate.
Ziua de ospăț (sau de răsfăț culinar) este lipsită de orice interdicție. Este permis orice, de la friptură până la tort de bezea, de la cocteiluri cu zahăr până la ciocolată. Este bine să fii atentă la mărimea porțiilor.
Richard Storey, unul dintre autorii dietei călugărilor de la muntele Athos, i-a vizitat pe aceștia timp de 15 ani. Studiind de aproape regimul de viață al călugărilor, el a ajuns la concluzia că un om poate slăbi până la 10 kg într-o săptămână urmând dieta. Mai mult, este vorba despre un regim sănătos, în care nu trebuie numărate caloriile.
Exemplu de dietă pentru 7 zile
1. Zi de moderație
Mic dejun: un castron cu fulgi de cereale integrale/müsli
Prânz: supă de pui cu pâine din făină integrală
Cină: cartofi copți cu măsline, brânză feta și salată verde
Gustări: un măr, nuci, semințe
2. Zi de post
Mic dejun: hummus cu măsline și pâine integrală
Prânz: supă de legume cu pâine integrală
Cină: fasole bătută cu roșii și salată verde
Gustări: legume crude după dorință
3. Zi de moderație
Mic dejun: un castron de müsli cu lapte de soia
Prânz: supă de morcovi
Cină: salată de pui cu sos de iaurt și un pahar de vin roșu
Gustări: puțină ciocolată neagră, fructe, legume
4. Zi de post
Mic dejun: müsli cu fructe proaspete
Prânz: supă de linte cu pâine integrală
Cină: cartofi copți în coajă șu salată de varză și morcovi
Gustări: un castron mic cu fructe de pădure, nuci, semințe
5. Zi de moderație
Mic dejun: ochiuri și salată verde cu pâine integrală
Prânz: tocăniță de pui cu pâine integrală
Cină: pește la cuptor
Gustări: nuci, stafide, fructe
6. Zi de post
Mic dejun: hummus sau cereale integrale cu lapte de soia
Prânz: pilaf cu ciuperci
Cină: fasole bătută cu măsline
Gustări: fructe, legume crude
7. Zi de ospăț
Mic dejun: omletă cu brânză feta și măsline
Prânz: supă de roșii și friptură de porc la cuptor cu salată verde, o bucată de prăjitură
Cină: salată orientală cu cartofi și măsline, un pahar cu vin roșu
Gustări: prăjiturele cu miere, fructe
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: 123RF