Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Sunetele care ne fac rau

Sunetele care ne fac rau

Zgomotele reprezinta un amalgam de sunete dezordonate, foarte intense si pot fi produse atat de natura (tunete, trosnet de copaci, caderi mari de ape etc.), dar cele mai de nesuportat provin de la surse artificiale precum motoare ale utilajelor, mijloace de transport, explozii sau sunt provocate de oameni.

Cand tiuiala pe care nici n-o percepem sau trosniturile si bufniturile care ajung la urechea noastra depasesc un anume nivel de suportabilitate al receptorilor din organism, sunetele produc stres, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive, instabilitate psihica si randament scazut.

Galagia tulbura… vederea

Senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Cei care lucreaza in medii zgomotoase o fac sub riscul reducerii atentiei si a puterii de concentrare. Traumele expunerii la zgomote puternice, fie si pe termen scurt, pot duce chiar si la ruperea timpanului, iar persoanele care petrec ore-n sir in galagie slabesc vazand cu ochii, se plang de ameteli, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului si chiar deficienta in recunoasterea culorilor.

Nu le auzim, dar ne deranjeaza

Infrasunetele. Le produc automobilele care ruleaza cu viteza mare, elicopterele, le resimtim ca pe niste trepidatii in apropierea furtunii, in timpul exploziilor, cutremurelor si cand cerul e strabatut de un avion supersonic. Infrasunetele sunt percepute cu usurinta de bebelusi, animale si pasari. Adultilor, infrasunetele le produc ameteala, senzatie de voma si stari de falsa euforie.

Ultrasunetele. Sunt sunete produse in natura, in industrie sau de catre aparatura electrocasnica pe care urechea umana nu le percepe, dar nu-s lipsite de efect asupra organismului: globulele rosii sunt distruse, apar migrenele, greata si chiar pierderea echilibrului. Ultrasunetele au si parti bune, caci distrug bacteriile si unele virusuri, precum bacilul tuberculozei, virusul gripei si pe cel al tifosului.

Comments

comments

Lasă un răspuns