Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Terapia pământeană

Terapia pământeană

Expresia „a fi cu picioarele pe pământ“ are conotații noi și cât se poate de concrete, având în vedere beneficiile pe care le avem cu toții în urma conexiunii directe cu solul.

Ce este

„Terapia pământeană” nu este o figură de stil; ea se referă la contactul direct pe care noi, ca ființe, îl avem cu pământul, contact care ne poate aduce numeroase foloase fizice, dar și psihice. Americanii care promovează în prezent această „earthing therapy” n-au făcut decât să dea un nume mai sofisticat „descărcatului în țărână”, pe care înaintașii noștri îl practicau din vremuri imemoriale. Sigur vă amintiți cum, la țară,  bunicii mergeau desculți prin curte și ne îndemnau pe noi, nepoții, să stăm cu picioarele goale în grădină, să ne bucurăm de soare și, mai ales, să pășim cu tălpile goale pe pământ! Tot ce aflam, în copilărie, era că mersul desculț ne descarcă de o anumită energie, eliberându-ne parcă de o povară. Acum avem mai multe informații despre această descărcare în pământ, știm cât de benefică este și în ce constă.

Justificare științifică

Da, există așa ceva! Nu este doar o simplă speculație cu privire la efectul pozitiv pe care îl are plimbatul desculț pe sol, ci există studii științifice efectuate care atestă beneficiul pe care ni-l aduce o astfel de terapie. În ansamblu, conectarea directă la energia pământului este cât se poate de sănătoasă pentru trup și suflet, iar explicația științifică constă în aceea că electronii, aflați din belșug în pământ, pot neutraliza radicalii liberi din organism. Astfel, cu ajutorul lor, se pot reduce inflamația, insomnia, depresia și durerea cauzată de artroză.

Mare parte dintre noi poartă încălțări cu talpă de cauciuc, care nu permite conexiunea directă cu solul, adică izolează corpul de pământ. În trecut, majoritatea oamenilor mergeau desculți sau purtând încălțări din piele, care deveneau bune conductoare ale energiei pământului în momentul în care se udau de la transpirație. Știu, nu e un subiect tocmai agreabil, însă este interesant de observat ce efecte au devenit atât de evidente la noi, cei care nu mai sunt în legătură directă cu pământul și au de suferit din cauza substanțelor din jur care generează radicalii liberi, și anume prăjelile, alcoolul, fumul de tutun, poluanții din aer, pesticidele și chiar razele soarelui. Vestea bună e că pământul este o sursă infinită de electroni liberi, iar acești electroni se deplasează în mod natural între sol și corpul uman (când acestea sunt în contact direct), reducând radicalii liberi din organism și eliminând descărcarea electrică.

Mai exact, cum funcționează

Modul cel mai simplu și mai natural de a profita de pe urma terapiei pământene este să mergem în natură și să ne plasăm picioarele și mâinile goale pe sol cel puțin o jumătate de oră. Unii preferă o plimbare pe malul mării, desculți fiind, sau prin pădure, unde pot simți conectarea la toate elementele atât de benefice ale naturii. De menționat că efectul nu va fi același dacă stăm desculți prin casă, având în vedere materialele care se interpun între noi și pământ (betonul din fundația locuinței, lemnul din podea etc.). Pentru cei care nu au posibilitatea de-a ieși în picioarele goale afară, există deja pe piață niște covorașe confecționate din carbon (element bun conductor electric natural), pe care se stă cu tălpile neacoperite și care sunt conectate printr-un fir electric. Dar pentru ce tot acest efort, ce ne poate aduce în plus terapia pământeană?   

Efecte fizice pozitive

S.N. din Statele Unite apelează deja la această terapie de câteva luni și se numără printre cei foarte mulțumiți de rezultatele ei. „Primul semn că se întâmpla ceva bun cu mine, când am început să practic acest gen de terapie, este că dormeam mult mai bine. Pur și simplu, simți cum te descarci de tot și toate, respiri ușurat, te simți fresh”, spune aceasta. Mai târziu, încep să se instaleze și alte efecte pozitive, precum senzația de calm, o circulație îmbunătățită a sângelui și vindecarea mai rapidă a unor răni sau a unor afecțiuni. De fapt, mulți sportivi profesioniști dorm conectați, adică pe o „păturică” electrică, din simplul motiv că aceasta reduce durerea și grăbește recuperarea masei musculare aflate în plin proces de vindecare. De asemenea, crește nivelul de energie, reduce vâscozitatea sângelui și, cum spunea S.N., îmbunătățește calitatea somnului.      

Reacția emoțională

Din punct de vedere emoțional, terapia pământeană este o adevărată mană cerească, deoarece ne ajută la descărcarea adrenalinei și a cortizolului acumulate în urma stresului zilnic. Odată ce adrenalina sau cortizolul stagnează în organism, ajungem să simțim tot mai acut stresul și anxietatea. Câteva studii realizate până în prezent au ajuns la concluzia că terapia reconectării la energia pământului îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul și are, într-un final, un efect calmant asupra noastră.

Produse „pământești“

Atât timp cât dormitul conectat la energia pământului s-a dovedit a fi eficient pentru atleți, pe piață a explodat o ofertă bogată de produse care să permită contactul direct cu solul… chiar în patul nostru. Astfel, există „păturici” confecționate din argint, metal conductor natural foarte eficient, care se pune pe saltea și sub cearceaf și se bagă în priză pe întreaga durată a nopții. De asemenea, puteți achiziționa saltele yoga care să permită accesul la energia pământului, plasturi (de folosit în dureri acute) și chiar încălțări speciale, care au legătură directă cu solul.

„Terapia pământeană” constă în a ne plimba desculți pe pământ (în grădină, în parc sau chiar pe plajă) minimum o jumătate de oră pe zi. Dacă ne dorim conectarea la energia solului chiar la noi în casă, putem folosi plasturii „pământeni”, covorașele sau încălțările speciale ori pătura din argint, care trebuie pusă sub cearceaf, pe timpul întregii nopți. 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns