Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Tic-tac, tic-tac… gata cu masa!

Tic-tac, tic-tac… gata cu masa!

Ultimele tendințe în nutriție și știința pierderii în greutate în mod sănătos duc spre o nouă dietă: cea cu limită de timp. Despre ce este vorba?

Conceptul de post intermitent este cunoscut deja de nutriționiști, cu atât mai mult cu cât din cele mai vechi timpuri oamenii au respectat astfel de ritualuri, în special din motive religioase. Specialiștii în alimentație însă au demonstrat că aceste ritualuri au efect extrem de benefic pentru sănătate. O nouă dietă face valuri acum în lume, pentru că pare să fie chiar și pe gustul gurmanzilor. Alimentația cu limită de timp îți permite să pierzi kilograme fără să te înfometezi. Mai mult, poți mânca orice vrei. Dieta nu presupune să renunți la zahăr, la gluten sau la carbohidrați. Dar există și aici un clenci.

Ce este dieta cu limită de timp

Postul nu este nou pentru oameni. Strămoșii noștri îl practicau în fiecare zi, pentru că vânătorii/culegătorii nu aveau acces la hrană 24 de ore din zi. În toate religiile există obiceiul de a posti în anumite perioade, iar știința demonstrează azi beneficiile acestui obicei. Postul e inclus în multe diete, dar dieta cu limită de timp se deosebește de toate deoarece nu are restricții calorice.

Conceptul este foarte simplu: trebuie să mănânci doar în timpul unui număr fix de ore dintr-o zi și să postești (adică să nu mai mănânci nimic) în restul zilei și nopții. Asta înseamnă ca toată hrana dintr-o zi să fie consumată într-un interval restrâns de timp.

Cum funcționează

Corpul tranzitează lin între două stări opuse: sătul și gol. În starea de „sătul“, nivelul insulinei e crescut, iar asta semnalează corpului să înmagazineze caloriile în exces în celulele grase. În prezența insulinei se oprește arderea grăsimilor, iar corpul arde glucoza de la ultima masă. În starea de „gol“, nivelul insulinei e scăzut, iar corpul începe să metabolizeze grăsimea din depozite. Corpul intră în starea de „gol“ abia după 12 de la ultima masă, de aceea intervalul de post dintr-o zi trebuie să aibă minimum 14 ore.

Cum o practici

După începerea acestei diete, nu mai poți trișa, pentru că te-ai păcăli singură. Cum nu există restricții în ceea ce privește alimentele pe care să le consumi, trebuie să urmezi acest plan alimentar în fiecare zi, cu strictețe, timp de mai multe săptămâni, pentru a începe să vezi rezultatele. Tu decizi durata intervalului de post din timpul zilei. Totuși, în mod ideal, postul ar trebui să dureze cel puțin 14 ore pe zi. Cu cât începi mai devreme postul seara, cu atât mai bine pentru tine, deoarece vei putea observa mai repede că începi să scazi în greutate.

Beneficii

Scăderea în greutate este doar unul dintre beneficiile acestei diete. Cei care au practicat-o timp de câteva săptămâni au descoperit că se bucură și de alte beneficii legate de sănătate, de exemplu senzația de apatie dispare, la fel stresul obișnuit, zilnic. De asemenea, specialiștii au descoperit că această dietă reduce riscul bolilor de inimă, echilibrează nivelul glicemiei, îmbunătățește funcționarea creierului și scade riscul demenței. Mai mult, se pare că se reduce riscul de cancer, precum și capacitatea de recuperare după efort.

Cei mai mulți experți în nutriție s-au exprimat în favoarea dietei cu limită de timp. Dar, chiar dacă ei susțin că nu există restricții în privința a ceea ce mănânci, asta nu înseamnă că ar trebui să incluzi în alimentație, în mod necontrolat, grăsimi nesănătoase și cantități uriașe de glucide. Efectele negative ale alimentelor prăjite, de proastă calitate și pline de zahăr rămân aceleași, indiferent că nu mai mănânci nimic după ora 17. Ideea principală este să nu suferi de foame și în timpul orelor permise să mănânci alimente sățioase, nu să te îndopi cu hrană de proastă calitate. Mai mult, dieta cu limită de timp nu este indicată persoanelor care suferă de un nivel scăzut al glicemiei. Cel mai bine este să consulți un medic înainte de a începe o dietă, mai ales dacă știi că suferi de o tulburare metabolică.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns