
Ni se întâmplă tuturor să ne simțim din când în când epuizați, să constatăm că ne-am îngrășat cu câteva kilograme sau să cădem pradă unei ușoare depresii. Însă, atunci când ne confruntăm cu aceste probleme în mod constant, e posibil ca vina s–o poarte tiroida, glanda cu impact direct asupra creierului, inimii și a altor organe vitale.
Tiroida, cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are forma unui fluture și se află la nivelul gâtului, în spatele mărului lui Adam. Scopul acestei glande este să producă hormoni tiroidieni, care sunt secretați pentru a ajunge din sânge în toate țesuturile organismului. Acești hormoni sunt indispensabili bunei noastre funcționări, afectând, printre altele, pulsul și tensiunea arterială, nivelul colesterolului, metabolismul energetic, tonusul muscular, văzul și, nu în ultimul rând, dispoziția de zi cu zi. Ne influențează de fapt toate celulele din corp. Nu degeaba specialiștii au denumit tiroida „metronomul vieții“!
Cei doi hormoni principali ai tiroidei sunt triiodotironină (T3) și tiroxină (T4), iar hormonul TSH, secretat de glanda hipofiză, are rol în producția de T3 și T4. Dacă ai o tiroidă leneșă, respectiv cu o valoare redusă a T3 și T4, suferi de hipotiroidism (are printre simptome îngrășarea, epuizarea, pielea uscată și chiar depresia), iar atunci când tiroida este superactivă, secretând un exces de T3 și T4, diagnosticul este hipertiroidism (printre simptome se numără scăderea în greutate, nervozitatea, insomnia).
Când nivelul tiroidei este perturbat, la fel este, de fapt, viața noastră. Prea mulți sau prea puțini hormoni secretați de glandă influențează sănătatea și întreaga stare de bine. Studiile estimează că afecțiunile tiroidei sunt mai des întâlnite chiar și decât diabetul sau bolile cardiace și, cu toate astea, sunt adesea diagnosticate greșit sau pur și simplu nedetectate. Ca atare, este de datoria noastră, a tuturor, să luăm în seamă fiecare semnal că este ceva în neregulă și să facem o vizită endocrinologului în vederea evaluării și eventualei diagnosticări. O funcționare defectuoasă a tiroidei poate cauza apariția unor afecțiuni precum fibromialgia (durere difuză și sensibilitate în mușchi și țesuturi moi), sindromul colonului iritabil, acneea, eczema, boli ale gingiilor, infertilitatea și afecțiunile autoimune. Pentru a nu ajunge în situația în care asemenea tulburări să se fi instalat deja, fiți receptivi la semnalele pe care corpul vi le transmite!
Semne de îngrijorare
Așa cum tipurile de afecțiuni ale tiroidei pot varia, la fel simptomele cauzate de funcționarea defectuoasă a acestei glande sunt diferite. Iată cele mai comune semne că există probleme la nivelul celei mai mari glande endocrine:
- *Nervozitate și tremur (împreună cu agitația, sunt întâlnite mai ales în hipertiroidism);
- *Senzație de minte încețoșată și o concentrare slabă (buna funcționare a creierului poate fi afectată atât în hipertiroidism, cât și în hipotiroidism);
- *Schimbări menstruale (în hipotiroidism, ciclul se prelungește sau devine mai intens, pe când în hipertiroidism se reduce fluxul menstrual);
- Balonare (retenția de fluide este adesea un semn de glandă tiroidă hipoactivă);
- Ritm cardiac accentuat (tahicardia și palpitațiile pot anunța instalarea hipertiroidismului);
- Dureri musculare (pot însoți multe probleme ale glandei);
- Luat în greutate (o creștere moderată a kilogramelor poate semnala că activitatea glandei este mai redusă decât ar trebui);
- Nivel ridicat al colesterolului (poate apărea la cei cu hipotiroidism);
- Intoleranță la căldură sau senzația de frig (cei care au tiroida superactivă se plâng de temperaturile ridicate, pe când cei care au glanda funcționând sub așteptări simt frigul mult mai pregnant).
Cum depistezi problemele
Semne precum oboseala inexplicabilă, anxietatea, depresia, pierderea sau luarea în greutate aparent fără un motiv, insomniile sau rigiditatea încheieturilor – pe lângă cele menționate mai sus – pot indica faptul că ai probleme cu tiroida. Din momentul în care suspectezi că această glandă endocrină nu funcționează așa cum ar trebui, bine ar fi să te adresezi medicului pentru a obține un eventual diagnostic, în urma investigațiilor specifice. Despre ce investigații este vorba mai exact?
Analize de sânge
Când tiroida nu funcționează optim, produci fie prea mulți hormoni tiroidieni, fie prea puțini. Câteva teste de sânge îți spun dacă este într-adevăr vorba despre un dezechilibru hormonal sau nu. Astfel, testarea T3 și T4 este necesară când există suspiciuni cu privire la funcționarea tiroidei. Mai mult, nivelul TSH este și el sugestiv în astfel de situații. De pildă, când e vorba despre hipertiroidism, nivelul hormonilor tiroidieni va fi anormal de mare, iar TSH – mai mic decât s-ar cuveni. Indiferent de situație, interpretarea rezultatelor analizelor trebuie lăsată la latitudinea medicului endocrinolog.
Ecografie
Dacă analizele de sânge pot arăta dacă ai sau nu hipo- sau hipertiroidism, ecografia se face pentru a determina cauza apariției acestui dezechilibru. Doar aflând nivelul la care au ajuns hormonii T3, T4 și TSH și motivul pentru care există o depășire a limitelor normale se poate pune un diagnostic corect și recomanda ulterior metoda de reglare a valorilor acestor hormoni.
Tratamente recomandate
Important de știut este că problemele cauzate de un nivel prea mare sau prea mic de hormoni tiroidieni pot fi rezolvate. Câteodată, funcția acestei glande poate fi reglată prin metode naturale, precum reducerea stresului, alimentație adecvată și suplimente. Alteori, medicația este necesară pe termen lung sau chiar toată viața. Tratamentul convențional presupune folosirea medicamentelor sau intervenția chirurgicală, pe când cel alternativ are la bază suplimentele alimentare, remediile pe bază de plante și schimbarea stilului de viață.
Când îți e recomandată medicația pentru simptomele specifice tulburărilor tiroidei, rezultatele încep să apară în 6-8 săptămâni. Cu toate astea, medicii te pot sfătui să nu întrerupi tratamentul timp de aproximativ un an, când trebuie verificat dacă nu cumva e necesară continuarea tratamentului. Apoi, ca să te asiguri că afecțiunea n-a revenit, trebuie să repeți testele periodic.
Operația este recomandată de obicei gravidelor, care se află în imposibilitatea de a urma un tratament medicamentos hormonal, și celor care suferă de gușă ori care prezintă noduli canceroși.
Chiropracticienii tratează problemele tiroidei prin reducerea tensiunii musculare și îmbunătățirea circulației sangvine. De ajutor pentru buna funcționare a glandei endocrine este, de asemenea, o dietă bogată în proteine, calciu, magneziu și iod. În plus, trebuie să te asiguri că beneficiezi de asimilarea unei cantități suficiente de vitaminele B, A și C. Niciun tratament medicamentos nu face minuni de unul singur, fără o activitate fizică practicată în mod regulat. Exercițiile de forță sunt benefice chiar și persoanelor cărora le-a fost extirpată tiroida, din simplul motiv că o masă musculară dezvoltată ajută la arderea mai multor calorii, ceea ce împiedică acumularea surplusului de greutate și menține, de fapt, organismul mai sănătos.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi dezechilibrul hormonal?
Netratat, hipotiroidismul se poate agrava și cauza o multitudine de complicații, precum gușă, ateroscleroză (cauzată de nivelul ridicat al colesterolului), infertilitate (când valoarea hormonilor tiroidieni e scăzută, aceasta afectează ovulația și șansele femeii de a concepe), defecte la naștere (gravidele netratate riscă nașterea unui copil cu probleme în dezvoltarea fizică și mentală deoarece hormonii tiroidieni sunt vitali bunei funcționări a creierului) și tulburări mentale (depresie).
Complicațiile date de un hipertiroidism netratat pot fi și ele serioase, având în vedere că au de-a face cu un organ vital, inima. Aritmie, hipertensiune, dilatare cardiacă, insuficiență cardiacă și chiar stop cardiac sunt doar câteva dintre pericolele la care te expui când refuzi tratamentul.
Lucruri mai puțin cunoscute despre tiroidă
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte probleme cu tiroida. În lunile de după naștere, proaspăta mămică se află în cea mai vulnerabilă perioadă din viața ei în ce privește riscul apariției acestui dezechilibru hormonal. Astfel, dacă vă simțiți deprimate în primul an de viață al copilului, testați-vă nivelul hormonilor tiroidieni.
Mulți medici nu reușesc să diagnosticheze problemele tiroidiene. Tulburările la nivelul tiroidei pot afecta 10% din femei, însă numeroși doctori interpretează rezultatele analizelor în așa fel, încât nu descoperă nimic în neregulă în legătură cu multe alte persoane. Și, în cel mai bun caz, acestea părăsesc cabinetul doar cu o rețetă pentru combaterea depresiei.
Ți-e foarte greu să slăbești? E posibil să suferi de hipotiroidism. Dacă-ți reglezi nivelul hormonilor tiroidieni, ajungi să stimulezi astfel metabolismul și să începi să arzi calorii fără să mai fii nevoită să depui vreun efort.
Glanda tiroidă are nevoie de nutrienți! Ai grijă ca alimentația ta, în combinație cu suplimentele luate, să-ți asigure necesarul de iod, seleniu și zinc, trei nutrienți-cheie necesari bunei funcționări a tiroidei.
Pasta de dinți cu fluor poate interfera cu iodul din organism (iodul fiind absolut necesar bunei funcționări a tiroidei). Dacă nu reușești să reglezi funcția tiroidei nici măcar prin medicație, caută surse de fluor, brom sau clor în produsele cu care iei contact zi de zi și redu sau elimină expunerea la acestea.
Ultimele noutăți
Cele mai recente studii, făcute publice în iunie 2016, au ca subiect imunoterapia, în luptă cu cancerul tiroidian în stadiu avansat. Cum incidența cancerului tiroidian a crescut în ultimii ani, atenția oamenilor de știință s-a îndreptat tot mai mult spre această afecțiune. Astfel, cercetătorii de la Institutul de Cancer din New Jersey au studiat impactul pe care medicamentul Pembrolizumab, specific imunoterapiei, îl are asupra acestei crunte boli. Cum funcționează imunoterapia? Se bazează pe o anumită proteină cu capacitatea de a sista funcționarea celulelor T (celule albe care ajută organismul să lupte în mod natural cu infecțiile și bolile). Blocând activitatea acestora, noile medicamente specifice imunoterapiei ajută celulele T să înceapă să protejeze din nou corpul. Care sunt rezultatele obținute de imunoterapie? Unii pacienți nu răspund la tratament, însă cei care înregistrează anumite reacții la imunoterapie reușesc să controleze boala pe termen destul de îndelungat. Mai mult, efectele adverse ale imunoterapiei sunt mult mai bine tolerate decât cele asociate cu chimioterapia.
Curiozități
În 1500, Leonardo da Vinci a fost prima persoană din lume care a recunoscut și a desenat glanda tiroidă.
- *Thomas Wharton a denumit, în 1656, glanda tiroidă după forma unui scut antic grecesc.
- *În 1907, David Marine a publicat descoperirea referitoare la faptul că iodul este necesar bunei funcționări a tiroidei.
Citește și:
Cum depasesti depresia de toamna
Articol preluat din ediția de august 2016 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: Guliver/Thinkstock