Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Soarele, beneficii și neplăceri

Soarele, beneficii și neplăceri

E vară, e cald, zilele sunt mai lungi, să te tot laşi răsfăţată de razele soarelui, nu-i aşa? Răsfăț să fie, dar cu măsură! Altfel, te vei confrunta nu doar cu neplăceri trecătoare, ci şi cu unele serioase, chiar grave.

Radiaţiile solare favorizează eli­berarea de serotonină, supranumită și „hormonul fericirii“, care îmbunătăţeşte starea de spirit, calitatea somnului, te ţine departe de depresie. În plus, e şic să ai pielea bronzată. Dar acestea nu sunt singurele beneficii pe care ți le aduce astrul zilei.

Leac de la soare

Vitamina soarelui. Sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete, este impulsionată sintetizarea vitaminei D, „vitamina soarelui“, cum i se mai spune, cu rol esenţial în asimilarea calciului şi a fosforului și în mineralizarea oaselor (le crește rezistenţa), ceea ce pe copii îi fereşte de rahitism, pe adulţi de oase fragile şi, mai ales pe vârstnici, de fracturi.

Beneficii pentru piele. Asupra celor care se confruntă cu boli de piele provocate de anumite tipuri de fungi, virusuri şi bacterii, băile de soare pot avea un efect surprinzător, atenuându-le în mod considerabil sau chiar vindecându-le. Este și motivul pentru care dermatologii le recomandă să facă băi de soare. În cantităţi moderate, desigur, ultravioletele le pot fi de un real folos celor cu neurodermatită, eczeme, psoriazis. Tot ele ajută la vindecarea rănilor, previn formarea coşurilor atenuează acneea sau îndepărtează eventualele urme lăsate de ea.

Uf, ce căldură!

Pentru cei mai mulţi, principalele neplăceri cu care s-ar putea confrunta pe durata verii sunt tensiunea arterială scăzută, deshidratarea, circulaţia defectuoasă, insolaţia şi arsurile solare. Cel mai des expuşi sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici, în special cardiacii. Cum te ajuţi dacă te numeri printre ei?

Ω pe cât posibil, nu ieşi din casă în miezul zilei;

Ω poartă haine lejere, nu mulate pe corp, întrucât pot provoca iritaţii care se pot infecta;

Ω nu-ţi planifica activităţi solicitante (şi nici chiar plimbări) în orele când activitatea solară este maximă.

Şi bronzată, şi sănătoasă

Cu siguranţă, asta vrei. Nimic mai simplu, dacă respecţi câteva reguli:

Ω nu te expune acţiunii directe a soarelui între orele 11 şi 16;

Ω când stai la soare, folosește un produs de protecţie solară care să aibă înscris pe ambalaj faptul că asigură protecţie anti-UVA, dar şi anti-UVB. O cremă cu SPF 2 reţine 50% din radiaţii, cu SPF 10 – 90%, SPF 25 – 96%, iar cu SPF 50 – 98%. Aplică produsul pe întreaga suprafaţă a corpului la fiecare două ore şi după fiecare cufundare în apă;

Ω nu te duce la plajă nici cu stomacul gol, dar nici cu el prea plin;

Ω nu consuma pe plajă răcoritoare reci sau băuturi alcoolice;

Ω când stai lungită la soare, ai grijă să-ţi ţii capul uşor ridicat, să-l acoperi cu o pălărie sau cu un prosop subţire, să porţi ochelari de soare sau să-ţi acoperi ochii cu o batistă;

Ω nu dormi întinsă la soare, te poţi arde cu uşurinţă;

Ω nu te spăla cu apă şi săpun înainte de a merge la plajă; altfel, distrugi stratul protector al pielii;

Ω nu folosi apă de toaletă; din ca­uza ei, pielea devine mult mai sensibilă la soare, pe locul unde a fost aplicată pot apărea pete maronii;

Ω evită cremele şi loţiunile de corp; radiaţiile solare cărora te expui când faci plajă le pot transforma în substanţe nocive, care să creas­că riscul cancerului de piele. Pentru a îndepărta secreţiile sebacee de pe suprafaţa pielii, e suficient un duş.

Când soarele nu ţi-e prieten

Da, este posibil. Şi va trebui să te fereşti pur şi simplu de întâlnirea cu radiaţiile lui. Când poţi fi pusă într-o asemenea situaţie? Când suferi de:

  • arsuri solare, insolaţie. Sigur, doar până la vindecare.
  • boli cronice. Expunerea la soare şi temperaturile ridicate pot agrava afecţiunile cardiace, renale, diabetul zaharat, obezitatea.
  • dermatoze fotoagravate. În caz de lupus eritematos, rozacee sau pelagră, expunerea la soare poate determina apariţia de noi leziuni sau agravarea celor existente.

Protejează-ţi ochii!

Da, şi ochii trebuie protejaţi de radiaţiile ultraviolete, absorbite nu doar de piele, ci şi de cristalin.

Soluție Poartă ochelari de soare cu lentile de protecţie. Altfel, rişti să te alegi pe moment cu o insolaţie oculară, iar pe viitor, cu sensibilitate exagerată la lumină, degenerescenţă maculară, fotocheratită. Ai uitat să-i iei cu tine? Scurtează durata statului afară!

Grijă la aluniţe!

Expunerea excesivă la ultraviolete a zonelor cu aluniţe poate avea urmări grave: confruntarea cu cancerul de piele, arsurile solare din copilărie fiind considerate cele mai periculoase.

Soluţie Foloseşte o cremă de protecţie când ieşi din casă, chiar şi când sunt nori, iar dacă ai aluniţe pe faţă, poartă neapărat o pălărie cu boruri largi.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/23.06.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns