
E lucru cunoscut, sucurile din legume şi fructe sunt un izvor nepreţuit de sănătate. Dar ştii că inclusiv coloritul lor îţi influenţează starea de bine?
Savoare, aromă, bogăţie de vitamine şi minerale. Nu sunt însă singurele atuuri ale sucurilor pe care ni le preparăm din legume, mai ales când urmărim un efect terapeutic sau altul. Mai au un „ceva“ în plus. Coloritul. Şi el ne influenţează într-un anume fel organismul. O susţin cercetătorii japonezi, după părerea cărora nu doar conţinutul apreciabil de vitamine şi minerale al sucurilor de legume şi fructe are efect asupra organismului, ci şi coloritul lor. Cele colorate în roşu te ajută să ai o inimă sănătoasă, îţi stimulează metabolismul, te ţin la distanţă de afecţiunile oncologice. Iae toate acestea, şi datorită pigmenţilor care le conferă culoarea.
Sucul de roşii
Roşiile sunt foarte apreciate pentru bogăţia de licopen, un pigment roşu strălucitor care acţionează ca un foarte puternic antioxidant ce reduce semnificativ riscul confruntării cu bolile cardiovasculare, ba chiar şi cu cancerul, mai ales de prostată, stomac, plămâni. Nu ezita să te răsfeţi cât mai des cu un asemenea deliciu. Iată care ar fi motivele:
# Întăreşte sistemul imunitar. Bea zilnic, timp de cel puţin două săptămâni, câte un pahar cu suc de roşii. Te va ajuta să previi infecţiile şi afecţiunile specifice sezonului rece;
# Scade nivelul colesterolului. E cea mai bună şi la îndemână metodă de a atinge un asemenea scop. Nu-ţi rămâne decât să renunţi la grăsimi şi să bei zilnic câte un pahar de suc de roşii;
# Te ajută să slăbeşti. Asta, întrucât nu doar stimulează digestia, prevenind astfel constipaţia, ci și grăbeşte instalarea senzaţiei de saţietate, acesta fiind motivul pentru care este recomandat în curele de slăbire;
# Previne osteoporoza. Da, răsfăţându-te cu suc de roşii, îţi întăreşti oasele;
# Te apără de cancer. Printre preţioasele componente ale sucului de roşii se numără şi licopenul, un antioxidant puternic, cu efecte binefăcătoare mai ales împotriva cancerului de sân, colon, prostată, plămâni, pancreas.
Mod de preparare. Spre deosebire de alte sucuri de legume, cel de roşii e mai bine să-l consumi prelucrat termic. Când sunt preparate termic, roşiile eliberează o cantitate mai mare de licopen. În plus, licopenul astfel eliberat este mai uşor de asimilat. Pur şi simplu, stoarce sucul cu ajutorul blenderului, dacă nu ai un dispozitiv de separat seminţele şi coaja, şi fierbe-l câteva minute. Indicat este să-l bei înainte de prânz.
Sucul de varză-roşie
Pigmenţii care-i dau acestei legume culoarea roşie violacee au efect de stimulare a imunităţii, antitumoral şi sunt un antioxidant de excepţie. În scop terapeutic, va trebui s-o consumi doar în stare crudă şi la scurt timp după ce a fost preparată, ca salată sau suc, pentru a nu-i lăsa timp să se oxideze. Se recomandă să se bea în fiecare zi câte 300-600 ml de suc de varză-roşie, timp de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Care ar fi beneficiile unui astfel de deliciu:
# Întăreşte imunitatea. Asta întrucât este un excelent imunostimulent. Cu ajutorul ei, poţi preveni şi trata răcelile, infecţiile bronşice, pulmonare.
# Scade febra. În acest scop se beau câte 200 ml, în 2-3 reprize pe zi;
# Adjuvant contra cancerului gastric. Potrivit studiilor, o cură cu suc proaspăt de varză-roşie, câte un litru pe zi, conduce la stoparea şi chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer ce afectează stomacul.
Sucul de sfeclă-roşie
E unul dintre cele mai complexe alimente, un tezaur de vitamine şi minerale cum rar găsim, efectele terapeutice fiind multiple: vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, boli cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea, e un puternic antiinflamator, detoxifiant, energizant. Aşadar, la ce ajută:
# Detoxificarea organismului. O cură de suc de sfeclă-roşie este un mijloc excelent de a-ţi curăţa organismul de toxine;
# În caz de hepatită cronică. Sucul de sfeclă-roşie protejează celulele hepatice, contribuind la regenerarea şi buna lor funcţionare. O cură de suc de sfeclă-roşie poate preveni evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancer hepatic:
# Hipertensiune arterială. ½ pahar de sfeclă-roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea iniţială;
# În luptă cu cancerul. E demonstrat ştiinţific că sucul de sfeclă-roşie ajută în lupta împotriva cancerului, mai ales a celui de plămâni, colon, stomac. Pigmentul care dă sfeclei-roşii acea culoare intensă mov-roşiatică este un foarte puternic agent anticancerigen. Apoi, poate fi de mare ajutor în atenuarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei.
Fără excese! Consumul excesiv de suc de sfeclă-roşie, adică peste 400 ml, duce cel mai adesea la stări de greaţă, la o paralizie temporară a corzilor vocale.
Oboseala îţi dă târcoale? Bea un suc de roşii, varză-roşie sau sfeclă-roşie. Oricare dintre ele poate fi considerată un excelent izvor de energie.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr39/29.09.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com