
Namolul, intre traditie si necesitate
Ce este de fapt namolul? O compozitie alcatuita din mici particule de substante minerale si vegetale, aflata pe fundul unui bazin de apa.
Stim cu totii ca una dintre cele mai populare forme de terapie cu namol este cea la malul marii, prin care tot corpul sau doar unele zone dureroase se ung cu substanta magica, apoi se expun la soare pana la uscarea completa a namolului.
Se intra ulterior in apa marii pentru o baie binemeritata si indepartarea namolului. Cam asta ar fi modalitatea terapeutica prin asa-numitele bai reci, in situatiile in care nu exista alte afectiuni care sa impiedice acest lucru.
Calitatile miraculoase ale namolului din sanatorii
Exista si o varianta a bailor calde, cu impachetari, cataplasme si proceduri care, de obicei, se practica in institutii adecvate.
In aceste situatii, namolurile se folosesc la temperaturi crescute si sub o atenta supraveghere de specialitate. In aceste conditii, pot fi tratate unele boli dermatologice, precum psoriazisul sau psoriazisul artropat, dar si cateva boli reumatismale ce merita a fi amintite aici: reumatismul inflamator, spondiloza reumatoida, periartrita, unele afectiuni ortopedice, genitale etc.
Cand nu exista restrictii, terapia cu namol, combinata cu alte metode de terapie, in special cu fizioterapia, contribuie la eliminarea starilor de oboseala, crescand in acelasi timp rezistenta organismului.
Mai tanara, mai frumoasa cu… namol
Am ajuns si la tratamentul cosmetic cu namol care, folosit sub forma de masca, este indicat pentru tenul gras si seboreic sau la indepartarea cosurilor, pentru pielea fetei si a gatului, tratarea cicatricilor cheloidale, in afectiuni ale scalpului (chelie, matreata), ale unghiilor.
O astfel de masca are un efect deosebit asupra radacinii parului, intarindu-l si accelerandu-i cresterea.
Reteta-minune
Initial, se inmoaie pielea cu un prosop umed, usor incalzit. Separat, punguta cu namol se introduce in apa fierbinte cateva minute, apoi se scoate si se combina cu apa, pana cand amestecul atinge temperatura de 36-38 de grade.
Se intinde un strat omogen de namol (1-3 mm) pe intreaga suprafata a tenului si se lasa sa actioneze maximum 30 de minute, care se va inlatura apoi cu apa calduta. Specialistii sustin ca este foarte important ca, dupa aplicarea mastii, muschii mimicii sa ramana imobili.
In functie de starea de sanatate a pielii, tratamentul cu namol se face fie zilnic, fie la un interval de doua zile. O cura presupune 10-12 sedinte, iar pauzele dintre cure nu trebuie sa depaseasca 20 de zile. Daca se intampla sa apara unele iritatii, este indicat sa se intrerupta temporar.
Contraindicatii
Desi este indicat in multe afectiuni, tratamentul cu namol are si contraindicatii. Cei care se stiu cu hipertensiune arteriala, tuberculoza, nefrita, nefroza, dermatite, micoze, acnee, rozacee, hemangioame, hipertricoza, dar nu numai ei este bine sa ceara sfatul medicului inainte de a incerca un astfel de tratament acasa, deoarece numai medicul decide daca o persoana poate sa faca tratament cu namol, tot el recomandand metoda de aplicare.