Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Terapii verzi pe vreme rece

Terapii verzi pe vreme rece

Chiar dacă iarna nu e generoasă în verdeață, îi poți oferi organismului porția de vitalitate necesară pentru a corecta dezechilibrele care duc la boli.

Îți propunem cinci cure verzi care, prin proprietățile antioxidante și calitățile nutritive, te țin departe de afecțiuni circulatorii, respiratorii, digestive, probleme ale pielii și slăbiciuni ale imunității. Indiferent de cura pe care o alegi și chiar dacă aceasta se întinde pe una sau patru săptămâni, e obligatoriu ca în tot acest timp mesele tale să fie cât mai ușoare, să conțină multe alimente proaspete sau puțin preparate termic și să le eviți pe cele procesate. Efectul de fortificare nu este imediat. Procesul de detoxificare, deși blând, îți induce în prima fază o stare de moleșeală, acesta fiind modul organismului suprasaturat de toxine de a răspunde la acțiunea de curățare a plantelor din farmacia verde.

Citește și: Tratamente pe vreme rece

Cura cu pătrunjel

La îndemână tot anul, pătrunjelul nu este doar planta aromatică pe care o adaugi în aproape fiecare preparat tradițional pentru a-i îmbogăți gustul, ci contribuie la  îmbunătățirea calității nutritive a mâncărurilor și furnizează organismului fier, acid folic, calciu (138 mg/100 g), magneziu și o concentrație mare de betacaroten. Bogăția de vitamina C (o lingură conține 21 mg – 20% din nevoile zilnice) îl face tonic și fortifiant, aliat împotriva maladiilor cardiovasculare și a cancerului. Acțiunea diuretică face din pătrunjel o excelentă legumă care curăță organismul și îi redă vigoarea.

Cum procedezi: pune frunzele în storcător și toarnă apă cât să le acopere. Bea sucul obținut imediat după preparare, înainte de masa principală. Pregătește-l doar înainte de consum și nu bea mai mult de un păhărel (60 g). Cura durează două săptămâni. Terapia este utilizată în ameliorarea funcției renale, în reumatism, artrită, dureri articulare, erupții cutanate, anemie, alergii, afecțiuni hepatice, menstre dureroase, surmenaj fizic și intelectual.

Sfat: pentru a-l păstra verde, alege pătrunjel foarte proaspăt și ține-l la rece, ambalat în hârtie absorbantă umedă, cel mult 2-3 zile.

Citește și: Patrunjelul, planta de leac

Cura cu orz

Folosit din Antichitate de multe popoare europene și asiatice, orzul verde este recomandat de terapiile moderne pentru tratarea a peste 40 de afecțiuni, de la cancer, boli digestive și pulmonare la afecțiuni nervoase grave. Mlădițele de orz verde conțin numeroase principii nutritive – minerale, enzime valoroase și vitamine, cu efecte remarcabile asupra organismului: regenerare celulară, încetinirea procesului de îmbătrânire, acțiune antiinflamatoare, vindecarea bolilor grave.

Cum procedezi: pune orzul într-o tăviță la încolțit și udă-l de trei ori pe zi. Cele mai bune resurse necesare organismului le obții când orzul atinge 20-30 cm. În acest stadiu, frunzele conțin vitamine din grupul B, vitaminele E și C (peste șapte ori mai multă decât în portocale), precum și calciu, fier, magneziu, zinc și clorofilă. Introdu în blender frunzele cu puțină apă plată, apoi strecoară pasta obținută printr-un tifon. Consumă zilnic 50 ml din acest suc proaspăt, dimineața, la trezire. Bea încet, cu înghiţituri mici și ia micul dejun după o oră.

Sfat: dacă nu ai răbdare să aștepți până cresc mlădițele, găsești la magazinele naturiste pudră de orz verde, pe care o dizolvi în apă plată sau ceai.

Cura cu varză

Cu puține calorii (sub 18/100 g), leguma cultivată de milenii și care se găsește pe toate tarabele în anotimpul rece este plină de substanțe energizante. Varza este o sursă importantă de betacaroten și e unul dintre cele mai valoroase alimente în ce privește conținutul de acid folic. De asemenea, este bogată în minerale, îndeosebi în calciu, potasiu și magneziu, iar substanțele sale sulfurate (glucozinolații) au un efect demonstrat în prevenirea cancerului.

Cum procedezi: pune la blender o varză tocată și bea sucul obținut în fiecare dimineață, pe stomacul gol, pentru o mai bună absorbție. Pentru efecte vizibile, repetă în fiecare zi, timp de o lună. Poți bea până la un litru zilnic. Sucul de varză previne îmbătrânirea prematură a celulelor, reduce depunerile de grăsime de pe vasele de sânge și purifică ficatul. Efectul drenor la nivel digestiv face din varză un bun depurator general.

Sfat: când tai varza pentru a o introduce în pasator, folosește un cuțit cu lamă de inox pentru a preveni oxidarea vitaminelor și enzimelor.

Citește și: Varza alba – un fel de medic vegetal

Cura cu ovăz verde

Specialiștii spun că ovăzul verde este alegerea potrivită când depui efort fizic și intelectual intens, dar și în perioade cu epidemii, când organismul are nevoie de întărirea imunității pe cale naturală, în apatie, insomnie, colon iritabil, malabsorbție, tulburări cardiace pe fond nervos, iritabilitate.

Ovăzul verde este o sursă importantă de calciu, magneziu și alte oligoelemente (potasiu, fier, zinc, fosfor în cantități importante), flavonoide, aminoacizi, vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitaminele C, E, enzime.

Cum procedezi: ovăzul încolțește mai greu decât grâul. De aceea, dacă nu ai răbdare, folosește pulberea de ovăz verde, pe care o găsești la magazinele naturiste. Doza zilnică recomandată este de o linguriță de pulbere dizolvată într-un pahar cu apă plată. Bea de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale, timp de patru săptămâni.

Sfat: dacă depășești doza zilnică indicată, pot apărea disconfort abdominal, balonare, diaree. Se recomandă precauții în cazul celor cu intoleranță la gluten.

Cura cu iarbă de grâu

Se spune despre ea că este cea mai importantă sursa de vitamine A și C. Nu întâmplător a fost numită multivitamina naturii: iarba de grâu conține vitaminele E, F, K și prețioasa B17, despre care cercetătorii susțin că are puternice efecte anticancerigene. Iarba de grâu furnizează organismului toate mineralele de care are nevoie (mult calciu și magneziu și peste 90 de minerale și oligoelemente) și enzime esențiale care îl apără de afecțiuni grave. Pe lângă toate aceste calități, iarba de grâu are un conținut ridicat de clorofilă, care oxigenează sângele și energizează. Totodată, este un aliat de nădejde în digestie grație efectului puternic alcalin.

Cum procedezi: după ce grâul pus la încolțit a germinat iarbă tânără, tai-o cu o foarfecă și introdu în blender cu apă plată. Strecoară și amestecă 40 g (sau două lingurițe de pulbere ambalată) cu supă de legume, ceai ori apă. Pentru efect maxim și ca principiile să se absoarbă direct în sânge și să ajungă imediat la celule, bea pe stomacul gol și așteaptă o jumătate de oră înainte de a consuma altceva. Iarba de grâu reglează tensiunea, curăță ficatul și rinichii, are efect antiinflamator, luminează tenul, întărește sistemul imunitar.

Știai? Un sfert din compoziția ierbii de grâu îl reprezintă proteinele, în comparație cu produse animale precum ouăle sau carnea, care conțin doar 16%.

Citește și: Graul, sacralitate si hrana

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns