Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Slapii si flip-flopsii – comozi, dar periculosi

Slapii si flip-flopsii – comozi, dar periculosi

Vara, te poti bucura de pantaloni scurti si de rochii subtiri, iar cand vine vorba de incaltaminte, slapii sau flip-flopsii (acei slapi cu snur/ curelusa intre degete) par a fi o idee potrivita pentru a-ti asigura confortul in zilele calduroare. Totusi, din punct de vedere medical, acest tip de incaltaminte nu e tocmai o alegere buna, pentru ca nu asigura suportul necesar piciorului.

De ce sunt slapii problematici?http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/slapi.png

Specialistii in chineziologie (stiinta miscarilor musculare ale omului) sustin ca, in incercarea de a tine slapii in picioare in timpul mersului, tibia piciorului este mult mai solicitata decat daca am merge desculti. De asemenea, pasii mici pe care suntem nevoiti sa-i facem cand purtam slapi pun o presiune mai mare asupra zonei de jos a piciorului decat alte tipuri de incaltaminte.

Pe de alta parte, specialistii in podiatrie (cei care se ocupa de tratarea bolilor piciorului) considera ca slapii determina micsorarea pasului in procesul de a tine incaltamintea in picioare, ceea ce determina nevoia de compensare in efort, uneori din partea genunchilor, a soldurilor sau a spatelui. Persoanele care au talpa plata sau foarte arcuita se confrunta cu cele mai multe probleme cauzate de slapi si flip-flopsi, deoarece in cazul lor gleznele sunt mult mai solicitate.

Efecte negative ale slapilor

Cand incaltamintea nu permite un suport potrivit al piciorului, apar in timp afectiuni la nivelul tibiei, genunchilor, soldurilor si spatelui. Este si cazul slapilor si al flip-flopsilor. Cu cat ii porti mai des si ii tii mai mult timp in picioare, cu atat efectele negative se accentueaza.

 

Problemele care pot aparea din cauza purtarii unor slapi ce nu aduc suport piciorului sunt:

pe termen scurthttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/slapi-art2.png

 • dureri in zona calcaiului sau a talpii
 • tendinita (inflamarea tendonului)
 • dureri la nivelul tibiei
 • luxatii
 • craparea pielii in zona talpii
 • taieturi
 • ranirea degetelor

pe termen lung

 • fracturi
 • monturi
 • indoirea degetelor
 • nevrom (tumora beningna formata din fibre nervoase)

Solutii

Crocs si Reebok sunt doua branduri care realizeaza slapi buni pentru picioare.

Nu trebuie sa intelegi din asta ca e complet contraindicat sa porti slapi si flip-flopsi. Ceea ce trebuie sa eviti este sa-i tii mult timp in picioare sau sa-i incalti cand ai de mers in ritm alert. Altfel, sa mergi la piscina sau la plaja cu ei nu-ti creeaza niciun fel de probleme.

In rest, pentru vara, alege sandale care sa aiba si suport la spate, pentru ca el va elibera degetele de presiune, diminuand efortul depus de picior in cazul purtarii unor slapi. Daca acestia sunt prea largi, picioarele se vor chinui si mai mult sa-i poata tine. Cauta modele de slapii si flip-flopsi cu talpa bine structurata, care au adancitura pentru calcai si curbele care formeaza partea de sus bine definite. Modelele cu talpa complet plata supun picioarele la efort si tensiuni care deformeaza mersul si structura piciorului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus