
Sunt supărătoare, jenante, uneori chiar dureroase și îi afectează pe mulți dintre noi într-un moment sau altul. Vestea bună este că fermentațiile intestinale pot fi combătute eficient cu ajutorul infuziilor din plante.
Digestie dificilă, arsuri la stomac, dureri abdominale, crampe, balonări, flatulență, eructații, senzație de stomac prea plin… Toate aceste simptome sunt în general legate de o tulburare funcțională: dispepsia. Cauzele sindromului dispeptic sunt diverse: dereglări în activitatea ficatului, obiceiuri alimentare greșite, o afecțiune digestivă, stresul, anxietatea, grijile de zi cu zi.
Procesul de fermentație
Prin fermentație, bacteriile care formează flora intestinală digeră resturile alimentare și alți compuși reziduali din colon cu ajutorul enzimelor. Această fermentație intestinală duce la formarea de gaze. Gazelor intestinale li se adaugă cei doi litri de aer pe care îi înghițim zilnic.
Gazele digestive pot fi eliminate prin diverse moduri: eructații, pot fi absorbite în sânge, „consumate“ de bacteriile intestinale sau eliminate la exterior prin anus (flatulență).
La unele persoane, funcția de eliminare a gazelor este perturbată, motiv pentru care apar balonările, care pot fi mai mult sau mai puțin penibile și dureroase. La nivelul stomacului, aerul în exces se traduce prin eructații și senzație de greutate în stomac. În intestin, gazele acumulate provoacă senzație de burtă umflată, dureri la periferia abdomenului, flatulență.
Soluții alimentare
Ca să scapi de neplăcuta balonare, mai întâi trebuie să-ți modifici obiceiurile alimentare. Primul pas: evită sau redu consumul alimentelor despre care ai observat că te balonează (ceapă, usturoi, varză, praz, mazăre, fasole uscată). Dacă ai intoleranță la lactoză, evită laptele și consumă lapte din soia și lactate fără lactoză, iar dacă ai intoleranță la gluten, ocolește pâinea și pastele făinoase. Nu doar schimbările alimentare te ajută să combați fermentațiile intestinale, ci și unele plante, precum anasonul, mărarul, chimenul etc. Profită de efectele lor benefice!
▶Chimen
Având proprietăți antispastice, vermifuge și carminative (favorizează eliminarea gazelor intestinale), chimenul este considerat una dintre ce-le mai bune plante împotriva fermentațiilor intestinale. În același timp, el este un excelent remediu împotriva multor altor probleme digestive: dispepsie, spasme gastrice, aerofagie, indigestie, paraziți intestinali. Se pune o linguriță de semințe într-o cană de apă clocotită, se lasă să dea într-un clocot, apoi se infuzează zece minute. Se bea o cană după fiecare masă principală.
Citește și: Marile beneficii ale semintelor de chimen
▶Anason
Este una dintre cele mai bune plante antifermentație: calmează durerile și spasmele intestinale, stimulează digestia, favorizează eliminarea ga-zelor. Este recomandat în toate cazurile de meteorism, aerofagie sau vărsături. ½ linguriță de semințe (întregi sau zdrobite) se pun într-un tifon și se cufundă într-o cană cu apă clocotită zece minute. Se bea câte o cană după fiecare masă.
▶Coriandru
Un alt remediu de bază folosit împotriva fermentațiilor intestinale este coriandrul, un condiment înzestrat cu capacitatea de a îmbunătăți digestia și de a favoriza eliminarea gazelor. Este util în digestie dificilă, aerofagie, spasme digestive și, desigur, flatulență. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de semințe la o cană de apă fierbinte – se aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă la infuzat zece minute. Se bea o cană după fiecare masă.
▶Mărar
Este o plantă aromatică cu virtuți terapeutice de excepție, fiind utilă în tratarea dispepsiei și fermentațiilor intestinale rebele, aerofagiei, colitei, gastritei, spasmelor intestinale etc.
În caz de dispepsie, inflamații ale căilor respiratorii superioare, tulburări de digestie, dureri de burtă, se prepară o infuzie dintr-o linguriță de semințe uscate și măcinate la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese.
Citește și: Mărarul, planta vindecătoare
▶Cerențel
Are acțiune dezinfectantă și calmantă, fiind recomandat în diverse afecțiuni ale stomacului, diaree de natură infecțioasă, crampe intestinale și în special în dispepsie și balonare.
Se toarnă 500 ml de apă fierbinte peste 30 g de rădăcină de cerențel măcinată și se lasă vasul acoperit 15 minute. Ceaiul este foarte aromat și se bea de preferință neîndulcit, câte o cană de două ori pe zi, între mese, în cure de cinci zile, cu pauză între ele de o săptămână.
▶Mușețel
Puterile lui vindecătoare sunt cunoscute din Antichitate. Florile conțin numeroase uleiuri volatile cu proprietăți antispastice, antiinflamatoare, dezinfectante, calmante și relaxante. Mușețelul face minuni în digestie dificilă însoțită de flatulență, în dispepsie, colită. Se infuzează într-o cană cu apă clocotită o lingură de flori uscate timp de zece minute, apoi se bea între mese, două căni pe zi.
▶Ienupăr
Este un tonic excelent al căilor digestive, dar totodată are proprietăți antispastice, depurative și diuretice. Este recomandat în digestie lentă și fermentații intestinale. Se consumă sub formă de infuzie din 15 g fructe de ienupăr la 500 ml de apă clocotită. Se beau două căni pe zi.
Citește și: Ceaiurile frumusetii
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/20.11.2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: Thinkstock