
Șofranul este cel mai scump condiment din lume. Se cultivă în zonele calde de mai bine de 3000 de ani, dar calitățile lui nu încetează să uimească. Șofranul se obține din pistilul florii de crocus, flori care seamănă cu brândușele de toamnă și are câteva calități uluitoare.
Aroma șofranului, inconfundabilă, este ușor picantă, dulce-amăruie, plantă fiind utilizată atât pentru a colora mâncarea (în galben sau portocaliu). Șofranul se adaugă în mâncărurile de orez, supe (în special de pasăre), budinci, paște făinoase cu sosuri rafinate, preparate de peste. Foarte importantă este cantitatea condimentului presărat peste mâncare: doar o priză (de 0,20 g) de flori uscate. Dacă se consumă o cantitate mai mare, condimentul devine nociv, creând tulburări importante de comportament.
Nu de ieri de azi se știe că șofranul prin antioxidanții extrem de puternici și unici pe care îi conține, previne cancerul și garantează celor care îl consumă sănătatea inimii. În plus, șofranul are capacitatea de a îmbunătății vederea și este un excelent afrodisiac. Ceaiul din șofran se folosește de multă vreme pentru a trata depresia. O cantitate mare din astfel de ceai are că efect o stare de euforie.
În ceea ce privește metabolismul, șofranul conține un ingredient activ care scade nivelul colesterolului și pe cel al trigliceridelor în paralel cu stimularea și activarea matabolismului. Și că imaginea acestui miraculos condiment să fie completă, trebuie adăugat că șofranul anihilează poftă de mâncare și reglează apetitul pe termen lung.
Se crede că cei care consumă șofran pot să reducă apetitul pe fond de stres, dar acesta acționează pe mai multe planuri. Șofranul activează și controlează funcțiile metabolice de bază, dar poate să crească nivelul de serotonină din creier, fapt care îmbunătățește starea de spirit și tăie nevoiea de a mânca, înlocuind senzația de plăcere pe care oamenii o resimt atunci când mănâncă, scrie yahoo shine.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos