
Pozițiile în care dormim pot fi benefice sau nu, iar acest lucru depinde de zonele noastre dureroase. Află mai jos care sunt cele mai bune poziții de somn în cazul durerilor de spate, de cap sau de umeri
Nu doar volumul de somn este esențial pentru sănătate, ci și poziția în care dormi. Oamenii cu dureri de ceafă, de spate sau arsuri la stomac trebuie să fie și mai atenți la felul în care dorm. Pozițiile corecte de somn garantează o odihnă excelentă în timpul nopții și sunt importante dacă ai dureri cronice.
Conform statisticilor, aproximativ 57% din oameni dorm pe o parte, 17% pe spate și 11% pe burtă. Dar care este poziția corectă pentru o anumită suferință fizică?
Dacă te doare umărul, evită să dormi pe o parte. Poziția indicată pentru tine ar fi pe spate. Dacă nu te simți confortabil în acest fel, așază o pernă mare la nivelul pieptului și îmbrățișeaz-o cu un braț, ca și cum ai lua în brațe pe cineva. În felul acesta, presiunea de pe umăr dispare și poți dormi liniștită.
Dacă te doare spatele în regiunea lombară, pune o pernă sub genunchi sau un prosop rulat chiar sub curbura lombară, pentru a menține forma naturală a spatelui, dar și pentru a detensiona zona. În general, experții sunt de acord că dormitul pe spate este cel mai indicat în cazul durerilor lombare.
Tot pentru durerea de spate, dar în regiunea superioară, este indicat dormitul pe o parte. Pune o pernă între genunchi ca să ai mai mult sprijin. Este o poziție bună și pentru oamenii care au probleme cu șoldurile și genunchii. Poziția fetală este reconfortantă și odihnitoare, căci ajută la detensionarea multor grupe musculare.
Dormitul pe burtă poate fi dureros pentru spate și pentru ceafă. Dacă nu poți altfel și ajungi mereu în această poziție, pune o pernă mică sub bazin și sub abdomenul inferior pentru a ușura din greutatea resimțită de spate.
Dacă ai dureri de ceafă, încearcă să menții gâtul într-o poziție neutră în timp ce dormi. Evită dormitul pe burtă, în orice caz. Dacă dormi cu prea multe perne, gâtul poate ajunge într-o postură îndoită, neplăcută și dureroasă în final. Folosește o singură pernă de dimensiuni optime și ai grijă să stai cu umărul sub pernă. Unii experți în somn sugerează folosirea unui prosop rulat care să fie pus sub gât în timpul somnului.
Unele persoane suferă de apnee în somn, iar altele sforăie. În acest caz, specialiștii recomandă să dormi pe o parte sau pe burtă, pentru a evita colapsarea limbii sau țesuturilor din gât, care împiedică respirația. O modalitate de a evita rostogolirea pe spate în timpul somnului este să coși o minge de tenis pe spatele bluzei de pijama.
Pentru persoanele care suferă de reflux gastric, specialiștii recomandă o poziție mai înaltă a capului, care se obține cu ajutorul mai multor perne moi. Dacă nu te simți confortabil dormind pe spate, atunci alege una dintre laturi, stânga sau dreapta, pentru un somn odihnitor.
Fasciita plantară este o inflamație a țesuturilor de pe talpă cauzată de alergarea intensă sau de o boltă plantară cu probleme. În cazul în care suferi de așa ceva, trebuie să știi că, în timpul somnului, este bine ca labele picioarelor și gleznele să stea într-o poziție relaxată. Evită învelirea strânsă cu pătura sau plapuma și lasă tălpile libere, astfel încât să se miște în voie.
Chiar dacă nu suferi de nicio durere cronică, este bine să știi câteva lucruri despre pozițiile de somn. Foarte mulți oameni adorm pe partea dreaptă, ea este una dintre cele mai îndrăgite poziții de somn. Însă oamenii de știință care au studiat efectele acestei poziții spun că ar fi mai indicat să dormi pe partea stângă. De ce? Stomacul și pancreasul se află în stânga, așa că, dacă dormi pe partea stângă, vei stimula automat digestia. Sevele digestive sunt mai bine canalizate. Dacă dormi pe dreapta, îngreunezi activitățile care au loc în corp în timpul somnului. Mai mult, dormitul pe partea stângă influențează pozitiv activitatea sistemului limfatic. Limfa transportă glucoza, proteinele și alte substanțe în corp și curăță organismul de toxine. Pentru a sprijini transportul, dormi pe partea stângă. De asemenea, dacă dormi pe stânga, sprijini activitatea de pompare a inimii într-un mod simplu și natural. Nu în ultimul rând, și splina se află în stânga. Ea este responsabilă de curățarea sângelui și coordonarea funcției limfatice. Toxinele transportate prin limfă sunt conduse mai ușor spre splină dacă dormi pe partea stângă.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr. 27/13.07.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay