Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Te îngrași din vina hormonilor?

Te îngrași din vina hormonilor?

Ai urmat tot felul de diete, ai făcut exerciții fizice și tot n-ai reușit să slăbești. Așadar, e momentul să-ți îndrepți atenția către… hormoni. Ei ar putea fi cheia către silueta la care visezi!

Nu obișnuim să ne verificăm periodic nivelul hormonilor, mai ales când nu există simptome supărătoare. Astfel, pot exista tulburări în activitatea unei glande endocrine fără ca noi să avem vreo bănuială. Și, din păcate, până și un mic dezechilibru hormonal poate zădărnici eforturile de a slăbi.

Dezechilibrele hormonale îngrașă

Depozitarea și arderea grăsimilor în corp sunt procese dictate în special de insulină, dar și alți hormoni influențează direct metabolismul. O ușoară creștere ori scădere a nivelului unui hormon influențează activitatea altor glande endocrine și, implicit, nivelul hormonilor secretați de acestea. Iar cum hormonii controlează aproape totul în organism, de la bătăile inimii la dispoziția sufletească, orice dezechilibru endocrin poate cauza fel de fel de neplăceri, de la oboseală și schimbări de dispoziție până la creșterea în greutate. Sunt numeroase situațiile care favorizează dezechilibrele hormonale: sarcina, menopauza, stresul, lipsa de somn, alimentația incorectă, bolile grave, dependențele.

Dacă te îngrași aparent fără motiv sau nu reușești deloc să slăbești, vinovată poate fi o afecțiune endocrină.

Hipotiroidie

Tiroida controlează întregul metabolism. Dacă ea nu produce suficienți hormoni, se instalează hipotiroidia, care determină, printre altele, scăderea metabolismului și încetinirea funcțiilor organismului. Simptomele ei: creștere inexplicabilă în greutate, oboseală, sensibilitate la frig, constipație, crampe musculare, somnolență, căderea părului, piele uscată și aspră, menstruaţii neregulate, schimbări bruște de dispoziție (nu e obligatoriu să fie prezente toate aceste simptome). Poți afla dacă suferi de hipotiroidie printr-o simplă analiză de sânge.

* Soluții. Medicul îți va prescrie hormoni tiroidieni sintetici, care vor ajuta organismul să ardă grăsimea în exces. În câteva luni, ar trebui să revii la greutatea normală.

Sindromul ovarelor polichistice

Este o tulburare hormonală pe care o are una din cinci femei aflate la vârsta fertilității. Din motive necunoscute, ovulele nu reușesc să ajungă la maturitate și să fie eliberate și se transformă astfel în chisturi. Simptomele lui: obezitate abdominală, tulburări menstruale, infertilitate, sângerări vaginale anormale, păr în exces pe corp (față, piept, abdomen, spate), acnee, ten gras, mătreață, subțierea firelor de păr de pe scalp, hipertensiune, rezistență la insulină sau chiar diabet.

* Soluții. După ce diagnosticul este confirmat, medicul îți va recomanda un tratament medicamentos (pentru reglarea ovulației, acnee, ten gras, tratarea rezistenței la insulină) și un regim alimentar care te ajuă la slăbit. Foarte important este să faci multă mișcare.

Sindromul Cushing

Apare atunci când organismul produce prea mult cortizol sau când nivelul acestui hormon crește ca urmare a administrării anumitor medicamente. Unul dintre simptomele bolii este creșterea în greutate. Alte semne: acumulare de grăsime în partea de sus a corpului, piele subțire care se învinețește ușor și se vindecă greu, acnee, pete roșii pe piele, dureri de oase, musculatură lipsită de tonus, hipertensiune, oboseală, iritabilitate. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor și analizelor hormonale.

* Soluții. Ca să slăbești, e musai ca mai întâi să tratezi boala. Tratamentul îl stabilește medicul, în funcție de cauzele apariției afecțiunii.

Fibrom uterin

Afectează peste 30% din femei.

Simptomele lui: sângerări menstruale între menstruații sau abundente, ciclu menstrual prelungit, dureri, incontinență urinară, micțiuni frecvente sau retenție urinară, constipație, dureri de spate sau de picioare. Fibromul duce la îngrășare întrucât mărește rezistența la insulină. Dacă ai probleme cu greutatea și știi că ai fibrom uterin, este un semn că hormonii influențează apariția ambelor probleme.

* Soluții. Inițial, medicul poate recomanda un tratament hormonal: acesta alină simptomele, dar nu fac să dispară fibromul. Un asemenea tratament e eficient doar în 50% din cazuri şi, în plus, nu este indicat dacă vrei să rămâi însărcinată. O altă soluție este embolizarea uterină, o metodă nechirurgicală prin care se întrerupe irigarea cu sânge a fibromului, ca într-un final acesta să se atrofieze și să dispară. Când alte tratamente nu dau rezultate, se recurge la îndepărtarea fibromului (sau chiar a uterului) prin intervenție chirurgicală.

Sindrom premenstrual

Multe femei acceptă sindromul premenstrual (SPM) și alte tulburări menstruale ca parte normală a vieții. Se estimează că minimum 60% din femeile de 30 de ani se confruntă cu SPM: nervozitate, dispoziție schimbătoare, oboseală, insomnie, acnee, crampe abdominale, dureri de cap, balonare, greață, vărsături, constipație sau diaree, sâni grei și dureroși, poftă de mâncare exagerată. În realitate, ciclul menstrual nu ar trebui să afecteze semnificativ viața de zi cu zi. Simptomele SPM sunt un semn clar că aparatul tău reproducător nu funcționează optim. SPM este consecința unei tulburări hormonale și de metabolism.

* Soluții. Fă mai multă mișcare, adoptă o alimentație sănătoasă (mai puține dulciuri) și încearcă să reduci nivelul de stres (nu te lăsa afectată de toate nimicurile). Dacă medicul consideră necesar, îți poate prescrie un tratament (hormonal, antidepresiv, diuretic).

* * *

Secretul îngrășatului și slăbitului se află în tine! Întotdeauna există un motiv pentru care te îngrași sau nu reușești să slăbești. Dacă te lupți cu kilogramele în plus, asta înseamnă că nu funcționează ceva cum trebuie în organism și trebuie să iei măsuri de corectare a acestor neajunsuri. „Vindecă-ți“ hormonii și vei reuși astfel să-ți recapeți silueta!

Citește și:

Scapă de toxine după sărbători
Regulile dietei de ianuarie. Plan de actiune
Scapă de kilogramele emoționale!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/28.01.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns