Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Spune STOP poftelor!

Spune STOP poftelor!

Postul nu se mai ţine ca pe vremuri, în linişte şi rugăciune. Acum trebuie să facem faţă, în acelaşi timp, şi unei vieţi agitate, şi poftelor generate de acest obicei religios. Şi, deşi le temperezi, de cele mai multe ori, cu gânduri curate şi multă voinţă, există momente în care simţi că cedezi tentaţiilor culinare. Iată câteva trucuri ca să-ţi duci postul la bun sfârşit.

Bea apă. Poate, odată cu postul, raţia ta zilnică de fructe şi salate verzi a crescut, dar se pare că tot nu acoperă necesarul zilnic de hidratare al organismului tău, de vreme ce spui că ţi-e tot mai foame. Nici măcar nu apucă să apară senzaţia de sete atunci când creierul dă semnalul de nevoie de apă; numai că-l dă sub formă de nevoie de a mânca! Aşa că păstrează-ţi orele fixe de masă de dinaintea postului şi, ori de câte ori simţi că te împresoară poftele sau foame şi se ţi se înfiripă gândul că organismul îţi „cere“ una sau alta, bea o gură sănătoasă de apă. Aşa o să treci cu bine peste toate încercările.
Înşală creierul. Un studiu a scos la iveală că femeile sunt cele mai afectate de mimetismul culinar: cum văd pe cineva savurând o gustare, li se face imediat poftă. Asta-ţi poate fi fatal în post, când colegele de birou se răsfaţă cu prăjituri la câţiva metri de tine. Primul tău gând ar trebui să fie: chiar dacă ai avea voie la ce savurează ele, tot nu e ora ta de masă ori de gustare; dacă asta nu funcţionează, ronţăie câteva fructe uscate – îţi vor potoli pofta de dulce şi nici nu-ţi vor provoca acel episod hipoglicemic ce urmează consumării unui desert din comerţ, preparat cu zahăr rafinat.
Ia-ţi proteinele necesare, mai ales dacă aparţii tipului carnivor. Să ştii că „pofta de carne“ este, de fapt, un strigăt al organismului după proteinele de care are nevoie. Am furat pentru tine un truc de la nutriţioniştii specialişti în detoxificare din America: dă prin blender o cană cu seminţe de susan sau floarea-soarelui şi trei căni de apă. Bea acest amestec bogat în proteine la prânz sau la cină şi n-o să-ţi pună doar pofta de carne pe fugă, ci şi kilogramele în plus!
Fă-ţi cumpărăturile sătulă. Altfel, o să ai tendinţa să arunci în coş tot ce-ţi face cu ochiul de pe rafturile supermarketului. Şi, nu de puţine ori, o asemenea mişcare pripită îţi poate periclita postul, pentru că multe gustări din comerţ conţin ingrediente incompatibile cu ideea de alimentaţie absolut vegetariană, cum ar fi zerul sau praful de ouă.
Obţine colaborarea familiei. E cu atât mai uşor când şi soţul găteşte în casă, pentru că poate să se ocupe de mâncarea (de frupt) pentru el şi copii, iar tu să-ţi vezi de cele „sfinte“. Dar şi în acest aranjament pot apărea situaţii riscante, ca, de exemplu, când te întorci de la serviciu înfometată şi toată casa miroase a friptură… Nu intra în panică, urmează-ţi cursul normal al mişcărilor: fă un duş, intră în hainele confortabile de casă, apoi bea un pahar mare cu apă şi-n curând îţi vei da seama că mirosul a dispărut. Asta pentru că te-ai obişnuit cu el. Acum poţi să-ţi vezi liniştită de cina ta de post.
Încearcă asta: fă-ţi un ceai de mentă când poftele îţi dau târcoale. 2-3 căni pe zi sunt suficiente. Şi nu, nu te vei constipa, ci îţi vei regla tranzitul intestinal.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus