Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Stii sa te speli corect?

Stii sa te speli corect?

Nu o data, ne oprim si cautam, cumpanind indelung, sapunul sau gelul pentru dus sau pe cel special pentru spalatul mainilor, primele banuite de a ne putea imbolnavi de cine stie ce minune. De cele mai multe ori insa, singurul criteriu pe care-l urmarim e parfumul acestuia. Eventual si numai daca avem o cat de mica problema cu uscaciunea pielii, verificam si gradul lui de emolienta.

Nu de putine ori insa, pentru ca vrem cu tot dinadinsul sa ne pazim cat mai bine de agresiunea bacteriilor, alegem, fara nici o ezitare, sapunuri antibacteriene, sperand in efectul igienizant crescut al acestora. Suntem, prin urmare, de-a dreptul incantate. Specialistii insa, deloc.

Antibacteriene, nu septice

Speranta ca folosirea sapunurilor antibacteriene tine la distanta bacteriile si, prin aceasta, bolile infectioase, s-a spulberat. Cel putin, in Statele Unite. Autorii acestei treziri la realitate sunt chiar cercetatorii americani, care au vrut sa verifice, negru pe alb, de ce a fost inregistrata o crestere a numarului de boli infectioase daca sapunul antiba

La apa si sapun recurg doar:

  • 91 % de persoane dupa ce au fost la toaleta
  • 77% inainte de a umbla cu mancare sau a lua masa
  • 73% dupa ce au schimbat un scutec
  • 42% dupa ce au mangaiat un animal
  • 21% dupa ce umbla cu bani
  • 32% dupa ce tusesc sau stranuta

cterian este unul dintre cele mai folosite.

Asa ca, dupa centralizarea datelor obtinute dupa un an de observatii minutioase, s-a ajuns la concluzia ca folosirea acestor sapunuri nu ne scapa nici de raceli si gripe, nici de alte infectii ale gatului si cu atat mai putin de bolile infectioase. In schimb, a reiesit ca folosirea constanta a sapunurilor antibacteriene contribuie, tocmai prin continutul lor de substante sintetice, la cresterea rezistentei bacteriilor la aceste substante si chiar la antibiotice.

In pofida acestor concluzii, cercetatorii americani sunt totusi unanimi in a considera ca folosirea sapunurilor si, in special, a celor antibacteriene, ramane principala masura de limitare a imbolnavirilor de hepatita A, cunoscuta si sub denumirea de ,,boala mainilor murdare.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus