Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Somnul bun crește imunitatea

Somnul bun crește imunitatea

13 martie este Ziua Mondială a Somnului, având ca slogan anul acesta „Un somn mai bun, o viață mai bună, o planetă mai bună”. Insomnia afectează 45% din populația adultă a globului.

În această pandemie de coronavirus, somnul este unul dintre factorii cheie în păstrarea sănătății. Însă bolile, stresul și stilul de viață dezordonat duc la tulburări de somn, slăbindu-ne imunitatea. Când cantitatea de oxigen primită este insuficientă ne trezim deseori pe timpul nopții, împiedicându-ne să avem un somn de calitate și suficient. Insomnia devine un flagel. ”Netratate, insomnia și apneea obstructivă cresc riscul de boli cardiovasculare, boli metabolice precum diabetul, hipertensiunea, dar și al celor psihice, precum Alzheimer, demență, depresie etc.” spune prof. dr. Florin Mihalțan, președintele secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Un studiu din 2015 arată că 1 din 10 copii se află la risc pentru tulburări respiratorii în somn, iar una dintre cauze este obezitatea. Alte studii efectuate la nivel internațional evidentiază faptul că 7 din 10 elevi dorm mai puțin de 8 ore, timp insuficient pentru dezvoltarea fizică și psihică. „Obiceiurile de somn se pot forma încă din primii ani de viață, iar o combinație echilibrată de-a lungul zilei, cu mai puțin timp „sedentar” în fața ecranelor, mai mult timp dedicat pentru activitățile fizice și o durată de somn corespunzătoare vârstei, vor determina pe termen lung efecte benefice pentru sănătate. Urmărind recomandările actuale în acest sens, încă din primii ani de viață, acestea se asociază cu o dezvoltare motorie, scheletală și cognitivă mai bună, cu sănătate cardiometabolică și emoțională.”, spune dr. Mihaela Oroș.

Insomnia scade imunitatea

Insomnia slăbește sistemul imunitar, vaccinurile își pierd eficiența și astfel, este favorizată apariția infecțiilor. Potrivit unui studiu, participanții care au dormit sub 7 ore pe noapte au avut un risc de trei ori mai mare de a contracta o răceală prin comparație cu cei care au dormit 7 ore sau mai mult. Dar problemele nu se opresc aici, lipsa somnului este asociată cu proasta funcționare a creierului și instalarea pe termen lung a declinului cognitiv (dememnță). Persoanele cu insomnie au un risc de 17 ori mai mare să dezvolte anxietate crescută și de zece ori să sufere de depresie. Tot lipsa somnului duce la apariția diabetului de tip II, la încetinirea metabolismului și luarea în greutate, dar și la probleme cardiovasculare.

Alte tipuri de tulburări de somn

Există peste 80 de afecțiuni care vizează calitatea somnului, precum hipersomnia (somnul prelungit, excesiv, din care persoana se trezește fără energie, iar starea sa este urmată în continuare de somnolență), narcolepsia (somnul involuntar care poate apărea chiar și în timpul vorbirii) și parasomnia (mers în timpul somnului, coșmaruri intense, paralizie în timpul coșmarurilor și sindromul picioarelor neliniștite).

Ce spunea Leonardo Da Vincii despre somn

Să nu dormi la amiază, căci e tortură!
Mergi când te culci ușor să te apese, nu fața-n sus, nu barba-n piept
Fă din odihnă și zâmbet rege

10 lucruri care îmbunătățesc somnul

  1. Fixează o oră de culcare și una pentru trezire. Respectă-le!
  2. Siesta nu trebuie să depășească 45 de minute pentru a nu perturba somnul de noapte.
  3. Evită consumul de alcool sau fumatul înainte de culcare.
  4. Nu bea cafea, ceai, băuturi acidulate cu șase ore înainte de culcare.
  5. Evită consumul alimentelor grele, condimentate sau zahărul cu 4 ore înainte de culcare.
  6. Fă exerciții în mod regulat, dar nu înainte de somn.
  7. Alege o lenjerie confortabilă.
  8. Setează o temperatură optimă pentru somn (21 de grade) și aerisește bine camera înainte de culcare.
  9. Blochează toată zgomotele care distrag atenția și elimină sursele de lumină.
  10. Nu folosi patul ca birou! Și evită folosirea ecranelor cu lumină albastră înainte de culcare.

Text: Luminița Tăbăran
Foto: Pixabay

Citește și:

Fals și adevărat despre somn

Ce patesti daca nu dormi suficient

5 sfaturi pentru un somn odihnitor

Comments

comments

Lasă un răspuns